Irak Dışişleri Bakanı Zebari Ankara'ya geldi

Irak Dışişleri Bakanı Zebari, Ankara'ya geldi. Zebari yarın Babacan ile görüşecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Irak Dışişleri Bakanı Zebari Ankara'ya geldi

ANKARA - Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, çeşitli temaslarda bulunmak üzere resmi ziyaret için Ankara'ya geldi.

Zebari, Esenboğa havaalanında yaptığı açıklamada, ziyaretini Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin pek çok alanını ele alan deklarasyonun imzalanmasının ardından yapmakta olduğunu hatırlattı. Zebari, ilişkilerin gelişmesi için iyi bir zemin olduğunu da belirtti.

Irak'ın ABD ile imzaladığı SOFA anlaşmasına ilişkin soru üzerine Zebari, SOFA anlaşmasının 2011'e kadar geçerli olduğunu anımsatarak, bu süre zarfında üçüncü tarafların müdahalesine ihtiyaç olmadığını kaydetti. "Biz kendi güvenlik güçlerimizi oluşturmaya çalışıyoruz. Tabi ki başta bölgede meşru çıkarları olan Türkiye olmak üzere komşularımızla birlikte çalışmamız gerekiyor" diyen Zebari, bununla birlikte karşılıklı olarak iç işlere karışmama ilkesinin de gözetilmesi gerektiğini vurguladı. 

Zebari, Ankara'da yarın Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile bir araya gelecek. Konuk bakanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilmesi de bekleniyor.

Görüşmelerde, Türkiye-Irak ilişkileri genel anlamda masaya yatırılarak, iki ülke arasındaki işbirliği mekanizmaları ve güvenlik konuları ele alınacak.

Bu çerçevede, Zebari ile yapılacak temaslarda, Başbakan Erdoğan'ın geçen yaz Bağdat'ı ziyareti sırasında iki ülke arasında imzalanan yüksek düzeyli stratejik işbirliği anlaşması da gözden geçirilecek.

Zebari'nin ziyaretinin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yakında Irak'a yapması öngörülen ziyareti öncesinde ilişkileri genel bir gözden geçirme amacını taşıdığı da belirtiliyor.