İMKB'nin son perakendecisi Uyum, eti yüzde 20 ucuza satacak

Spekülasyona karşı eti en az yüzde 20 daha ucuza satacaklarını söyleyen Uyum Gıda Genel Müdürü Sait Koç, çok yakında 5 bin hayvanlık besi çiftliğini de hizmete sokacaklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uyum Gıda, Uruguay'dan ithal edip Türkiye'de beslediği Simmental, Hereford ve Angus ırkı danaların etlerini mağazalarında tüketiciye sunmaya başladı. Uyum Gıda Genel Müdürü Sait Koç, kendi besi çiftliklerinin kuruluş hazırlığı içinde olduklarını, Uyum marketlerde kendi yetiştirdikleri hayvanların etlerini satmaya devam edeceklerini söyledi.

Uyum market zinciri geçen yıl et fiyatlarında yaşanan spekülasyonun ardından aldığı bir kararla şubat ayında Uruguay'dan 4 bin adet süt danası ithal etti. Simmental, Hereford ve Angus cinsi, 6 ila 8 aylık besi danaları İzmir Limanı'ndan alınıp Aydın'ın Çine ilçesindeki Aydın İl Özel İdaresi'ne bağlı Ege Et tesislerine götürüldü. Türkiye'ye geldiklerinde 200 ile 230 kilo arasında olan danalar, Çine'nin meralarında 120 ila 180 gün beslenip 450 kilo civarına ulaştırıldı.

Aydın-Çine'de beslenen danalar 16 Haziran'dan itibaren Uyum marketlerin et reyonlarında satışa sunulmaya başlandı. Uyum'un önümüzdeki bir yıl boyunca, kendi yetiştirdiği bu hayvanlardan elde edilen et ürünlerini satacağını belirten Uyum Gıda Genel Müdürü Sait koç şunları söyledi: "Biliyorsunuz geçen yıl et fiyatlarında ciddi bir artış yaşandı. Artışın bu yıl da yaşanacağı beklentisi var. 1 Ağustos'ta başlayacak Ramazan ayı ile kasım ayı başındaki Kurban Bayramı, bu beklentiyi pekiştiriyor. Biz, bu spekülasyona bir son verebilmek amacıyla bu ithalatı gerçekleştirdik. Bunda da etkili olacağımıza inanıyoruz. Bizim operasyonumuzda etler yüzde 20 daha uygun fiyata satılacak. Bu fiyat spekülatörlerin de oyununu bozacaktır."

Uyum, besi çiftliği kuracak

Uyum'un bu ithalatla yetinmeyeceğini, kendi besi çiftliklerini kurmaya da karar verdiklerinin belirten Koç, "Sonrasında ise şu an fizibilitesini yaptığımız ve çok yakın zamanda da gerçekleştireceğimiz 5 bin hayvanlık besi çiftliğimiz ile doğrudan kendi yetiştirdiğimiz hayvanlardan elde edeceğimiz et ürünlerini reyonlarımızda satmaya devam edeceğiz" dedi. Sait Koç, Uyum'un sığır ithalatının market piyasasında bir ilk olduğuna da dikkat çekerek, "Şimdiye kadar hep et ithalatı yapılırdı, ilk defa Uyum canlı hayvan ithal edip, besleyip, onlardan el ettiği et ürünlerini satışa sunuyor" diye konuştu.

Geçen kasım ayında halka açıldı

Uyum Gıda AŞ, 1998 yılında kuruldu. Geçen yıl kasım ayına kadar 33 mağazası ile sadece İstanbul'da hizmet veren Uyum, Kasım 2010'da hisselerinin yüzde 30'unu halka arz ederek o tarihte İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) beşinci perakendecisi oldu.

Halka arzdan elde ettiği 52,5 milyon TL'nin tamamını yeni mağazalar açmaya ve böylece hızla büyümeye harcayacağını açıklayan Uyum şu anda mağaza sayısını 39'a çıkardı. Yeni mağazaların yolda olduğunu belirten Uyum Genel Müdürü Sait Koç, "Halka arzdan sonra metrekare büyüklüğümüz 22 binden 26 bine yükseldi, yıl sonunda 50 bin metrekare büyüklüğe ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

Aylık müşteri sayısı 1.3 milyon kişi

Uyum mağazalarından her ay 1 milyon 300 binden fazla tüketicinin alışveriş yaptığını ifade eden Koç, şirketin büyümesi ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Biz, rakiplerimizden farklı olarak 'site mağazacılığı' konsepti ile gelişiyoruz. İstanbul'un birbiri ardına toplu konutların ve sitelerin inşa edildiği gelişim bölgelerinde büyüyoruz. Mevcut 39 mağazamızın yarısı bu bölgelerde. Yeni açacağımız mağazaların ise neredeyse tamamı bu bölgelerde olacak. Organize perakende sektörünün bir kolu olan, Uyum'un da içinde faaliyet gösterdiği 'hızlı tüketim ürünleri perakende ticaretinin, yaklaşık 100-120 milyar TL'lik bir pazar olduğu tahmin ediliyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde bu pazarın % 50-60'ının, en çok 10 perakendeci şirket tarafından yönetileceğini öngörüyoruz ve biz önümüzdeki beş yılın sonunda bu 10 şirketten biri olmayı hedefliyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir