İran radarını yaptı, ABD'ninkine virüs girdi

İran, küçük insansız hava araçlarını tespit edebilen bir radar sistemi geliştirdik. ABD'nin insansız hava araçlarının kontrol eden sisteme ise virüs girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON/TAHRAN - Amerikan ordusunun Irak ve Afganistan gibi ülkelerde kullandığı Predator ve Reaper tipi insansız hava araçlarının komuta edilmesini sağlayan bilgisayar sistemine virüs girdiği bildirildi. İran'ın hava savunmasından sorumlu bir üst düzey askeri yetkili ise, küçük insansız hava araçlarını tespit edebilen bir radar sistemi geliştirdiklerini söyledi.

Wired dergisinin haberine göre, virüs, ABD Hava Kuvvetleri pilotlarının kullandığı sistemde klavye hamlelerini yakaladı.

Nevada'daki Creech Hava Üssü'nde bulunan sisteme giren bir spyware (casus yazılım) virüsün bilgisayarlardan kaldırılmasını engelledi.

Haberde, gizlilik derecesi bulunan verilerin kaybolduğuna dair bilgi verilmediği belirtildi. Virüsün bir siber saldırı olup olmadığı ya da sisteme yanlışlıkla girip girmediği bilinmiyor.

ABD Hava Kuvvetleri bir açıklama yaparak, bilgisayar ağlarına karşı bir tehdit konusunda bilgi verilmeyeceğini çünkü konuyu tartışmanın sistemlerine saldırmayı hedefleyenlerin planları için ayrıntı verebileceğini kaydetti.

İran savunmayı güçlendiriyor

İran'ın hava savunmasından sorumlu bir üst düzey askeri yetkili, küçük insansız hava araçlarını tespit edebilen bir radar sistemi geliştirdiklerini söyledi.

İran'ın Hatem-ül Enbiya Hava Savunma Karargahı Komutanı General Ferzad İsmaili, daha önce küçük insansız uçakları yakalayacak bir radarları olmadığını, ancak yeni geliştirilen sistemin bu tür araçları İran hava sahasında yakalayıp vuracak bir teknoloji olduğunu belirtti.

İran'ın kendi geliştirdiği radar sistemi 2900 kilometrelik bir menzile sahip.

İran, geçen Ocak ayında hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle ABD'ye ait iki insansız casus uçağı düşürdüğünü iddia etmişti. Ancak ABD'li askeri yetkililer kendilerinde böyle bir kayıt olmadığını söylemişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir