İnternetten İngilizce kursu için imzalar atıldı

Ulaştırma Bakanlığı'nın fonlayacağı projeyle YÖK, 2.5 milyon öğrenciye internet üzerinden İngilizce öğretmeyi hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ulaştırma Bakanlığı ile YÖK'ün beraber yürüteceği ve üniversite öğrencilerinin internet üzerinden ücretsiz dil eğitimi alabileceği, "Web Tabanlı İngilizce Dil Eğitim Sistemi ve Multimedya Dil Sınıfları Projesi"nin imza töreni gerçekleştirildi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bakanlıkta gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, üniversitelerde okuyan 2,5 milyon öğrencinin kullanacağı bilgisayar üzerinden yabancı dil eğitimini öngören proje ile 7 gün 24 saat internet ortamında etkileşimli bir şeklide dil eğitiminin alınmasının olanaklı hale geleceğini, projenin 2010-2011 akademik yılına yetiştirilmesi için hazırlıkların sürdüğünü  belirtti.

Ulaştırma Bakanlığının projenin gerçekleştirilmesi için YÖK'e maddi destek vereceğine işaret eden Yıldırım, "Projenin teknik ve içerik yönüne, eğitim tarafına bir katkımız yok. Evrensel Hizmet Fonu'ndan projeye maddi kaynak vereceğiz" dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım bir soru üzerine, projeye Evrensel Hizmet Fonu'ndan başlangıçta 25 milyon Lira kaynak ayıracaklarını belirterek, "Ama ne gerekiyorsa vereceğiz, ucu açık" dedi.

1. sınıflardan başlayacak

Proje kapsamında YÖK'ün sistem merkezini kuracağını ve tüm üniversitelerdeki öğrencilere verilecek şifreler ile sistemin 7 gün 24 saat çalışacağını belirten Yıldırım, şunları söyledi:

"Projenin 2010-2011 akademik yılına yetiştirilmesi için hazırlıklar tüm hızı ile sürmektedir. İlk olarak üniversitelerimizin 1. sınıfında okuyan 700-750 bin öğrencimize şifre verilecek. 4 yıl içinde de tüm öğrenciler bu şifrelere sahip olacaklar. Öğrencilerimiz bu sistem ile sadece okuma, yazma, dinleme, yazma becerilerini almakla kalmayacaklar, haftanın belirli saatlerinde dil uzmanları ile canlı görüşmeler ve konuşma pratiği yapma şansını bulacaklardır. Bu bir çoklu-etkileşimli öğrenim programıdır. Ayrıca tüm üniversitelerimizde kurulacak Multimedya dil sınıflarında da yüz yüze yabancı dil eğitimi alacaklardır. Böylece yabancı dil okulda öğrenilmez kanaatini değiştirmeyi amaçlıyoruz."

Çağrı merkezi de olacak

Sistemin son derece pratik olduğunu söyleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da "İstediğiniz zaman sisteme ulaşabilirsiniz, çalışabilirsiniz. Bunu bu proje için kurulacak lisan laboratuvarlarında ya da diz üstü bilgisayarınızda yapabilirsiniz" dedi.

Sistemin sadece web tabanlı olmasının yanında ilave olarak çağrı merkezlerinin de olduğunu anlatan Özcan, sistem kullanımını üniversite öğrencileriyle sınırlı kılmak istemediklerini ifade etti. Özcan, sistemi önce Ulaştırma Bakanlığı personeli olmak üzere diğer kamu personeline, kim isterse açma kararında olduklarını söyledi. YÖK Başkanı, sistemin kullanımında başarılı olunması halinde programı küçük yaştakilere uygun hale getirerek, ilkokul 4. sınıftan itibaren öğrencilere vermeyi planladıklarını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir