İMKB'de varant pazarı açılıyor

"Aracı Kuruluş Varantları" yarın İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmeye başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sermaye piyasalarında çeşitliliği artıracak yeni yatırım aracı "Aracı Kuruluş Varantları" yarın İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem görmeye başlayacak.

Deutsche Bank varantlarının işleme başlaması dolayısıyla yarın İMKB'de tören düzenlenecek.

Bir hisse senedini veya bir endeksi baştan belirlenmiş bir fiyattan ileri bir tarihte alma ya da satma hakkını veren aracı kuruluş varantları, Türk sermaye piyasasında yeni bir finansal enstrüman olarak yerini alacak.

Menkul kıymetleştirilmiş opsiyonlar olan varantlar, İMKB'de piyasa yapıcılı olarak bir hisse senedi ya da borsa yatırım fonu gibi işlem görecek. Yatırımcılar, İMKB üyesi aracı kuruluşlar vasıtasıyla bu ürünlerin alım satımını yapabilecek.

Varantlara yatırım

İMKB'nin internet sitesinde "Varantlara Yatırım" başlığı altında verilen bilgilere göre, varantlar, yapılandırılmış ürünler sınıfında yer alan ve menkul kıymetleştirilmiş opsiyon özelliklerini taşıyan ürünlerdir.

Varantlar, finansal bir varlığa ya da göstergeye dayalı olarak çıkartılırlar. Varantların alım ya da satım hakkı verdiği bu finansal araçlar "dayanak" olarak adlandırılır.

Varanta bağlı hakkın ilgili olduğu aracın, hisse senedinden (bir ya da daha fazla sayıda) oluşması durumunda "dayanak varlık" ifadesi kullanılırken hakkın ilgili olduğu aracın endeks olması durumunda "dayanak gösterge" ifadesi kullanılmaktadır.

Varantların alma ya da satma hakkı verdiği "dayanak varlık" tek bir hisse senedi olabileceği gibi birden fazla hisse senedinden oluşan bir sepet de olabilir. Bu senetler İMKB Hisse Senetleri Piyasasında işlem gören ve İMKB 30 Endeksinde yer alan hisse senetlerinden seçilebilir.

Varantlar, yatırımcısına hisse senetlerinin sağladığı kâr payı hakkı, yeni pay alma hakkı (Rüçhan Hakkı), tasfiye bakiyesine katılma hakkı, şirket yönetimine katılma hakkı, oy hakkı ve bilgi alma hakkı gibi hakları sağlamazlar.

Varant satın alan yatırımcı hisse senedini almış olmaz, hisse senedini alma ya da satma hakkını elde etmiş olur.

Bu konularda ilginizi çekebilir