İnternete yapılan yatırımlar nakte dönüşüyor

Değişim Yelpazesi'nin bu haftaki konusu, internetteki iş fırsatları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Internet iş yaşamımızın en vazgeçilmez aracı. Bir araştırma yaparken Google'ı kullanmak, bir kelimenin ingilizcesine bakmak için Zargan'dan yararlanmak, yeni tanıştığınız bir iş adamıyla Linkedin'den bağlantı kurmak hergün düşünmeden yaptığımız şeyler.

Internet, dünyanın küreselleşmesinde büyük rol oynamakta. Binlerce kilometre uzakta bir depremin veya politik karmaşanın haberi tüm dünyaya internet sayesinde aynı anda iletiliyor ve yansımaları hissediliyor.

Internet gündelik işlerimizde büyük kolaylık sağlamakla beraber, iş dünyasında farklı pazarlara açılmak, ortaklıklara girmek ve farklı iş modellerini uygulamak için destekleyici bir rol oynarken, kendi başına da hızla büyüyen yeni bir sektör oluşturmakta.

Internet alanında başarı öyküleri birçoğumuza ilham veriyor. Internet şirketleri Apple, Google, Facebook, Youtube gibi devlerin başarısı bazen çok uzak gelebiliyor, ancak onların başarılarının da altında sadece bir fikir var. Bu fikirlerle yola çıkan genç girişimciler, azim, tutumluluk, idealler, müşteri odaklılığı gibi kişiden kişiye değişen değerlerle katelmemişi katediyorlar. İşte Focus editörlerinin derlediği başarılı internet girişimlerinden birkaç örnek:

Başarılı internet girişimcilerinden örnekler

Mint'i kuran Aaron Patzer, geniş ofis alanı ve şık mobilyaların bulunmadığı bir şirketin de başarılı olunabileceğini dünyaya kanıtlamış. Tutumlu bir adam olan Patzer, Mint.com ile müşterilerine nasıl tasarruf edebileceklerini, sunduğu finansal araçlarla gösteriyor. İnternet üzerinden para yönetimi ve bütçeleme yazılımları sunan Mint'i 1 milyonun üzerinde insan kullanıyor. 175 milyar işlem, 47 milyar varlık ve 300 milyon tasarrufla Mint bugün en büyük online şirketlerden biri. Patzer'ın bu tasarruf üzerine kurulu marjinal felsefesi, Intuit'in dikkatini çekmiş ve 2009'da 170 milyon dolara Mint'i satın almıştır.

Marjinal girişimci Tim Ferris, Four Hour Work Week (4 Saatlik Çalışma Haftası) adlı kitabıyla girişimcilere yeni bir iş kültürü aşılamakta. Sadece haftasonları ve tatillerde nefes alabildikleri bir yaşam tarzı yerine, yaşamak istediğiniz yaşamı bugün yaşamak için çalışmayı öneriyor. Bu yaşam tarzını yakalamak için ise, gereken; para kazanmak için daha az mücadele, daha fazla sonuç sağlayan sistemler kurmak. Ferris için girişimcilik tanımı, istediğin yaşam tarzını sürdürmekle birebir bağlantılı. Amaç, bol boş zaman yaratmak ve tembel olmak değil, zamanı yapmak istediği şeylerle doldurmak ve ürettiklerinden keyif almak. Spor yapmayı çok seven Ferris, kendi girişimlerini sporla içiçe hale getirmiş ve gününü sevdiği işi yaparak, dolayısıyla yaşamdan keyif alarak geçiriyor.

Viaweb'in kurucusu girişimci Paul Graham'ın en güçlü yönü ise tüketici odaklılığı. Graham, bugün birçok yeni kurulan internet şirketine başlangıç sermayesi sağlayan bir girişimci, Y Combinator şirketinin kurucu ortağı. 1995 yılında Viaweb'i kurduğunda, tek amacı, teknolojiyle barışık olmayan girişimcilere internet üzerinde mağaza açmayı ve bu mağazayı yönetmeyi sağlayan bir servis sağlamaktı. Başarılı servisler sağlayarak 1998'de Yahoo tarafından 45 milyon dolara satın alındı. Viaweb'i kurduğunda öğrendiği en büyük ders, müşterinin istediği ürünleri yapmanın gerekliliği olmuş. Bu sayede, şu anki şirketinde müşterinin isteğinin önceliği olduğunu çok iyi biliyor.

Hırslı Jeff Bezos'un Amazon.com'u, akla gelen her kitabı, video oyununu, CD veya DVD'yi, her tür elektronik aleti bulabileceğiniz bir mega dükkan. Kara geçmesi uzun sürmüş olsa da, bugün örnek gösterilen internet başarı öykülerinden biri. Üstelik, Bezos'un yenilemek, Amazon'u sürekli ileri taşımakla ilgili hırsı, ilk günkü gibi taze. Kindle ile elektronik kitaba yeni bir anlam kazandırmayı başardı.

Odaklanmak, PayPal'in kurucusu Max Levchin'in başarı kaynağı. PayPal'de Levchin'in en büyük problemi yolsuzluklardı. Hızla büyüyen bir şirket olmakla beraber, yolsuzluklar kar oranlarını uzun dönemde tehdit ederecek nitelikteydi. Levchin zor olanı seçerek, yolsuzluklarla mücadele etmeye odaklandı ve yıllar içinde PayPal'i online ödemelerde en güvenilir marka haline getirdi. 2002'de eBay 1.5 milyar dolara PayPal'i satın aldı. Burada alınacak en büyük ders; korkulan en büyük problemlerden kaçmak veya görmezden gelmek yerine, üzerine gitmek ve zaman içinde odağını kaybetmeden üstesinden gelmek.

Internette sizin için ne iş var?

Bu başarılı girişimciler yaratıcı fikirlerle yola çıkmış ve pratikte başarılı olmayı başarmışlar. Bugün halihazırdaki işinize devam ederek ek gelir sağlamak veya yeni bir alana kaymak mı istiyorsunuz?  Yoksa işinizden ayrıldınız ve kendi şirketinizi kurmayı mı düşlüyorsunuz? Internette yapabilecekleriniz hayalgücüyle sınırlı, hergün yeni fikirler, yeni başarı hikayeleri, yeni iş alanları doğuyor internet ortamında. Internette iş yapmak ve para kazanmak için denenmiş ve yeni kapılar açmış birkaç yolu GigaOm uzmanları şöyle listelemekte:

1. Uzmanlık alanınızı internete taşıyın.

Yeni bir alanı araştırmadan önce, kendi mesleğiniz, bilgi dağarcığınız ve profesyonel deneyimlerinizle neler yapabilirsiniz araştırın. Kendi deneyim ve uzmanlığınızı internette çeşitli projelerin ve şirketlerin hizmetine sunarak, kendinize niş bir alan yaratabilir, internet ortamında aranan bir profesyonel haline gelebilirsiniz. Bu hizmetleri hem freelance olarak, kendi sosyal networklerinizde veya blogunuz aracılığıyla tanıtabilir, hem de proje bazlı iş ilanı yayınlayan Elance.com gibi web sayfalarından yeni projelere dahil olabilirsiniz. Elance.com ile yazılım programlamadan, danışmanlık ve tasarıma kadar birçok proje için deneyimli profesyoneller aranmaktadır. Grafik tasarımcısıysanız, designoutpost.com veya logoworks.com ile kendi profilinizi yaratıp, deneyimlerinizi yazarak, şirketlerin size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

2. Fotoğrafçılık sitelerinde fotoğraf satabilirsiniz.

Resimlerine hayranlık duyulan amatör bir fotoğrafçıysanız, internet üzerinden resimlerinize alıcı bulabilirsiniz. Fotolia.com, dreamstime.com, shutterstock.com ve bigstuckphoto.com gibi siteler size ikinci bir gelir kaynağı sağlayacak ve fotoğrafçılığı profesyonel düzeye taşımanıza vesile olacaktır.

3. Blogunuzdan para kazanın.

Milyonlarca blogun içinden fark edilmek oldukça güç olabilir ancak aslında kaliteli içeriği olan ve güncel konuları ilgi çekici bir dille ele alan az sayıda blog mevcut. Kendi blogunuza dikkat çekmek için çok ziyaret edilen bloglara yorum bırakmanız, beklenmedik birçok kapıyı size açacaktır. Blogunuz belli bir ziyaretçi sayısına ulaştığında, reklam almanız ve blogunuzdan ek gelir kazanmanız mümkün olacaktır.

4. Açık kaynak yazılımlara destek verin.

Tek başına çalışan bir profesyonel olarak Wordpress.com ve Drupal.com gibi internet içerik yönetimi sistemlerine destek verebilirsiniz. Önce bu sistemlerde ne tür içerikler geliştirebileceğinizi ve yaratıcılığınızın sizi nereye götüreceğini keşfedip, bu çalışmalarla şirketlere proje bazlı destek sağlayabilirsiniz.

5. Sosyal networkler kurun ve yönetin.

Halen sosyal networklerin pazarlamaya ne kadar değer kattığı konusunda karışık düşünceler var, kimse boşuna zaman kaybetmek istemiyor. Bu zaman ve para kaybının önüne geçebilmek için, doğru bir sosyal medya yönetimi şart. Bu yeni gelişmekte olan iş alanında başarı sağlamak için şirketin nerede konumlandırılmasının doğru olduğunu tespit etmek (Linkedin, Ecademy, Facebook, Twitter vb.…) ve aktif bir şekilde takip etmek gerekli.  Trafiğin ne kadar arttığını ve bu trafiğin online satışlara etkisini rapor haline getirip sunmakla işin gerekliliğini kanıtlamış olursunuz.

6. Sanal toplantılar veya eğitim seminerleri organize edin.

Organize etmekte, tanıtmakta ve yönetmekte başarılıysanız, neden internet üzerinden toplantılar organize etmeyi düşünmüyorsunuz? Secondlife gibi sanal dünyalarda organizasyonlar düzenleyebileceğiniz gibi, şirketlerin düzenlediği yerel veya küresel toplantıların internet versiyonunu farklı kitlelere de ulaştırabilir, toplantının katılımını üçe dörde katlayabilirsiniz. Tabii kendi uzmanlık alanınızı da web bazlı eğitim seminerleri aracılığıyla başkalarıyla paylaşabilirsiniz. Rondee.com veya calliflower.com gibi web sayfaları teleseminerlerde konferans arama ve doküman paylaşımını ve katılanlara gereken materyelleri sağlamayı kolaylaştırmaktadır.

7. Google'ın ansiklopedisinin bir kısmını yazın.

Google'ın yeni ansiklopedi projesi Knol'a herkes katılabiliyor, kendi bilgi ve deneyim alanınızda yazılar yazmanız ve Wikipedia'nın aksine Google için belli bir ücret karşılığında katkı sağlamanız mümkün.

Tabi bunlar sadece internet dünyasında para kazanmak için neler yapıldığıyla ve yapılabileceğiyle ilgili birkaç öneri. Bu önerilerden daha büyük projeler çıkarıp, yepyeni fikirleri internette ticarileştirebilirsiniz. Pazarlamanın en güçlü isimlerinden Seth Godin'a göre, internette para kazanmak bağlantı kurmak esasına dayanır. Birbirleriyle bağlantılı olmayan partileri birbiriyle iletişime geçirecek bir değer yaratılır. Reklamcıları tüketicilerle; iş arayanları işlerle; bilgi arayanları bilgiyle; benzer şeyleri arayanları ve aynı coğrafyadakileri birbirleriyle, benzer fikirli insanları aynı harekette, satın alanları satıcılarla biraraya getirmesi esası önemlidir.

Internetin en büyük avantajlarından biri fiziksel engellere takılmaması. İstediğiniz yerden, günün her saatinde herhangi bir bilgisayardan başına geçip interneti kullanarak milyonlarca insana ulaşabilir, ticarete başlayabilir, tasarım yapabilir, internetin müthiş gücünü sizin güçlü yanınızla birleştirebilirsiniz. Sonunda, Seth Godin'in dediği gibi bir değer yaratmış ve karşılığında para kazanmış olursunuz.

Cevap vermeniz gereken tek bir soru var: Nasıl bir değer yaratmak istiyorsunuz?

www.datassist.com.tr