İran’dan turizm ve ağır sanayide işbirliği teklifi

İki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirebileceklerini bildiren İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume Ebtekar “Özellikle çelik, çimento, ağır sanayi ve gıda alanında işbirliği yapmak isteriz” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FULYA KAZAKLI

ANKARA - Türkiye ve İran arasında gümrük tarifeleri, kur farkı konularında yaşanan sıkıntıların iki ülke arasında belirlenen ticari hedeflere ulaşmada sıkıntı yaratmayacağını belirten İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume Ebtekar “Bu konuları çözülemez sorunlar gibi algılamamak, çözmek ve belirlenen hedeflere ulaşmak için ötesine geçmek gerekir” diye konuştu. 

İki ülke arasındaki ticari ilişkileri sanayinin farklı kollarında geliştirebileceklerine de değinen Ebtekar, “Özellikle çelik, çimento, ağır sanayi ve gıda alanında işbirliği yapmak isteriz. Yine İran olarak turizm alanındaki büyük kapasitemizi değerlendirmek istiyoruz” diye konuştu. 

İki ülke arasındaki ilişkileri DÜNYA’ya değerlendiren Ebtekar, Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerin başta ekonomik olmak üzere kültürel ve sosyal alanda da hak ettiği yerde olmadığına dikkat çekti. Buna karşın iki ülke arasındaki ticari ekonomik ve kültürel işbirliği kapasitesinin çok yüksek olduğunun altını çizen Masume Ebtekar “İki millet aslında ilişkilerin geliştirilmesini çok istiyor. İran’da Türkiye ile iş yapmak isteyen işadamlarımızın sayısı çok yüksek. Ya da geçmişte başlayan iş ilişkilerinin artarak devamını getirmek istiyorlar. Ekonomik kültürel anlamda hatta çevre konusunda da ortaklaşa yapabileceğimiz birçok şey olmasına rağmen bunlar gerektiği şekilde hayata geçirilemedi” dedi. 

Bunların nedeni geçmiş dönemde her iki tarafın hükümetlerinin tutumu olabileceğine vurgu yapan Ebtekar, şunları söyledi: “Ancak yeni İran Hükümeti Sayın Doktor Ruhani’nin Hükümeti ilişkileri geliştirmeye çok istekli ve kararlı. Bu çeşitli boyutlarda olabilir. Bu sadece ekonomik değil kültürel siyasi ve sosyal konuları da kapsayan bir istek. Biz aynı zamanda çevre konusu ile ilgili olarak da ilişkileri geliştirmek istiyoruz bu konuyu da Sayın Çevre Bakanı’nız ile ele aldık. Bu anlamda geçmişte prensipte yapılan bir anlaşmayı ele aldık. Kendilerini imza için İran’a davet ettik. Yine eğitim anlamında mevcut tecrübe ve bilgilerimizi birbirimize aktararak işbirliği yapabiliriz.” 

Ağır sanayide işbirliği yapalım İki ülke arasındaki ticari ilişkileri sanayinin farklı kollarında geliştirebileceklerine de değinen Ebtekar, “Özellikle çelik, çimento , ağır sanayi ve gıda alanında işbirliği yapmak isteriz. Yine İran olarak turizm alanındaki büyük kapasitemizi değerlendirmek istiyoruz. İran halkının Türk halkı ile ortak kültürel ve tarihi paydaları var. Sınır bölgemizden her gün çok sayıda karşılıklı geçiş yaşanıyor” ifadelerin kullandı. 

Kadınlar iş dünyasında aktifl eşiyor İran’da kadınların her geçen gün iş hayatında daha fazla söz sahibi olduklarını vurgulayan Ebtekar “İran’da yüksek eğitim oranına baktığımızda bayanlar öyle hızlı yol kat ettiler ki erkeklerle aralarındaki mesafeyi çok kısa zamanda kapattılar. Son 10 yılda İran’da üniversiteye giden öğrencilerin %60’ı kadın” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir