İnternet en çok e-posta için kullanılıyor

BTK'nın raporu, internetin en çok mail alıp gönderme, sosyal paylaşım ve anlık ileti göndermek için kullanıldığını ortaya çıkardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İnternet Türkiye'de geçen yıl en çok "e-posta gönderme/alma", "sohbet odalarına, haber gruplarına veya çevrimiçi tartışma forumlarına mesaj", "Facebook, Twitter, Chat, MSN, Skype aracılığıyla anlık ileti" gönderme için kullanıldı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2010 Yılı Faaliyet Raporu'ndan derlenen bilgilere göre, kırsal bölgelerdeki hanelerde bilgisayar sahipliği, geçen yıl Türkiye geneli ve kentsel bölgelere paralel bir artış trendi izledi ve 2004 yılında yüzde 4 seviyelerindeyken geçen yıl yüzde 24'e yükseldi.

İnterneti en çok erkekler kullanıyor

İnternet kullanan bireylerin kişisel kullanım amacıyla internet üzerinden mal veya hizmet siparişi verme ya da satın alma oranı yüzde 15 seviyelerinde gerçekleşti.

2010 yılı sonuçlarına göre erkeklerde bilgisayar kullanım oranı yaklaşık yüzde 53, kadınlarda yüzde 33 olarak gerçekleşti. İnternet kullanan erkek oranı yaklaşık yüzde 52, kadın oranı ise yüzde 32'ye ulaşırken, internet üzerinden alışverişte yüzde 24,3 ile giyim ve spor malzemeleri, yüzde 23,8 ile elektronik araçlar (cep telefonu, kamera, radyo, TV, DVD oynatıcı, video), yüzde 20,3 ile kitap, dergi, gazete yer aldı.

İnternet kullanan bireylerin kişisel kullanım amacıyla internet üzerinden mal veya hizmet siparişi verme ya da satın alma oranı yüzde 15 seviyelerinde gerçekleşti.

2010'da mobil trafik miktarında belirgin bir artış yaşandı. 2009 yılında 108,1 milyar dakika olan mobil trafik geçen yıl yüzde 17 oranında artarak yaklaşık 126 milyar dakikaya ulaştı. Toplam trafiğin yüzde 16'sını oluşturan sabit trafik ise önceki yıla kıyasla yüzde 4 oranında azalarak 23,6 milyar dakikaya düştü. 2006 yılında toplam trafiğin yüzde 46'sını oluşturan sabitten sabite doğru trafik, geçen yıl toplam trafiğin yaklaşık yüzde 14'ünü oluşturdu.

Şikayetlerin başında fatura geliyor

Operatörlere gelen şikayetlerde, sabit abonelerden yüzde 37'si fatura, yüzde 20'si tarife paketleri, yüzde 15'i ise hizmet kalitesiyle ilgili şikayette bulundu. Mobil sektörde ise şikayetlerin yüzde 23'ü fatura, yüzde 22'si tarife paketleri, yüzde 17'si kampanyalarla ilgili oldu.

Öte yandan, mobil telefon kullanım seviyesinin ölçümünde yaygın olarak kullanılan bir gösterge olarak aylık ortalama kullanım süresini ifade eden MoU değerlerine bakıldığında, Türkiye'de geçen yıl ortalama aylık mobil kullanım süresi 218 dakika olarak gerçekleşti. Türkiye, bu değer ile mobil kullanım süresinde Avrupa üçüncülüğünü geçen yıl da korudu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir