İrlanda işsizlikte üçüncü

OECD, üye ülkeler arasında İrlanda'nın işsizlik oranı yüzde 13,2 oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLİN - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) açıkladığı son rakamlar, ekonomik darboğazı aşmaya çalışan İrlanda'nın, işsizlik oranı en yüksek ülkeler arasında bulunduğunu gösterdi.

OECD, üye ülkeler arasında İrlanda'nın, yüzde 13,2 olarak bildirilen işsizlik oranıyla, İspanya (yüzde 19,1) ve Slovakya'nın (yüzde 14,1) ardından üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.

İrlanda İstatistik Kurumu (CSO), geçen yıl sonu itibariyle ülkede 267 binden fazla işsiz bulunduğunu bildirmişti. CSO'nun bu yıla ait son verileri de, İrlanda'da tam zamanlı çalışan kişilerin sayısının azaldığını ortaya koyuyor.  

Ekonomik kriz nedeniyle geçen yıl euro Bölgesi'nin "en zayıf halkası" olarak nitelenirken, çalışanların ve emeklilerin protestolarına rağmen kamu harcamalarının kısıldığı İrlanda'da, sendikalar, ülkedeki işsizlik sorunundan, "sadece bankacılık krizine odaklanmakla" suçladıkları hükümeti sorumlu tutuyor.

Kriz öncesinde, iş imkanları açısından cazip bir ülke olarak görülen İrlanda'da çok sayıda göçmen bulunuyor.

AB'nin yaptırdığı yeni bir araştırma da, İrlanda'da bulunan göçmenlerin yüzde 68'inin ülkelerine dönmeyi planlamadığını, bununla birlikte ankete katılanların yüzde 21'inin şu anda işsiz olduğunu ortaya koyuyor.

"İrlanda ekonomisinin 2011'de yüzde 3 oranında büyüme kaydedeceği" öngörüsünde bulunan AB Komisyonu, geçen hafta İrlanda'daki işsizlik oranının bu yıl yüzde 13,8'i bulabileceğini, bu oranın 2011'de az da olsa düşmesinin beklendiğini bildirmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir