İrlanda ekonomisinde ABD kaygısı

Standard&Poor's'un ABD'nin kredi notunu düşürmesi, ekonomisini toparlamaya çalışan İrlanda'da da tedirginlik yarattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLİN - Euro Bölgesi'ne yayılan borç krizi ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un ABD'nin kredi notunu düşürmesi, ekonomisini toparlamaya çalışan İrlanda'da da kaygılara neden oldu.

İrlanda Maliye Bakanı Michael Moonan, devlet kanalı RTE'ye yaptığı açıklamada, nispeten küçük bir ülke olan İrlanda'nın küresel düzeydeki mali çalkantılardan etkilenmeye müsait olduğunu belirterek, dışarıdan gelen herhangi bir etkiyle aşağı çekilebilecekleri uyarısında bulundu.

Uluslararası mali gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Noonan, bununla birlikte Avrupalı liderlerin İrlanda'ya yardım paketi için belirlenen faiz oranını düşürme kararı aldığını hatırlattı. Noonan,  ekonominin toparlanması yolunda iyi durumda olduklarını söyledi.

Öte yandan, yüksek tirajlı Irish Times gazetesinin ekonomi muhabiri Simon Carswell de, Euro Bölgesi'nde İtalya ve İspanya'ya yayılan borç kriziyle ABD'nin durumunun, İrlanda'nın özellikle ihracat sektörü üzerinde olumsuz etkileri olabileceğine dikkati çekti.

Carswell, gazeteye dün yazdığı makalede, küresel düzeydeki mali sorunlarda merkezi rol oynamasa da İrlanda'nın toparlanma sürecinin uluslararası belirsizliklerden etkilenebileceğini belirterek, ülkenin önde gelen ekonomistlerinin benzer görüşlerine yer verdi.

Yılın ilk üç ayında ihracatta yüzde 7 oranında büyüme kaydeden İrlanda, son dönemde bu alandaki olumlu seyri ekonominin toparlanması açısından bir ''umut ışığı'' olarak görüyor.

İrlanda Merkez Bankası, bu yılın tamamında ve 2012 yılında ihracatın büyüme oranının yüzde 6'nın üzerinde olmasını öngörüyor.

İhracat sektöründe olası bir gerilemenin ise ekonomik büyüme oranının bu yıl yüzde 0,8, gelecek yıl yüzde 2,5 olmasını bekleyen İrlanda hükümetinin, bütçe açığını 2015 yılına kadar gayrı safi yurt içi hasılanın yüzde 3'ü düzeyine çekme hedefini karşılayamamasına yol açabileceği belirtiliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir