Irak'ta iş yapacaklar elini çabuk tutsun

Çağlayan, "Bugün 1 liraya yapılacak işler, yarın herkes geldiğinde 100 liraya çıkabilir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, iş adamları, kurum ve kuruluşlardan temsilcilerle yarın gerçekleştireceği Kuzey Irak ziyaretinin önemine dikkat çekerek, "Irak, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığımız beşinci ülke. Bölgede iş yapacak Türk firmaları ellerini çabuk tutmalı. Bugün 1 liraya yapılacak işler, yarın herkes geldiğinde 100 liraya çıkabilir" dedi.

Bakan Çağlayan, NTV'de katıldığı bir programda, yarın iş adamları, kurum ve kuruluşlardan temsilcileriyle gerçekleştireceği Kuzey Irak ziyaretine ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin Irak'la son dönemde artan ekonomik ilişkilerine değinen Çağlayan, Irak'ın dört Avrupa ülkesinin ardından Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı beşinci ülke olduğunu söyledi.

Irak'la artan ekonomik ilişkilere karşın bir duraksama dönemine girildiğini kabul eden Bakan Çağlayan, iki ülke ticaretini artıracak sınırda ortak bir lojistik alan ve serbest bölge kurulması konusundaki çalışmalarda Irak'ta henüz merkezi hükümetin kurulmaması nedeniyle geri kalındığını anlattı.

Çağlayan, müteahhitlik sektörünün Irak'ta üstlendiği ve üstelenebileceği işlerin önemine dikkat çekerken, Irak'ta yeni yapılacak binlerce okul, hastane ve milyonlarca konutun bulunduğunu, Irak'ta Türk inşaat malzemelerine de ihtiyaç bulunduğunu aktardı.

Özellikle Kuzey Irak'ta Türk mallarına karşı ciddi talep olduğunu dile getiren Çağlayan, Kuzey Irak'taki inşaat işlerinin yüzde 80'sini Türk müteahhitlik sektörünün gerçekleştirdiğini bildirdi.

Müteahhitlik işleri 2 milyardan 100 milyar dolara çıkacak

Çağlayan, Türkiye ile Irak arasındaki ticarette Kuzey Irak'ın payına ilişkin soruyu yanıtlarken ise Irak yapılan ticaretin hacminde en büyük payın Kuzey Irak'ta olduğunu kaydetti.

Irak'ta yapılan müteahhitlik işlerinin 2 milyar doların üzerinde olduğunu, bunun yüzde 70'inin Kuzey Irak'ta yapıldığını açıklayan Çağlayan, bunun önümüzdeki dönemlerde 100 milyar dolarla seviyelerine geleceği öngörüsünde bulundu.

Çağlayan, müteahhitlik sektörü yanında fiyatı daha yüksek olmasına karşın Türk inşaat malzemelerin de ihracat yapılan önemli bir kalem olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'nin ürünlerinin imajının arttığına dikkati çeken Çağlayan, Erbil'de kurulan ticaret ataşeliği sayesinde bölgeye gelen Türk mallarının kontrolden geçtiğini ve imajını koruduğunu kaydetti.

Çağlayan, yarın yapacağı Kuzey Irak ziyaretinde müteahhitlik sektörünün beklentilerinin önemli bir yer tuttuğunu anlatırken, Türk firmalarının Kuzey Irak'ın Erbil bölgesi ile diğer tarafta Güney Irak'ın Basra bölgesine bugünden yatırım yapmalarında ciddi fayda olduğunu söyledi.

Bakan Çağlayan, bölgede iş yapacak Türk firmalarına "Bugün 1 liraya yapılacak işler, yarın herkes geldiğinde 100 liraya çıkabilir" şeklinde seslenerek ellerini çabuk tutmaları uyarısında bulundu.

Çağlayan, Türkiye'den giden ve bölgede iş yapmak isteyen iş adamlarına başka bir çağrıda daha bulunarak, Irak vatandaşı olan Kürtler ve Araplar yanında Türkmenler ile de ticaretin ve işbirliğini artırmalarını istedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir