İngilizce öğretimi için dev işbirliği

Anadolu Üniversitesi, TRT, Cambridge University Press ve DÜNYA Şirketler Grubu, en kapsamlı 'Uzaktan Dil Eğitim Programı' için bir araya geldi. Sadece Türk öğrenciler için tasarlanan program, öğrencilerin yüksek standart da İngilizce öğrenmelerini sağlaya

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESKİŞEHİR - Anadolu Üniversitesi; Cambridge University Press ve TRT işbirliği ile Türkiye'deki en kapsamlı 'Uzaktan Dil Eğitim Programı'nı hayata geçiriyor. Tüm Türkiye'de TRT Okul aracılığı ile takip edilebilecek İngilizce eğitim projesinin açılışı Eskişehir Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Açılışa Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cambridge University Press Dijital Ürün Müdürü John Tuttle, Cambridge University Press Eğitim ve ELT Yönetici Direktörü Hanri Pietersee, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Ziya Özgür, Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, DÜNYA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Top ve DÜNYA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Feyzan E. Top ile pek çok konuk katıldı.

Türkiye'de İngilizce eğitime yeterli ilginin gösterilmemesinden yakınan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Biraz geç kaldık ama bugün burada oldukça başarılı bir projeye imza attık. İşbirliğimiz her zaman devam edecek. Anadolu Üniversitesi'nin başarılı bir üniversite olduğunu hep duyardık. Çok güzel bir kampüste çok başarılı işler yapıyorlar. Uzaktan İngilizce eğitiminin  başlayacak olması bizi çok mutlu etti" dedi.

TRT'nin önemli bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Arınç; "TRT, yaptığı kamu yayıncılığı ile başarılı bir kurum. Bir İngilizce haber kanalı kurma  çalışmalarımız var. Artık bunu bizden bekliyorlar. Yapılan tüm bu çalışmalarda emeği geçen herkese ve Cambridge Üniversitesi'ne katkılarından ötürü teşekkürlerimi iletiyorum" şeklinde konuştu.

'İngilizce'yle sınırlı kalmayacağız'

Yabancı dil bilmenin en temel eğitim gereksinimlerinden biri olduğunu belirten Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, "Biz bu programları fırsat eşitliği ilkesiyle toplumun tüm katmanlarına uygun ve etkin bir şekilde taşıyacağız. Sürekli dile getirilen bu sorun alanına çözüm getiriyoruz" ifadesini kullandı. Yeni Uzaktan İngilizce Dil Eğitimi Programı'nın Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde yabancı dil dersi alan tüm öğrenciler tarafından takip edilebileceğini söyleyen Aydın; "Programın ilerleyen aşamalarında e-sertifika ve benzeri programlarla İngilizce öğrenimini toplumun farklı kesimlerine ulaştırılması hedefeniyor" dedi. Aydın, ayrıca uzaktan dil öğretimi programlarının İngilizce ile sınırlı kalmayacağını, önce Almanca ve Fransızca'yı, sonraki dönemlerde de Rusça, İspanyolca ve Çince'yi programlarına ekleyeceklerini söyledi.

'Türk öğrenciler için tasarlandı'

"Dünyanın en geniş kapsamlı İngilizce dil eğitimi çalışması olduğuna inandığımız Touchstone Self-Study'nin resmi açılışı için toplanmış bulunmaktayız" diyerek sözlerine başlayan Cambridge University Press Global Dijital Ürün Müdürü John Tuttle; "Bugün sadece Türk öğrenciler için tasarlanmış eşsiz bir online çalışma ortamı, Anadolu Üniversitesi, TRT, Cambridge University Press ve DÜNYA Şirketler Grubu'nun çığır açan işbirliği ile bir araya geldi. Bugün öğrencilerin yüksek standartda İngilizce öğrenmeleri sınıf öğrenimi ihtiyacı olmaksızın mümkün olacak. Bu çok özel sebeple Cambridge'i temsil etmek ve bu önemli projeyi açıklamaktan memnuniyet duyuyorum" şeklinde konuştu.

Cambridge University Press'in, Cambridge Üniversitesi'nin yayıncılık kolu olduğunu söyleyen Tuttle, kurumun 1584'te kurulmuş çok köklü bir kuruluş olduğunun altını çizdi. Dil öğretimi yayınlarında temeli oluşturan unsurların, geniş kapsamlı araştırmaların sonucu olduğunu ifade eden Tuttle; "Araştırmalarımız eğitim fakültelerinin çalışmalarına dayanır, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi de bizlere dil eğitimi alışkanlıklarını anlamamızda ve bu konuda yeni teknikler ve metotlar geliştirilerek öğrencilere nasıl katkıda bulunacağımız konusunda bizlere yardımcı oldu" dedi.

'Bizim için ayrıcalık'

Anadolu Üniversitesi ve TRT ile yeni öğrenim imkanları konusunda ortak yatırımların sonuçlarından dolayı son derece heyecanlı olduklarını söyleyen Hanri Pietersee; "Üniversite'de bu projeye katkıda bulunmuş herkese ve özellikle son derece değerli katkılarından dolayı Yabancı Diller Okulu Profesörü Handan Yavuz'a teşekkürlerimizi sunmak isteriz. Ayrıca DÜNYAŞirketler Grubu ve Gordion Akademi çalışanlarına

önemli katkılarından dolayı teşekkür ederiz" dedi.

"Touchstone Self-Study, Türk öğrencileri ön plana çıkararak bağımsız öğrenim imkanı verir" diyen Pietersee; "Cambridge University Press için, fırsatların sadece bugün değil, yarın için de dönüştürülerek sürdürüleceği bu büyük projede böylesine önemli bir rol oynaması gerçek bir ayrıcalıktır" şeklinde konuştu.

'2 bin e-öğretim seti aldık'

Anadolu Üniversitesi olarak İngilizce öğrenme adına çok önemli bir adım attıklarını ifade eden Rektör yardımcısı Prof. Dr. Aydın Ziya Özgür; "Bu adım hem öğrencilerin hem de İngilizce öğrenmek isteyen her bireyin gelişimi açısından önemli. Bu proje ile öğrenciler istedikleri zaman ve ortamda İngilizce'lerini geliştirme fırsatı bulacaklar" dedi. Açıköğretim Fakültesi olarak yeni bir yapılanma içerisinde olduklarını söyleyen Özgür, imzalanan bu anlaşma ile İngilizce öğrenmek isteyen vatandalar için 2 bine yakın e-öğretim seti satın aldıklarını belirti. Bu materyalleri öğrencilerine ücretsiz dağıttıklarını söyleyen Özgür; "Her seviye için eğitim seti bulunuyor. Öğrenciler 18 ay boyunca kullanıcı adı ve şifreleri ile bu sistemden yararlanabiliyorlar. Bu çalışmanın güzel tarafı hiç İngilizce bilmeyen bir kişinin bile anlayabileceği yapıda olması. Bunu yapmak için bazı kaynaklara Türkçe metinler de ekledik" şeklinde konuştu. Hazırlanan eğitim programlarının BBC eğitim teknologları tarafından yazıldığını ifade eden Özgür, her dil seviyesi için 20'şer dakikalık 14 program hazırlandığını belirtti.

'21. yüzyılda İngilizce çok önemli'

Dünyadaki basılı kaynakların yüzde 90'ının İngilizce olduğuna dikkat çeken TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, bu yüzden 21. yüzyılda İngilizce bilmenin önemine dikkat çekti. TRT olarak Anadolu Üniversitesi'nden çok destek gördüklerini ifade eden Şahin, aynı zamanda eğitime ne kadar önem verdiklerini belirtti. Türkiye'nin yıllardır İngilizce öğrenmekte yaşadığı problemleri hatırlatan Nabi Avcı ise, bu yeni proje ile toplumun yabancı dil ile barışmasının sağlanacağını ifade etti.

 

"Türkiye için büyük bir adım"

Açılışın ardından John Tuttle, Hanri Pietersee ve DÜNYA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Top ile bir görüşme yapan Rektör Davut Aydın, değişimlere hızla adapte olabilen Türk toplumunun bu programa da çabuk adapte olacaklarını söyledi. İngilizce eğitimini toplumun tüm kesimine yaygınlaştırmak istediklerini belirten Aydın, Tuttle ve Pietersee'nin önerilerini dikkate aldı.

Projenin Türkiye için çok önemli bir adım olduğuna değinen Aydın, önümüzdeki sene uydu kapsamını genişletip daha geniş bir alanda hizmet vermeyi planladıklarını ifade etti. DÜNYA Şirketler Grubu olarak 15 yıldır Cambridge Türkiye temsilcisi olmaktan çok heyecan duyduklarını belirten Erdem Top ise; "Bundan sonra daha da büyüyerek ilerleyeceğiz. Adımızın Cambridge ve Anadolu Üniversitesi ile birlikte anılmasından çok mutluyuz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir