İrlanda bankalarına 24 milyar euro gerekiyor

İrlanda Merkez Bankası’nın bankalara uyguladığı stres testi sonuçları belli oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLİN - İrlanda'da sorunlu bankalar için 24 milyar euro daha ek sermaye gerektiği bildirildi.

İrlanda Merkez Bankası, bankalara uygulanan stres testi sonuçlarına göre, Allied Irish Bank'a (AIB) 13,3 milyar euro, Bank of Ireland'a 5,2 milyar euro, ESB'ye 1,5 milyar euro ve Irısh Life and Permanent'a ise 4 milyar euro ek sermaye desteği gerektiğini açıkladı.

Gelecekte muhtemel krizler sırasında bankaların çökmesini önlemek için yapılacak bu ek sermaye ödemeleriyle birlikte bankalara yapılacak desteğin toplam maliyeti 70 milyar euroyu bulacak. Bankalara 2009 yılında 46,3 milyar euro destekte bulunulmuştu.

Merkez Bankası Başkanı Patrick Honohan, bu dört bankanın, karşılıksız konut kredilerinden kaynaklı mali zararı karşılamak ve yeni, yüksek standartlar için nakit rezervlerini desteklemek amacıyla yeterli sermayeye ihtiyaçları olacağını söyledi.

Bu nakit ihtiyaçların söz konusu bankalar tarafından karşılanamayacağı için bankaların her birinin İrlanda'nın acil Avrupa Birliği-Uluslararası Para Fonu kredi hattından fon alması gerekeceğini ifade eden Honohan, İrlanda'nın, yabancı yatırımcıların bu bankalara kredi vermeye başlamasını garanti etmek için dört bankaya ek sermaye desteği vereceğini kaydetti.

Bu arada Maliye Bakanı Michael Noonan, "Maliyet yüksek. Bankacılık sistemini çalıştırmak istiyorsak bunun bir bedeli olacak. Büyüme çökerse bu ülkede hepimizin başı derde girer" dedi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İrlanda Merkez Bankasının, İrlanda bankacılık sistemini fonlamak için "üst seviyede sorumluluk" göstermeye devam edeceğini bildiren Noonan, ECB'nin, her ne kadar kısa vadeli fon vermek için resmi bir olanak oluşturulmasa bile İrlandalı bankalara kısa vadeli fon sağlanacağını söyledi.

Ek sermaye ihtiyacı olan bankalardan Bank of Ireland, kendisi sermaye artırımı planı üzerinde çalışıyor. Irish Life & Permanent ise yaşam ve emeklilik ile yatırım işletmesi yönetimi birimini satmayı hedefliyor.

İrlanda hükümeti bankacılık sektörünü yeniden yapılandırma planı kapsamında, sistemde iki "temel" banka bırakmayı, diğer bankaları ise kamulaştırmayı ya da bu bankaların çoğunluk hissesine sahip olmayı amaçlıyor. Hükümet, AIB ve ESB'yi birleştirerek sistemin "temel" bankalarından ilkini oluşturmayı, Bank of Ireland'ın ise ikinci banka olmasını planlıyor.

İrlanda'nın borç sorununu aşmak için oluşturulan toplam 85 milyar euroluk AB-IMF yardım paketinden 35 milyar euroluk kısmının İrlanda'daki bankacılık sistemini desteklemek için kullanılması kararlaştırılmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir