"İnşaat demiri için herkesi göreve davet ediyoruz"

KONTİMDER Yönetim Kurulu Üyesi Küçük, inşaat demiri fiyatlarındaki artış ile ilgili yaşanan tartışmalar hakkında herkesi göreve davet etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Konya- İnşaat demiri fiyatlarındaki artış ile ilgili yaşanan tartışmalarda tarafların itidalli ve samimi davranması gerektiğini belirten Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Küçük, tarafları ve hükümeti gerekeni yapmaya davet ettiklerini söyledi.

İnşaat demirindeki tartışmaların sadece demir üreticisi, satıcısı ile müteahhitler arasındaki bir konu olmadığını belirten Küçük, "Resme geniş açından bakılması gerektiği kanaatindeyim. Geçtiğimiz hafta teşbihte hata olmasın, sanki iki tarafta kılıçları çekti. Demir Çelik Üreticileri Derneği Başkanı, ekonomi yönetiminin tuzağa düşürülmeye çalışıldığını ve bu duruma boyun eğilmemesi gerektiği şeklinde bir açıklama yaptı. Öte yandan Müteahhitler Federasyonu Başkanı,inşaat demirinde fiyatlar düşmezse,9 Haziran tarihinden itibaren şantiyeleri durduracaklarını belirtti. Dolayısıyla bu gidişatın çok da hoş olmadığı görünmekte.Temelde iki problem olduğunu düşünüyoruz" açıklamalarını yaptı.

"Fiyat artışını döviz kuru artışına bağlamak mantıklı değil"

Küçük, demir Çelik Üreticileri Birliği ve sektörde faaliyet gösteren firmalar, bu fiyat artışının döviz kurundaki artışla doğru orantılı olduğunu iddia etseler de rakamlar böyle olmadığını söylüyor. 2017 Ocak ayı başında bin 830 TL'den satılan inşaat demiri, 2 bin liranın üzerinden fiyatla satılıyor, hatta 2 bin 300 liraya kadar çıkı. Bugünlerde fiyat 2 bin 155 lira civarında. Aynı şekilde dolar kuru yılbaşından hemen sonra 3,54 TL civarındaydı.

10 Ocaktan sonra kurun 3,70'lerin üzerine çıktığını görüyoruz. Dolayısıyla kur 3,54 baz alınarak fiyatlama yapıldıysa fiyatlar o günkü seviyeye geri gelmeli, eğer kur 3,70 baz alındıysa fiyatın düşmesi gerekli.Doğrusunu isterseniz fiyat artışını döviz kuru artışına bağlamak çok da mantıklı gözükmüyor" diye konuştu.

Sorun kısa sürede çözüme ulaştırılmalı

"Bu konudaki görüşümüz,Türkiye olarak dünyanın üçüncü büyük demir üreticisiyiz.Sanki bizim üreticilerimiz fiyatlarını Çin ve Rusya'nın fiyatlarına yakın bir hale getirmek için yükseltmiş gibi görünüyor. Dolayısıyla bu konuda sağduyulu olmaya davet ediyoruz" diyerek devam eden Küçük, "Ancak şu gerçeği de kabul etmekte fayda var. Demir Çelik Üreticileri Derneği Başkanının çağrısında olduğu gibi bizde dernek olarak uzun zamandır inşaat sektöründe KDV indirimini dile getirmekteyiz. Tüm inşaat malzemeleri, işçilik ve konutun yani inşaat sektörünün tamamında KDV oranının yüzde 8'e düşürülmesi gerektiğini iddia ve talep etmekteyiz. İthalata uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılması veya makul bir orana çekilmesi sanıyorum müteahhitlerin daha uygun fiyata demir almalarını ve nihai tüketiciler için konut fiyatlarının uygun hale gelmesine katkı sağlayacaktır diye ümit etmekteyiz" ifadelerini kullandı.