İrlanda'da KDV'nin yüzde 23'e çıkarılması gündemde

İrlanda Maliye Bakanı Noonan, Meclis'e katma değer vergisinin yüzde 23'e çıkarılmasını önermeye hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLİN - İrlanda hükümeti, gelecek ay yapılacak bütçe görüşmelerinde, katma değer vergisinin 2 puan artırılarak, yüzde 23'e çıkarılmasını gündeme getirmeye hazırlanıyor.

Maliye Bakanı Michael Noonan, Meclis'e katma değer vergisinin yüzde 23'e çıkarılmasını önereceğini doğrularken Başbakan Enda Kenny, henüz bu konuda son kararı vermediklerini, ancak ekonominin yoluna konulabilmesi için bazı "nahoş" kararlar almak durumda kalınabileceğini söyledi.

Kenny, katma değer vergisi artışının yiyecek, çocuk giysileri ve hizmetlere değil, televizyon ve çamaşır makinesi gibi eşyalara uygulanmasının planlandığını da kaydetti.

Bütçe ayrıntılarının, tasarının Meclis'e sunulacağı 6 Aralık'a kadar kamuoyuna açıklanmaması yönündeki karara rağmen, hükümetin katma değer vergisinin yükseltilmesine ilişkin planı, bütçe dokümanlarının basına sızması sonucunda ortaya çıktı. Hükümetin bu planı, özellikle işveren sendikaları ve muhalefet partilerinin eleştirine neden oldu.

Bütçe açığını 2015 yılına kadar gayrı safi yurt içi hasılanın yüzde 3'ü seviyesine indirmeye çalışan İrlanda hükümeti, 2012 bütçesinde harcama kesintileri ve vergi artışlarıyla 3,8 milyar euro tasarruf planladığını açıklamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir