İnşaat kamuyla yükseliyor
Özel sektör yatırımının daraldığı inşaat sektörü kamu kaynaklı büyüyor, yılsonunda aynı eğilimin sürmesi bekleniyor.
İSTANBUL – İnşaat sektörü yılın ilk yarısında yüzde 6.6 büyüme kaydetti. Sektördeki büyümeyi kamu yatırımları sırtlıyor. Özel sektör harcamaları ilk çeyrekte yüzde 14, ikinci çeyrekte yüzde 3.4 oranında olmak üzere, üst üste altı çeyrektir daralıyor. İMSAD’a göre bu trend yılsonuna kadar devam edecek.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından hazırlanan "İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Sektörünün 2013 Yarıyıl Değerlendirme Raporu"na göre, bu yılın ilk yarısında yüzde 6.6 büyüyen inşaat ve inşaat malzemeleri sektörünü büyük ölçüde iç pazar desteklerken; pazarda kamu belirleyici oldu. Rapora göre, bu yıl sonuna kadar da inşaat sektöründe aynı eğilimin süreceği öngörülüyor.
Yakın coğrafyada yaşanan siyasi gelişmeler ve ülkeler arasında görülen dengelerdeki değişimlerin, ekonomide global riski her zamankinden daha fazla etkilediğini belirten İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener,
"Sektördeki büyüme kamu yatırımlarından kaynaklanmıştır ve özel sektör yatırımlarında daralma devam etmektedir. 2013'ün ilk çeyrek döneminde yüzde 13.9, ikinci çeyrekte yüzde 3.4 oranında olmak üzere, üst üste altı çeyrektir özel sektör inşaat harcamaları daralma sürmektedir. Özel sektör yatırımları büyürse, inşaat sektörünün daha sağlıklı gelişeceğine inanıyoruz. Bu denge, ekonominin ivmesini artırmasına da ciddi katkı sağlayacaktır" dedi.
Konut satışları yüzde 79 arttı
İMSAD raporuna göre, çimento ve hazır beton olmak üzere, kamu alt yapı yatırımlarına daha duyarlı olan sektörler yüzde 10 ve üzerinde büyürken; diğer birçok alt sektördeki büyüme ise yüzde 5 ile 10 arasında gerçekleşti.
Küresel ölçekte yılbaşından bu yana gerileme eğiliminde olan inşaat demiri, bakır ve kereste gibi inşaat malzemelerinin fiyatları da Ağustos- Eylül aylarında göreceli olarak toparlanma eğilimine girdi. Bu yılın ilk altı yedi aylık döneminde, inşaat malzemeleri ihracatı yüzde 1.5 artışla 11.4 milyar dolar oldu. Ortadoğu ve AB pazarında yaşanan siyasi sıkıntılar, ihracat performansını olumsuz etkileyen gelişmeler arasında yer aldı.
Rapora göre, bu yılın ilk yarısında alınan konut ve konut dışı yapı ruhsatlarında ise yüzde 3.7 ve yüzde 4.1 oranındaki artışlar, özel kesimdeki inşaat işlerinin yavaşlamasına ilişkin bir diğer gösterge oldu.
Yılın ilk yarısında konut satışlarında görülen yüzde 78.7 artış ise, mevcut konut stoklarının eritilmesi açısından önemli bir gelişme olarak dikkat çekti.
Konut satışlarını, özellikle düşük faizli konut kredisi kullanımını destekledi. Konut kredisi faiz oranlarındaki artış eğiliminin ise yıl sonuna kadar gerek konut kredisi kullanımında, gerekse konut satışlarında belirleyici olacağı öngörülüyor.