İnternet için basın bülteni hazırlama ipuçları
Zeki Yüksekbilgili / İstanbul Arel Üniversitesi Öğretim Görevlisi
2012 yılı itibari ile dünyada interneti kullanan insan sayısı 2,3 milyarı aştı, bu rakam ile toplam dünya nüfusunun üçte birinin artık internet erişimi var. Üstelik internet kullanımı 2000 yılından bu yana %500'den fazla artmış durumda. Kısaca, artık internet en yaygın mecralardan biri haline gelmiş durumda.
Çeşitli mecraları kullanarak kendileri ile ilgili haberleri izleyicilerine ulaştırmaya çalışan şirketler için de, en ucuz, en kolay ulaşılabilir ve en kolay ölçülebilir mecralardan biri kesinlikle internet fakat, internet için basın bülteni hazırlamak isteyen şirketlerin dikkat etmesi gereken bazı ipuçları bulunuyor. Bu yazı, interneti haberlerini yaymak için interneti kullanan şirketlere önemli ipuçlarını vermek üzere hazırlanmıştır.
Muhakkak yapılması gerekenler:
- Mümkün olduğunca dikkat çekici bir başlık ve ilk paragraf oluşturun. Kullanıcılar günde yüzlerce farklı basın bülteni ile karşılaşıyorlar ve bunların değerli olup olmadığına saniyeler içerisinde karar veriyorlar. Eğer başlığınız ve ilk paragrafınız yeterince güçlüyse, basın bülteniniz silinmekten kurtulacak demektir.
- Basın bültenlerinizi profesyonelce hazırlayın. İçerisinde yazım hataları olmamasına ve resmi olmayan bir dil içermemesine özellikle dikkat edin. Gerek kullanıcılar gerekse basın profesyonel basın bültenlerine önem vereceklerdir. Ayrıca, herhangi bir basın kuruluşunun veya web sitesinin basın bülteninizi olduğu gibi kullanabileceğini göz önüne alarak, mümkün olduğunca hatasız yazmaya çalışın.
- Basın bültenlerinizi jargonlardan temizleyin. Bir basın bültenindeki teknik terimler arttıkça, kullanıcıların ve basının ilgisini çekme ve anlaşılma olasılığı ters orantıda azalacaktır.
- Yayınladığınız bültenin değerli olmasına dikkat edin. Hep aynı soruyu sorun "Neden birileri bu bülteni okusun?" Eğer cevabınız yeterince iyi değilse, bülteni asla yayınlamayın. Basın bülteni ve reklamı birbirine karıştırmayın.
- Kelimeleri ekonomik kullanın. Birçok arama motoru, uzun başlıkları ve içeriği reddedecek ve arama sistemine dahil etmeyecektir. Özellikle kısa ve özgün başlıklar ve içerik, çok hızlı bir şekilde arama motorlarının robotları tarafından indekslenecektir. Örneğin başlık gösterimlerini Google 60, Yahoo 120 karakter ile kısıtlıyor.
Asla yapılmaması gerekenler:
- İnternet için hazırlanan basın bültenlerinde büyük harf kullanmaktan mümkün olduğunca kaçının. Büyük harf kullanımı hem okumayı hem de indekslenmeyi zorlaştıracaktır.
- Basın bülteni reklam değildir, reklam dili kullanımından uzak durun. Basın bültenleri bilgi vermek için hazırlanmış haber bültenleridir ve dilleri reklamdan farklıdır.
- İçerik ve konu önemlidir, içerik ve konuyu belirlemeden yazım aşamasına asla geçmeyin.
- İlginç ve dikkat çekici olmak için abartılı haberler bültenler yazmayın. İzleyicilerinizin veya basının güvenini kaybederseniz, tekrar kazanmanız yıllar alabilir.
- Asla kendi müşterinize seslenirken "siz", kendi şirketinizden bahsederken "biz" kelimelerini kullanmayın. Unutmayın, yazdığınız bir basın bülteni.
İnternet üzerinde yapılan araştırmalar, belirli konuların izleyicilerin de basının da ilgisini çektiğini gösteriyor, mümkün olduğunca bu konularda yazmaya çalışın;
- Yeni bir ürün veya mevcut ürüne eklenmiş fonksiyonel yeni bir özellik,
- Şirketin veya ürünün kazandığı ödüller, şirketin verdiği ödüller,
- Çalışanlarla ilgili atamalar,
- Yeni ortaklıklar,
- Ve en önemlisi; anket veya araştırma sonuçları. Birçok şirket, sadece kendine haber üretmek adına anketler ve araştırmalar yapıyor ve bunu artık izleyicileri ve basın ile paylaşıyorlar.
İnternet her şeyi değiştirdiği gibi, basın bültenlerini de değiştiriyor. Siz de lütfen bu değişime ayak uydurun.