İnternetin yeni kahramanları

Orkut, Bayt, Pesapal, Naver, Vkontakte, Rakuten ve Blogfa... Bu isimler hepimize yabancı. İnternetin bu yerel isimleri, bir yandan milyonlarca kullanıcıya sahipken, diğer yandan Facebook, Google, Amazon, e-Bay ve Twitter gibi web devlerinin hegemonyasını

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

Dünya genelindeki en popüler web sitelerini incelediğimizde, heryerde aynı isimlere rastlıyoruz: Facebook, Google, Amazon, e-Bay ve Twitter. Fakat bu sitelerin kurmaya çalıştığı küresel hegemonyaya karşı koyan alternatifler de hızla yükseliyor. Kendi bahçelerinde yetişen bu yerel web sitelerinin ziyaretçileri azımsanmayacak kadar fazla.

* Brezilya'nın Google+'sı: Orkut

Brezilya'da Google'ın sosyal ağı Google+'ın yerini alan Orkut, en fazla tıklanan site konumunda. Brezilya'da internette ziyaret edilen sayfaların yüzde 60'ını Orkut oluşturuyor. Orkut'un hedefi Facebook'la değil, MySpace ile rekabet etmek. Sitenin Haziran 2011 itibariyle 35.7 milyon sabit ziyaretçisi bulunuyor.

* Sudan'ın LinkedIn'i: Bayt

İlk kurulduğunda Ortadoğu'nun Monster.com'u olarak çalışan Bayt, bugün daha çok LinkedIn'e benziyor. Site geçtiğimiz sene Facebook benzeri sosyal ağ People'ı başlattı. Site, İngilizce, Fransızca ve Arapça hizmet veriyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Sudan, Ürdün, Katar, Lübnan ve Suriye'de en büyük 100 web sitesi arasında yer alan Bayt'ı, iş arayan 5.5 milyon kişi ziyaret ediyor.

* Kenya'nın Paypal'ı: Pesapal

Pesapal, Alibaba.com'un kurduğu online ödeme sistemi Paypal'ın Afrika versiyonu. Bu sistem, mobil bankacılığın 2015 yılında 22 milyar dolara ulaşması beklenen Afrika'da, çok fazla gündemde. Pesapal, okul ücretleri, sigorta, borsa gibi farklı kollara ayrılmış durumda. Sitenin bir sonraki hedefi ise Afrika'da kredi derecelendirme sistemi kurmak. Pesapal'in Afrika'da 200 bin kullanıcısı var. Online ödeme sitesi geçtiğimiz sene Uganda ve Tanzanya'ya genişledi.

* Iran'ın WorldPress'i: Blogfa

Blogging İran'da çok popüler. Farsça ise blog dünyasında en fazla kullanılan dillerin başında geliyor. Şimdiye kadar hükümet sansüründen kurtulmayı başarmış birkaç medya kanalından birisi olan Blogfa, Yahoo ve Google'ın ardından İran'ın en popüler üçüncü web sitesi.  

* Güney Kore'nin Yahoo'su: Naver

Yahoo benzeri bir arama sitesi olan Naver, 2000 yılında popüler oyun şirketi Handgame ile takım oluşturduktan sonra, iyice büyüdü.  Şirket bugün Japonya pazarında da faaliyet gösteriyor. Güney Kore'nin dört numaralı web sitesi olan Naver, ülkedeki araştırma pazarının yüzde 70'ini temsil ediyor.

* Japonya'nın Amazon'u: Rakuten

Amazon, e-ticaret işinde Japon pazarında çok etkili olamadı. Müzik albümlerinden, kamyon yan parçasına kadar herşeyin satıldığı Rakuten, aynı zamanda Japonya'nın en büyük turizm ve blog platformu. Site aynı zamanda Tohuko Rakuten Golden Eagles adında bir basketbol takımına da sahip. 72 milyonun üzerinde kullanıcısı olan web sitesi, Japonya'nın en popüler 7. sitesi. Amazon ise Japonya'da 10. sırada.
 
* Rusya'nın Facebook'u: Vkontakte

Vkontakte, yada ülkede kullanıldığı ismiyle VK, ürkütücü şekilde tanıdık bir site: Bunun nedeni Facebook'un klonlanmış bir kopyası oluşu. Vkontakte, Rusça'da "irtibatta olmak" anlamına geliyor. Fakat Mark Zuckerberg'in sitesinden farklı olarak, Vkontakte kullanıcılarının büyük miktarda veri paylaşmasına ve isim belirtmeden paylaşım yapabilmesine fırsat veriyor. Tabii ki çok sayıda "spam" ürettiğini de söylemeye gerek yok. Mayıs 2011 itibariyle 35.2 milyon sabit kullanıcısı olan Vkontakte, Rusya'nın en fazla ziyaret edilen dördüncü web sitesi. Facebook ise sekizinci sırada geliyor.

* Çin'in A.I.M'i: QQ

Anına mesaj ya da "chat" hizmeti veren QQ, aynı zamanda oyun ve online buluşma sitesi olarak hizmet veriyor. Kendi mağazalarını, oyuncaklarını ve giyim markasını geliştiren QQ, kendi para birimini de oluşturmuş durumda. QQ, 712 milyon kullanıcı ile, dünyanın en kalabalık ülkesinin en fazla ziyaret edilen ikinci sitesi konumunda. 

* Irak'ın ESPN'i: Kooora

Futbola (koorat) adanmış olan spor sitesi Kooora, Arapça konuşan ve Ronaldo'dan Ronaldinho'ya kadar tüm futbolcuları yakından izleyenler için,  sektöre yönelik her türlü analiz, istatistik ve bilgiye yer veriyor. Irak'ın en popüler sekizinci sitesi olan Kooora, on bir Ortadoğu ülkesinde en fazla ziyaret edilen 20 web sitesi arasında yer alıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir