İran nükleer silah yapmaya yaklaştı

İran'ın yeraltı tesisinde uranyum zenginleştirmeye başladığı doğrulandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
TAHRAN/VİYANA- İran'ın Kum kenti yakınlarındaki Fordow yeraltı tesisinde uranyum zenginleştirme faaliyetine başladığı, hem İranlı yetkililer hem de Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından doğrulandı.
İran'ın zenginleştirme çalışmalarını yeraltı tesislerinde yapması İsrail ve Amerikan güçlerinin tesisi bombalamasını güçleştirebilir ve böyle bir saldırı olasılığında diplomasinin sonuç vermesi ihtimalini zayıflatabilir.
ABD dışişleri bakanlığı Fordow'daki çalışmaların "İran'ın Birleşmiş Milletler kararlarını sürekli olarak ihlal etmesi kapsamında yeni bir tırmanma" olduğunu bildirdi. İran Fordow'da bir dağda yeraltı tesisi kurduğunu 2009 yılında IAEA'ya bildirmişti. Ancak bu bildirim daha önce gizli yürütülen inşa çalışmalarının ortaya çıkmasından sonra yapılmıştı.
Bu gelişme üzerine Avrupa Birliği, İran'a petrol ambargosu uygulama kararının alınması beklenen dışişleri bakanları toplantısını bir hafta öne çekerek 23 Ocak'ta yapılmasını kararlaştırdı. Fransa İran'a karşı "görülmemiş sertlikte" önlemler alınmasını isterken, Almanya ve İngiltere İran'ı kınadı.
Bu konularda ilginizi çekebilir