İMKB'de hedef, bin menkul kıymet, 7,5 milyon yatırımcı

İMKB'de hedef, işlem gören menkul kıymet sayısını bine çıkarıp, hisse senedi yatırımcı sayısını da 7,5 milyona ulaştırmak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BURSA - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Yatırımcı Danışma Merkezi Müdür Yardımcısı Avukat Arzu Girgin, İMKB'de işlem gören 372 menkul kıymetin bulunduğunu ancak Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde bu rakamın bine çıkarılarak, hisse senedi yatırımcı sayısının da 7,5 milyona ulaştırılmasının hedeflendiğini belirtti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ve Uludağ İhracatçı Birliklerince (UİB) tarafından Bursa UİB Genel Sekreterliği Konferans Salonu'nda, ihracatçıların sermaye piyasası araçlarını kullanarak kaynak sorununu çözmeleri ve tasarruflarını değerlendirmelerine yardımcı olmak amacıyla, "Sermaye Piyasaları, Yatırım, Borsa ve Şirket Finansmanı" konulu eğitim semineri düzenlendi.
Türkiye'nin İMKB 2023 vizyonu
İMKB Yatırımcı Danışma Merkezi Müdür Yardımcısı Avukat Arzu Girgin de Türkiye'nin 2023 vizyonu kapsamında hedefleri hakkında şunları söyledi:
"İMKB'de işlem gören 372 menkul kıymet bulunuyor. Ancak Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde bu rakamın bine çıkarılarak, hisse senedi yatırımcı sayısının da 7,5 milyona ulaştırılmasını hedefliyoruz."
"Motivasyon eksikliği var"
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Lisanslaşma ve Sicil Tutma Müdürü Dr. Gökhan Büyükşengür de, İMKB'nin 2010 itibarıyla 450 milyar dolarlık işlem hacmi bakımından bu alandaki en büyük piyasalardan biri olduğuna işaret etti. Büyükşengür, 103 aracı kurum ve 41 banka olmak üzere 2010 yılında işlem yapan aracı kuruluş sayısının 144 olduğu bilgisini verdi. Büyükşengür şunları söyledi:
"2010 yılında aracı kurumların yıllık işlem hacmi 576 milyar dolara ulaştı. Yatırımcılar hisse senetlerini biliyor ancak tercih etme konusunda motivasyon eksikliği var. Daha çok elle tutulur, gözle görülür yani altın, döviz, gayrimenkul gibi şeyler tercih ediliyor."
Bu konularda ilginizi çekebilir