IPARD kapsamında 42 ilde AB fonu kullandırılacak
Bakan Eker, kalan illerde yapılan kırsal kalkınma projelerinin de yurtiçi imkanlarla destekleneceğini açıkladı.
ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, AB katılım öncesi yardım aracı olan Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında 42 ilde AB fonunun kullandırılacağını, kalan illerde yapılan kırsal kalkınma projelerinin de yurtiçi imkanlarla destekleneceğini bildirdi.
AB katılım öncesi yardım aracı olan Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) çerçevesinde AB'den gelecek fonların kullandırılması amacıyla kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun tanıtım toplantısı, Rixos Grand Ankara Otelinde yapıldı.
Toplantıda konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarım sektörünün "üretim, gıda güvenliği ve kırsal kalkınma" olmak üzere üç temel alanı bulunduğunu söyledi.
Nüfusun yaklaşık 4'te birinin tarım sektöründe çalıştığı, yaklaşık 3'te birinin de kırsal alanda yaşadığı düşünüldüğü zaman, Türkiye'de kırsal kalkınmanın çok önem taşıdığını ifade eden Tarım Bakanı Eker, "Kırsal kalkınma hem üreticiyi, hem de köylüyü birlikte ele alan bir disiplin, onun için kırsal kalkınmayı çok önemsiyoruz" dedi.
Hükümetleri döneminde kırsal kalkınma alanında gerçekleştirilen projeleri anlatan Eker, AB'nin katılım öncesi mali yardım programının kırsal kalkınma bileşeninden elde edilecek fonların kullanılmasıyla yapılacak faaliyetlere geçmeden, ulusal bütçe imkanlarıyla iki önemli proje gerçekleştirildiğini kaydetti.
Eker, Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projeleriyle bitkisel ve hayvansal ürünlerin paketlenmesi, tarımsal ürünlerin depolanması, alternatif enerjili sera üretimi, su ürünlerinin işletmesi ve paketlenmesi tesisleri...vz gibi 81 ilde yapılan yatırımlara yüzde 50 hibe desteği verildiğini hatırlattı.
2006 yılında başlatılan proje çerçevesinde bugüne kadar 2 bin tesisin tamamlandığını, bin 23 tesisin de bu yılın sonuna kadar tamamlanacağını anlatan Tarım Bakanı, "Böylece yıl sonuna kadar 3 bin tarım ve tarıma dayalı sanayi tesisi bitmiş olacak. Bu projeler için şu ana kadar ödediğimiz para 300 milyon lira, ödeyeceğimiz para ise 240 milyon lira. Toplamda 540 milyon lira hibe destek vermiş olacağız. Bir 540 milyon lira da yatırımcının parası bulunuyor" diye konuştu.
Üzerinde çok durdukları ikinci konunun kırsal alandaki tarımsal kalkınma kooperatifleri olduğuna işaret eden Eker, şu ana kadar bin 700 kooperatife 1,5 milyar lira destek verildiğini dile getirdi.
Bakan Eker, bunların yanı sıra kırsal kalkınma için yapılan yüzde 50 makine, ekipman hibe desteği çerçevesinde de 41 bin projeye yüzde 50 destek verildiğini bildirdi.
İlk destekleme 2011'de
Eker, Türkiye'nin çiftçisini kendi imkanlarıyla da desteklediğini, fakat AB'den alınan fonun da önemli olduğunu ve bunun milli menfaatler açısından kullanılması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin gündemine kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesinin AB ile girmediğini vurgulayan Eker, şöyle konuştu:
"Biz zaten bunu kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Fakat Türkiye AB ile müzakere sürecinde. Bu müzakere sürecinde her ülke gibi bizim de kullanabileceğimiz bir takım fonlar var ve o fonları alıp kullanacağız. Bunun da zaten tamamı AB'den gelmeyecek. Bir kısmını AB ödeyecek, bir kısmı da ulusal bütçeden karşılanacak. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu aracılığıyla AB fonları kullanılacak. Bu çerçevede Türkiye için 2007-2013 yılları arasında 874 milyon euro öngörülüyor. Bu para Türkiye'nin de katkısıyla 1 milyar 165 milyon euroya ulaşacak. Bir yatırımcının katkısı düşünüldüğü zaman tarım sektöründe 2 milyar eurodan fazla yatırım tesis edilecek. Bu nüfusunun 3'te biri kırsal alanda yaşayan bir ülke için çok büyük bir yatırım imkanıdır."
Söz konusu fonun kullanımı için ilk başvuruların şartlı teklif mahiyetinde önümüzdeki Temmuz ayının ikinci yarısında alınacağını belirten Eker, kurumun akreditasyon süreci 2011 yılının başında biterse, 2011 yılı Şubat ayında da sözleşmelerin imzalanacağını ve aynı yıl içinde ödemelerin de gerçekleştirilmiş olacağını bildirdi.
Söz konusu projenin başlangıçta 20 ilde uygulanacağını, sonra 22 ilin daha dahil edileceğini kaydeden Mehmet Mehdi Eker, "Geri kalan iller de mahrum edilmeyecek. Biz kendi milli bütçemizle yüzde 50 hibe destek sağlıyoruz bütün Türkiye'ye. Bunun kalan vilayetlerimizde de kendi imkanlarımızla projeleri gerçekleştireceğiz" dedi.
Tarım Bakanlığının 2010 yılı için üreticiye sağladığı nakit desteğin 5 milyar 600 milyon lira olduğunu hatırlatan Tarım bakanı, bunun dışında Türk çiftçisinin korunması amacıyla ödenen destekler de bulunduğunu söyledi. Örneğin Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) dünya fiyatlarının 2-2,5 katı üzerinde fiyatla ürün aldığını kaydeden Eker, "Yani dünyada buğdayın tonu diyelim 110-120 dolar arasında iken, biz bunu 300-350 dolar, bazen 400 dolardan alabiliyoruz. Bu, Türk çiftçisinin korunmasına dönük yapılan bir destek" diye konuştu.
HİBE desteği verilecek iller
TKDK'nın akreditasyon sürecindeki gelişmelere bağlı olarak, ilk aşamada, Amasya, Afyonkarahisar, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Yozgat'taki projeler desteklenecek.
İkinci aşamada, 2011-2013 döneminde ise Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Aydın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Elazığ, Erzincan, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir ve Uşak da IPARD'a dahil edilecek.