İplik-dokuma sektörüne teşvik Adana'da yatırım talebini artırdı

Kente büyük tekstil yatırımları bekleyen iş çevreleri, Adana'da iplik alanında yapılacak yatırımların 250 milyon doları bulacağı görüşünde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem AKIN AKÇAY

ADANA - Kısa süre önce, 5 milyon TL'nin üzerindeki dokuma ve 15 milyon TL'yi aşan iplik yatırımlarının genel teşvik kapsamına alınmasının ardından Adana'da iplik ve dokuma yatırımlarında canlanma gözleniyor.

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde bu alanda yatırım yapmak adına arsa talepleri çoğaldı. Yaşanan gelişmenin ardından Adana'yı çok büyük tekstil yatırımlarının beklediğini ifade eden Adana Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan, "İplikte üretimin, yapılacak yatırımlarla birkaç yıla kadar yaklaşık iki katına çıkacağını öngörüyoruz. Bölgede bu alanda yapılacak yatırım toplam 250 milyon doları bulacaktır. Zaten yaşanan hareketlilik de bunu destekliyor" diye konuştu.

Tekstil sektörüne yönelik, geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren yeni teşvik uygulamasına ilişkin değerlendirmelerini DÜNYA ile paylaşan ATB Başkanı Muammer Çalışkan, yeni uygulamanın ardından Adana'da önemli gelişmeler yaşanmaya başladığını ifade etti. Beklemede olan ve yatırımlarını askıda tutan yatırımcının, kararın ardından harekete geçtiğine değinen Çalışkan, "Açıklanan son kararnameyle 5 milyon TL'nin üzerindeki dokuma yatırımlarıyla, 15 milyon TL'nin üzerindeki iplik yatırımları genel teşvik kapsamına alındı.

Burada bir KDV istisnası, gümrük istisnası ve resim harçlardan muafiyet söz konusu. Zaten sanayicimizin en çok şikayetçi olduğu konulardan birisi, KDV istisnasıydı. Yaşanan gelişme yatırımcıyla birlikte, bölgemizin de önünü açtı. Zaten Çukurova'da sanayide bir canlanma başlamıştı, birdenbire daha hızlı bir ivme kazanacak ve çok ciddi gelişmeler olacak" açıklamasını yaptı.

Tekstil sektöründe Adana'nın çok önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Başkan Çalışkan, yıllardır teşvik konusunda dezavantajlı konumda bulunan kentte yaşanan yeni gelişmelerle birlikte üretimin birkaç yıl içinde en az iki katına çıkacağını belirtti. Bölgedeki iplik ve dokuma yatırımlarını da, tekstil işini bilenlerin yapacağını aktaran Çalışkan, bunun da yatırım israfının önüne geçeceğini dile getirdi. Bu süreçte en çok merak edilen konulardan birisinin 'kaynak israfının yaşanıp yaşanmayacağı' yönünde olduğunu vurgulayan Çalışkan, "Teşvikle daha fazla yatırım yapılması ve işçiliğin ucuz olduğu Uzakdoğu ülkeleriyle rekabet etmenin güçlüğü sonucu problemler yaşanıp yaşanmayacağı düşünülüyor. Böyle bir şeyin yaşanmayacağını düşünüyorum.

Bu yatırımları yapan tekstilci, zaten tüm riskleri hesaplayarak, böyle bir yatırıma yöneliyor. Çin ve Hindistan gibi ülkelerin tekstilde Türkiye ile rekabet edememelerinin sebeplerinden birisi Türk tekstilindeki kalite, ikincisi çok hızlı yeni ürün oluşturma kabiliyeti" şeklinde konuştu.

Çalışkan, gerek desen çeşitliliği gerek inovatif ürünler oluşturmak ve Avrupa'ya yakınlığın sağladığı avantajlar göz önünde bulundurulunca yatırım israfı yaşanmayacağını savunarak, "Tekstilcimiz, bu alanda tüysüz iplik ya da kaliteli penye iplik gibi teknolojik ve katma değeri yüksek ürünlere yöneliyor. Bununla birlikte, bu ürünler dünyaya sadece iplik olarak ihraç edilmiyor; kumaş oluyor, konfeksiyon oluyor, katma değeri de katlanarak gidiyor.

İplik üretiminizin fazla olması demek, kumaş ve konfeksiyon üretimi ile ihracatınızın da fazla olması anlamına gelir ve ipliğinizi elinizin altında, istediğiniz gibi üretiyor olmanız sizi diğer ülkelere göre avantajlı kılar" diye konuştu. İplik tesislerinde en çok tercih edilen markalardan biri olan Rieter'e talebin de arttığını gözlemlediklerini dile getiren Başkan Çalışkan, bu alanda yatırım yapmayı düşünen tekstilcilerin makine özelliklerini incelemeye ve piyasasını araştırmaya yöneldiklerini ve bunun da bu alandaki canlanmanın önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Tarımdan sonra tekstilde de başkent olacağız

Adana'nın tekstilde ihracatının yaklaşık 300 milyon dolar olduğunu bildiren Başkan Çalışkan, bu rakamın Adana için yeterli olmadığını ve güncel gelişmelerle birlikte ihracat rakamının ciddi oranda artacağını düşündüklerini ifade etti. Adanalı sanayicinin moralinin oldukça yüksek olduğunu sözlerine ekleyen Çalışkan, "Gelişmelerin, her kesim için olumlu olacağını düşünüyorum. Şehirde hangi sektörde olursa olsun, yaşanan bir gelişme her yere yansır, tüketim artar, gayrimenkul satışları artar, alışveriş artar ve ekonomik bir canlanma yaşanır. Bu nedenle moralimiz gayet iyi. Adana, tarımda olduğu gibi tekstilde de başkent olma misyonu kazanacak" diye konuştu. 

İlave tesis yatırımı canlandırdı

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü:

Yaşanan gelişme, bizleri çok sevindirdi. Adana sanayicilerinin lehine olan bir uygulama ve bu kararı destekliyoruz. Kararın olumlu sonuçlarını da çok yakında göreceğiz çünkü yaşanan canlanmayı AOSB'de bire bir gözlemlemek mümkün.

Şu anda AOSB'de iplik ve dokuma yatırımları yapmaya yönelik bizden yeni arsa talep eden bir hayli sanayici var. Tekstilin herhangi başka bir kolunda faaliyet göstererek sıfırdan iplik yatırımı yapmak isteyenlerin yanı sıra, ilave tesis yatırımı yapmak isteyenler de azımsanmayacak ölçüde. Bölgede bu alanda ciddi bir canlanma olacağını tahmin ediyoruz.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir