Irak'tan çekilme planımızda değişiklik yok

Beyaz Saraydan üst düzey bir yetkili, 2011'de öngörülen çekilmeden sonra Irak'taki Amerikan askeri varlığının sadece onlar ya da yüzlerle sınırlı kalacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Amerikalı muharip askerlerin ay sonunda Irak'tan çekilmesi planına bağlı olduğunu bildirdi.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, Obama'nın askeri komutanlar ve ulusal güvenlik ekibiyle bir araya gelerek, Irak konusunu ele aldığını belirtti.

Gibbs, Obama'nın, Irak ordusunun güvenlik operasyonlarını devralmasını sağlayacak ilerlemelerden hoşnut olduğunu söyledi.

Obama'nın güvenlik ekibinde Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, Savunma Bakanı Robert Gates, ulusal güvenlik danışmanı James Jones bulunuyor. Toplantıya Irak'taki Amerikan askerlerinin komutanı General Ray Odierno'nun da video konferansla katıldığı kaydedildi.

Güvenlik işbirliği bürosu oluşturulacak

Beyaz Saraydan üst düzey bir yetkili, 2011'de öngörülen çekilmeden sonra Irak'taki Amerikan askeri varlığının sadece onlar ya da yüzlerle sınırlı kalacağını açıkladı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Anthony Blinken, Irak Genelkurmay Başkanı'nın Amerikan askerlerinin 2011'de çekilmesinin erken olduğu uyarısında bulunmasının ertesinde gazetecilere açıklamasında,  "Irak'ta da, askeri teçhizat satışı ya da asker eğitimini içeren güvenlik alanında ilişki içinde bulunduğumuz dünyanın birçok ülkesiyle yaptığımızın aynısı yapacağız" ifadesini kullandı.

Blinken, Bağdat'taki Amerikan Büyükelçiliği bünyesinde ve diplomatik misyonun sorumluluğu altında bir "Güvenlik işbirliği bürosu" oluşturulacağını ve bu büronun da Amerikan ordusuyla Irak güvenlik kuvvetleri arasında irtibatı sağlayacağını belirtti.

Güvenlik danışmanı, "Genelde bu, çok az sayıda askeri gerektirir, az dediğimde binlerden söz etmiyorum, onlar ya da belki yüzlerden söz ediyorum" ifadesini de kullandı.

Irak Genelkurmay Başkanı, dün bir açıklama yaparak, Amerikan askerlerinin çekilme tarihinin erken olduğunu, Irak ordusunun 2020'de ancak hazır olacağını ve ABD'nin çekilmesinin ardından doğacak boşluğu doldurması için önlem alınması gerektiğini söylemişti.

ABD Başkanı Barack Obama da dün ulusal güvenlik kabinesini toplamış ve Irak'tan muharip askerlerin bu ay sonunda çekilme planında bir değişiklik olmadığı açıklanmıştı. ABD, askeri varlığına 2011'in sonunda tamamen son vermeyi planlıyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir