İrlanda yeniden güven kazanmaya çalışıyor

İrlanda Maliye Bakanı Noonan'ın, gelecek 3 yıl için planlanan harcama kesintileri ve vergi artışlarını bütçe görüşmeleri öncesinde açıklaması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLİN - Tasarruf tedbirleri ve dış yardımla borç krizinin üstesinden gelmeye çalışan İrlanda hükümeti, uluslararası piyasaların güvenini yeniden kazanmaya çalışıyor.

İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan'ın, gelecek 3 yıl için planlanan harcama kesintileri ve vergi artışlarını Aralık ayındaki bütçe görüşmeleri öncesinde detaylı olarak açıklaması bekleniyor.

Sunday Business Post'un haberine göre İrlanda Maliye Bakanlığı, Ekim ayında açıklamaya hazırlandığı detaylı bir dosyada, ülke ekonomisinin gidişatına ilişkin ayrıntılı bir tablo çizerek uluslararası piyasalar ve yabancı yatırımcılar nezdinde güvenilir bir konuma yerleşebilmeyi amaçlıyor. Söz konusu dosyada, hükümet birimlerinin yeni harcama planlarının detaylarına da yer verileceği ifade ediliyor.

Tasarruf hedefleri

Borç krizinin altından tek başına kalkamayınca geçen yılın sonunda Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonundan (IMF) yardım talep etmek durumunda kalan İrlanda, 2012 yılında en az 3,6 milyar euro tasarruf etmeyi planlıyor ve bu rakamın 4 milyar euroyu bulabileceği belirtiliyor.

AB ve IMF ile yapılan yardım anlaşması çerçevesinde, İrlanda hükümetinin gelecek yıl bütçe açığını gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 8,6'sı düzeyine indirmesi gerekiyor. Bu hedefe ulaşabilmek için harcamalardan tam olarak ne kadar kesintiye gidileceği ise, vergi, işsizlik ve büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerin tamamlanacağı yıl sonunda netleşecek.

İrlanda'yı Aralık ayında "zorlu" bir bütçe sürecinin beklediğini bildiren İrlandalı siyasetçiler, yaptıkları açıklamalarda 2015 yılına kadar bütçe açığını GSYİH'nın yüzde 3'ü düzeyine indirme hedefinde kararlı olduklarını da vurguluyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir