Irak'la vizeler kalktı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi'nin yaptığı görüşme sonrası Türkiye ile Irak arasındaki vizeler kaldırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak'la geçmişte yaşanan sorunların bir önceki Irak hükümetinden kaynaklandığını belirterek, "Bu ziyaretle ilişkilerimizde yeni bir sayfa açıldığını söyleyebiliriz. Şimdi daha kapsayıcı bir yönetim var" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ile Dışişleri Bakanlığında ortak basın toplantısı düzenledi. İki bakanın basın toplantısı öncesinde "Türkiye-Irak arasında diplomatik, hizmet, hususi pasaportların hamilleri için vizelerinin karşılıklı kaldırılmasına ilişkin mutabakat zaptı" imzalandı.

Basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Caferi'nin ziyaretinden memnuniyet duyduğunu belirterek, iki taraf üzerinde ilişkilerin üst düzeye çıkartılması için mutabakat bulunduğunu söyledi. Görüşmede, Irak'taki sahadaki gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Türkiye, Irak'ın siyasi birliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemektedir" dedi.

İki ülke arasında ortak tehditlere karşı dayanışma iradesinin mevcut olduğunu belirten Çavuşoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Bağdat'a ziyarette bulunacağını belirtti. Çavuşoğlu, ayrıca taraflar arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ikincisinin de en yakın gelecekte gerçekleştirilmesi konusunda görüş birliğine varıldığını belirtti. 

Yeni Irak hükümetinden tüm kesimleri kucaklayacağına yönelik Türkiye'nin beklentilerini dile getirdiğini ifade eden Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bu ziyaretle ilişkilerimizde yeni bir sayfa açıldığını söyleyebiliriz. Şimdi daha kapsayıcı bir yönetim var. Yaşanan sorunların sebebi önceki hükümetti. Yeni ve kapsamlı bir başlangıcın gerçekleşmesinden memnuniyet duyuyoruz. Terör ve güvenlik tehdidiyle mücadelede Irak halkı ve hükümnetinin yanındayız. Türkiye, DAİŞ veya IŞİD'le mücadelede Irak'ın yanındadır. Bu konuda Irak'a desteğimiz sürecektir."

Çavuşoğlu, Irak güvenlik güçlerini güçlendirilmesine yönelik Irak'ın talepleri olduğunu, bu konuda da görüştüklerini belirtti.

IŞİD'e karşı kapsayıcı strateji 

Çavuşoğlu, IŞİD tehdidine karşı kapsayıcı bir starteji gerektiğini belirterek, "şu an uluslararası camiada malesef böyle bir startejinin bulunmadığını" kaydetti. 

Türkiye'nin uzun yıllar terörden çekmiş bir ülke olduğun vurgulayan Çavuşoğlu, "Terörle mücadelede kapsamlı strateji gerekiyor. DAİŞ terör örgütüne karşı kapsamlı strateji yok. Biz bir strateji oluşturulması katkı sağlıyoruz. DAİŞ'i hava saldırılarıyla durdurmak mümkün olmamıştır. Olaya sadece Kobani üzerinden bakmak da doğru değil" dedi. 

Çavuşoğlu, Caferi'nin ziyaretinin mübarek Muharrem ayında gerçekleşmesinin de anlamlı olduğunu belirterek, Hz. Hüseyin ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Muharrem ayınızı tebrik ediyorum" dedi. 

"İlişkilerimizin stratejik kökleri var"

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, iki ülke ilişkilerinin derin köklere sahip olduğunu anımsatarak, "İlişkilerimizin stratejik kökleri var. Çok taraflı ilişkilerimiz var. Hem ekonomik hem siyasi alanda bu ilişkiler önemli" dedi. 

Irak'taki IŞİD tehdidine değinen Caferi, bu konuda birçok uluslararası görüşmeler yapıldığını ancak en son New York'da yapılan toplantıda daha somut açıklamalar yapıldığını söyledi. IŞİD'e karşı mücadele Irak ordusunun askeri sorumluluğu üstlendiğini vurgulayan Caferi, şunları söyledi: 

"Bu operasyon, ulusal operasyondur. Kahramanca dayanma gücü gösteren askerlerimize teşekkür ediyorum. IŞİD hunharca cinayetler işliyor. Irak'ın yanında olanlara teşekkür ediyoruz. Irak yabancı askerlerin gelmesini reddediyor, kendi bu görevi üslenecektir ama kardeşlerden gelecek her türlü yardımı kabul edecektir. Çünkü bu, Irak'ın gücüne güç katacaktır. IŞİD'le böyle baş edebiliriz. IŞİD'le böyle baş edebiliriz. Türkiye'nin Irak'a desteğinin devam etmesini diliyorum." 

"Yeni sayfa" vurgusu

Türkiye-Irak ilişkilerinde geçmişte bazı aksamalar olduğunu anımsatan Caferi, "Ancak geçmişi geride bırakarak geleceğe bakmamız gerekiyor. Yeni sayfa açmalıyız" dedi. 

Irak'ta petrol gelirlerinin dağılımıyla ilgili yaşanan sorunlara da dikkati çeken Caferi, "Irak petrolü merkezi hükümete aittir. Evet, bazı sorunlar oldu ama bu sorunları anayasal düzen içinde çözeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.