İMKB'den KOBİ'lere çağrı

Ata Yatırım, "Şirketler İçin Yeni Finansman İmkanı: Gelişen İşletmeler Piyasası" konulu konferansının ikincisini Kocaeli'nde geniş bir katılımla yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

KOCAELİ - İMKB Gelişen İşletmeler Piyasası Müdürü Fuat Korhan Eryılmaz, KOBİ'lerin sermaye piyasalarına girme konusunda çok çekingen davrandığını anlatarak tek istediklerinin kendilerini doğru tanıtmak olduğunu belirtti.

Ata Yatırım'ın, Sanayi ve Ticaret Odalarıyla işbirliği içinde sermaye piyasalarını tanıtmak için başlattığı konferans dizisinin ikinci ayağı Kocaeli'nde yapıldı. Ata Yatırım ile Kocaeli Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde, Kocaeli Sanayi Odası Konferans Salonunda "Şirketler İçin Yeni Finansman İmkanı: Gelişen İşletmeler Piyasası" konulu toplantının açılış konuşmasını Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptı. "GİP"paneline ise; SPK Ortaklıklar Finansmanı Daire Başkan Yardımcısı Kemal Karahan, KOSGEB Finansman Müdür Vekili Ömer Çarı Özdemir, İMKB GİP Müdürü Fuat Korhan Eryılmaz ve Ata Yatırım Genel Müdürü Bülent Altınel katıldı.

İMKB GİP Müdürü Fuat Korhan Eryılmaz, bir kapı aralandığında zifiri karanlıksa o odaya girilemeyeceğini belirterek, "KOBİ'ler sermaye piyasalarını zifiri karanlık olarak görüyor. O kapıyı açmak istemiyorlar. O kapının anahtarını çok pahalı buluyorlar. KOBİ'ler için en önemli sorun maliyet ve bilgi eksikliği. Fakat bilgi için piyasa danışmaları onlara ışık tutacak. Maliyet için ise KOSGEB'den destek aldık. KOBİ'lerden tek istediğimiz kendilerini doğru tanıtmaları. Şuanda KOBİ segmentine yatırım yapacak çok sayıda yatırımcı var. Şirketler zayıf ve güçlü yanlarıyla borsaya gelsinler. Ana hedef bilginin doğru verilmesidir. Çok küçük sermayeler, küçük cirolara yeni yatırımlar eklendiğinde karlılığı artırmak çok kolay" diye konuştu.

Gelişme potansiyeli olan KOBİlere fon sağlamanın en önemli amaç olduğunu kaydeden Eryılmaz, "Bankalar bir şirketin kredi almak için krediye ihtiyacı olmadığını ispatlamasını istemesi gibi biz de daha önceden halka açılmak isteyen şirkete fon temin etmek fona ihtiyacı olmadığını ispatlamasını istiyorduk. Ama artık öyle değil. Tek kriterimiz AŞ olmanız. Ama en önemli kriter; piyasa danışmanını ve yatırım yapmaları için yatırımcıyı ikna etmek" dedi. Eryılmaz, işletmelerin gelecek nesillere kalabilmesi, uzun ömürlü olabilmesi için GİP'i düşünmeleri gerektiğini söyledi.

Altınel: Büyümenin ivme kazanması için GİP çok önemli

Ata Yatırım Genel Müdürü Bülent Altınel, Ata Yatırım olarak 100'ün üzerinde danışmanlık, 300'ün üzerinde yurtdışı ve yurtiçi roadshow, 80 halka arz ve 3 milyar dolarlık kaynak sağladıklarını belirterek, sektörde 11 yılda 133 halka arz ile 17.2 milyar liralık halka arz yapıldığını, bunun yüzde 61'inin yurtdışına, yüzde 39'unun ise yüzde yurtiçine yapıldığını kaydetti. Türkiye'nin 8-10 yıl içerisinde büyüme ivmesi yakaladığını ve bu ciddi dinamizmi destekleyecek bir nüfusa sahip olduğunu belirten Altınel, büyümenin uzun vadeli ve sürdürülebilir olması için sermaye piyasalarının gelişmesi ve kaynakların buradan sağlanması gerektiğini söyledi. KOBİ'lerin de ülkenin gelecekteki büyümesini sağlayacak en önemli unsurlardan biri olduğunu dile getiren Altınel, bu amaçla KOBİ'lerin desteklenmesi ve sermaye piyasalarının kazandırılması için GİP'in oluşturulduğunu ifade etti.

Özdemir: Kobi'lerin kredilerden aldığı pay yüzde 23'lere çıktı

KOSGEB Finansman Müdür Vekili Ömer Çarı Özdemir, Kobi'lerin toplam kredilerden aldığı payın önceden yüzde 5'ler civarında olduğunu, şimdi ise bu rakamın yüzde 22-23'lere çıktığını söyleyerek, gelişmiş ülkelerde ise yüzde 40 gibi bir rakamın söz konusu olduğunu ifade etti. KOSGEB olarak yıllardır hayalini kurdukları piyasanın ortaya çıktığını kaydeden Özdemir, "Şirketlerimizin GİP'e gelmesi için İMKB, MKK yeterli indirimlerde bulundu.

Biz de KOSGEB olarak destek programları oluşturduk. Haziran ayında 7, destek programımızı açıkladık. KOSGEB, destek programında halka açılacak Kobilerin piyasa danışmanlık hizmetinin üst limit 60 bin lira olmak üzere yüzde 75'ini, bağımsız denetim hizmet bedelinin üst limit 20 bin lira olmak üzere yüzde 75'ini, SPK Kurul kaydına alma ücreti, İMKB GİP listesine kabul ücreti, MKK masrafının üst limit 10 bin lira olmak üzere yüzde 100'ünü, aracı kuruluşa ödenecek aracılık komisyonunun üst limit 10 bin lira olmak üzere yüzde 75'ini karşılayacak" dedi.

2011 yılında 40 milyar liralık borçlanma kayda alındı

SPK Ortaklıklar Finansmanı Daire Başkan Yardımcısı Kemal Karahan, halka açılmanın ‘ortak alma' olarak tanımlanabileceğini kaydederek, halka açılmanın avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi verdi. Karahan, şöyle konuştu:

"Halka açılmanın en önemli avantajı finansman kaynağı olmasıdır. Şirketlerin paraya ihtiyacı olduğunda başvurabileceği kaynaklar sınırlıdır. En bilinen kaynak banka kredisidir. Bunun bir geri ödemesi vardır. Ama sermaye piyasalarından borçlandığınız zaman bunu büyümenin finansmanında kullanabilirsiniz.

Sadece bankaya veya sadece sermaye piyasalarına bağlı olarak borçlanmak sağlıklı değil. İyi bir denge gerekiyor. Halka açılmanın bir diğer avantajı da sermaye piyasalarına daha kolay erişim sağlanmasıdır. 2011 yılında 40 milyar lira civarında borçlanma aracı kayda aldık. Halka açıldıktan sonra elinizdeki imkanlar artıyor. Bu lige girdikten sonra sermaye elde etme imkanınız çeşitleniyor. Likidite sağlama, fiyat hareketlerinden yararlanma ve şahsi garantilerden kurtulma gibi fonsiyonlar da avantajlar arasında. Bu arada kurumsallaşma ve şeffaflaşma da en önemli avantajdır. Ticari şöhret ve itibar elde ediyorsunuz. Bedava reklam yapabiliyorsunuz. Yabancı sermayeye erişim imkanı sağlıyorsunuz."

Dezavantajları kamuyu bilgilendirme ve maliyetler olarak özetleyen Karahan, yılın ilk 7 ayında 21 şirketin hisselerini kayda aldıklarını, 765 milyon dolar fon topladıklarını belirterek, "İlk defa halka açıldıktan sonra sermaye artırımı yapan şirketler ile ilave 1,5 milyar dolarlık fon toplanmış. 30 borçlanma ihracı gerçekleşmiş ve bu buradan 23 milyar dolarlık borçlanma kayda alınmış" dedi.

Zeytinoğlu: Şirketlerin kalıcılığı için halka arz olmazsa olmaz

KOCAELİ SANAYİ ODASI Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KOBİ Borsası'nın kayıtdışı ekonomiyle mücadele, aile şirketlerinden kurumsallaşmaya geçişte firmalara ve ülke ekonomisine önemli faydalar getirdiğini belirterek, "Aynı şekilde, aile şirketlerinin 2. ve 3. nesillerde kalıcılığı için, halka arzı olmazsa olmazdır. Ancak, ülkemizdeki KOBİ'lerin İMKB bünyesinde kendilerine yönelik oluşturulmuş olan pazarlardan yeterince yararlanamadıklarını ve bilgi sahibi olmadıklarını görüyoruz"

dedi. Reel sektörün finansman kaynaklarını arttırmak ve çeşitlendirmekle birlikte oluşacak olan yatırımların artması için sermaye piyasalarının daha da teşvik edilmesi gerektiğini düşünen Zeytinoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Kocaeli, imalat sanayi üretiminde ortalama yüzde 13–14 pay sahibi olan bir ilimiz olup, Türkiye dış ticaretinin yüzde 16,7'sini karşılamaktadır.

Bugün Kocaeli'nde 156'sı yabancı sermayeli olmak üzere yaklaşık 2200'ün üzerinde kayıtlı üyemiz bulunmaktadır. 2010 yılı verilerine göre ise, 500 Büyük sanayi kuruluşunun 83'ü Kocaeli'nde yerleşiktir. İMKB tarafından belirlenen şehir endeksleri kapsamında da Kocaeli'nden 18 firma yer almaktadır. Türkiye'de sanayi kuruluşlarının %99'u KOBİ iken, ilimizde bulunan sanayi kuruluşlarımızın yaklaşık %95'i, KOBİ niteliğindedir. KOBİ'lerin bu kadar yoğun olduğu gerek ilimizde, gerekse ülkemizde, başlıca sorunlarının fon temini yetersizliği olduğunu görüyoruz. Yüksek faizlerle borçlanmakta ve finansman sıkıntıları yaşamaktadırlar. Bu noktada, KOBİ'lerimiz için kredi kanalları dışında finansman sağlayabilecekleri önemli bir kaynak olarak sermaye piyasalarını söyleyebiliriz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir