İnternet bankacılığını sevdik

İnternet bankacılığında yatırım işlemi hacmi 73.5 milyar liraya ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İnternet bankacılığı ile Ekim-Aralık 2010 döneminde 9.6 milyon adet yatırım işlemi gerçekleştirilirken, işlem hacmi 73.5 milyar TL oldu. Temmuz-Eylül 2010 dönemine göre ise işlem hacminde 9.2 milyar TL tutarında bir artış yaşandı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Aralık 2010 İnternet Bankacılığı İstatistiklerini açıkladı. Buna göre, internet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez "login olmuş" toplam bireysel müşteri sayısı 15.6 milyon kişiye ulaşırken, son bir yıl içerisinde "login olmuş" toplam bireysel müşteri sayısı ise 8 milyon kişi olarak gerçekleşti.

Ekim-Aralık 2010 döneminde 6 milyon bireysel müşteri tarafından en az bir kez internet bankacılığı işlemi yapılırken, bu miktar toplam kayıtlı bireysel müşteri sayısının yüzde 39'unu oluşturdu. Söz konusu dönem, aktif bireysel müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 670 bin kişi, bir önceki üç aylık döneme göre ise 323 bin kişi artış gözlendi.

Son 1 yılda 'login olmuş' kurumsal müşteri sayısı 814 bin kişi

İnternet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez "login olmuş" kurumsal müşteri sayısı Aralık 2010 itibariyle, yaklaşık 1.6 milyon kişiye ulaştı. Bunların 655 bini (yüzde 41'i) Ekim-Aralık 2010 dönemi içerisinde en az bir kez işlem yaparken, son bir yıl içerisinde "login olmuş" kurumsal müşteri sayısı ise 814 bin kişiye yükseldi.

İnternet bankacılığı için kayıt yaptıran ve en az bir kez "login olmuş"toplam bireysel ve kurumsal müşterilerin yüzde 39'u söz konusu dönemde en az bir kez internet bankacılığı işlemi yaparken, aynı dönemde toplam aktif müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 720 bin kişi, bir önceki üç aylık döneme göre ise 341 bin kişi artış yaşandı.

Yatırım işlemi hacmi 74 milyar lira

Ekim-Aralık 2010 döneminde internet bankacılığı ile gerçekleştirilen 9.6 milyon adet yatırım işleminin hacmi 73.5 milyar TL olurken, Temmuz-Eylül 2010 dönemine göre işlem hacminde 9.2 milyar TL tutarında bir artış gerçekleşti.

Son çeyrekte gerçekleştirilen yatırım işlemleri hacminde birinci sırayı 22.5 milyar TL tutarı ile (3.8 milyon adet işlem) hisse senedi işlemleri aldı. Bunu yatırım fonları işlemleri, döviz işlemleri ve vadeli hesaplar izledi. En yüksek ortalama işlem hacmi 36.1 bin TL ile repo işlemlerinde gerçekleşirken, vadeli hesaplar, ortalama 22.5 bin TL'lik işlem hacmi ile ikinci sırayı aldı. Toplam yatırım işlemlerinde ise ortalama işlem hacmi 7.7 bin TL oldu.

Finansal işlemler 215 milyar liraya ulaştı

Ekim-Aralık 2010 dönemi itibariyle, internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam adedi 76 milyon, tutarı ise 215 milyar TL oldu.

EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri yatırım işlemleri dışındaki finansal işlem hacminin yüzde 84'ünü oluşturdu.

İnternet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam işlem adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre 5 bin adet artarken, bir önceki üç aylık döneme göre 7.7 bin adet arttı. Toplam işlem hacmi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 44 milyar TL, bir önceki üç aylık döneme göre ise 25 milyar TL yükseldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir