İş Bankası Rusya'da noktayı koymak üzere
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Demiray, Rusya'da banka alımını sonlandırmak üzere olduklarını söyledi.
İSTANBUL - İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray, Rusya'da banka alımını sonlandırmak üzere olduklarını, satın alma işleminin bu yıl içinde tamamlanacağını bildirdi.
Demiray, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) İş Bankası sponsorluğunda İstanbul'da gerçekleştirdiği "Ticaret Finansmanında Kriz Tepkisi" konulu konferans sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İş Bankası'nın Rusya, Kazakistan ve Balkanlar'da satın alma suretiyle, satın alma yapmayacağı ülkelerde ise temsilcilik ve şube açarak büyümek istediğinin altını çizen Demiray, yabancı ülkelerde büyük yatırımlar istemediklerini, 1 milyar dolar veya 500 milyon dolarlık satın almalar yerine daha küçük ölçekli işlemler gerçekleştirmeyi arzuladıklarını söyledi.
Asıl alanlarının Türkiye olduğunu vurgulayan Demiray, ancak Türkiye'nin de çekici piyasa özelliğinin sürdürülebilir olmadığını, dolayısıyla genlerinde uluslararası bankacılık bulunan İş Bankası'nın yurt dışındaki fırsatlara bakacağını ifade etti.
"Satın alma işlemi bu yıl içinde tamamlanır"
Rusya'da banka alımını sonlandırmak üzere olduklarını belirten Demiray, "Bir bankayla bağlayıcı, ön protokolü yakında imzalarız. Satın alma işlemi bu yıl içinde tamamlanır. Küçük ölçekli bir banka" diye konuştu.
Kiril alfabesi kullanılan yerlerde ortak operasyon merkezi, çağrı merkezi ve kredi kartı üretim merkezi kurmak istediklerini dile getiren Demiray, şöyle devam etti:
"Asıl amacımız tabii ki Rusya'da büyük işlere destek olmak, Şişecam'ın oradaki faaliyetlerini desteklemek. Diğer taraftan Türkiye'ye Rusya'dan ciddi anlamda turist geliyor. Bu turistler de müşteri potansiyelini oluşturuyor. Dolayısıyla burada satın alacağımız bankayla ilgili çok katı bir stratejimiz yok. Tabii ki faaliyetlerimizin ağırlığı ticari olacak, ama Türkiye'ye gelen Rus turistler de potansiyel olabilir."
Aykut Demiray, Rusya çevresindeki ülkelerde de satın almalarla büyümek istediklerini, Kazakistan'da görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
"Almanya'daki banka, Sofya'da şube açacak"
Londra'da 1 milyar sterlinden fazla aktifi olan bir şubeye sahip olduklarını, Irak'ta gerekli başvuruları yaptıklarını ve beklediklerini, Almanya'daki bankanın Sofya'da bir banka şubesi açacağını kaydeden Demiray, "Biz bu işe başlarken, kolları sıvarken 'küçük fidanlar dikelim, bakalım, sulayalım. Bazıları büyür, serpilir, ancak bazıları ölebilir. Ölürse de üzülmeyelim' dedik. Böyle de yaptık. Küçük yatırımlarla küçük bankaları alıp çalıştırarak bilgiyi ihraç edeceğiz" şeklinde konuştu.
Balkanlar'daki ülkelerin Türkler'e sıcak baktığını vurgulayan Demiray, "Buralar doymamış bir pazar. Bizim doymuş pazarlara bakmamız zaten doğru değil. Mesela İtalya'da banka alımının bizim açımızdan bir anlamı yok. Çünkü doymuş bir pazar" yorumunu yaptı.
"Merkez bankası doğru politika izliyor"
Demiray, Türkiye'de bankacılık sektörünü ilgilendiren kararlara ilişkin de, Merkez Bankası'nın 2001 krizinden bu yana doğru politika izlediğini söyledi.
Bu dönemde zorunlu karşılıkların artırılmasını, para politikalarının biraz sıkılaşmasını, zorunlu karşılıkların artırılması kararını beklediklerini ifade eden Demiray, ancak zorunlu karşılıklarla ilgili faiz kararını beklemediklerini belirtti.
Tobin vergisiyle ilgili de Demiray, son krizden sonra dünyada kur savaşları diye yeni bir durumun ortaya çıktığına dikkati çekerek, bir teknik olan tobin vergisinin çözüm olabileceğini, ancak bunun tek bir ülkede değil, 15-20 ülkede uygulanması durumunda sonuç vereceğinin söylendiğini ifade etti.
"Tobin vergisi çok gerekli değil"
Şu anda Türkiye'de tobin vergisinin çok gerekli olmadığının altını çizen Demiray, şöyle konuştu:
"Ancak para her zaman paradır. Paraya her zaman ihtiyaç vardır. Türkiye'nin bu kadar sıcak paraya ihtiyacı var mı? Bana göre yok. Ama Türkiye'nin büyümesi mutlaka dışarıdan para gelmesine bağlı. Bu para sıcak mı soğuk mu? Türkiye'ye krizden önce çok miktarda soğuk yabancı para geldi. Doğrudan yabancı yatırım şeklinde para geldi, özelleştirmeden pay almak için para geldi. Bunlar birçok şeyi finanse etti."
TL'deki değerlenmenin çok ciddi bir rekabet dezavantajı yarattığını düşünmediğini ifade eden Demiray, Türkiye'nin rekabetçiliğini başka alanlarda artırması gerektiğini söyledi.
EBRD konferansı
Demiray, EBRD'nin İstanbul'da gerçekleştirdiği ve yarın sona erecek konferansta kriz ortamında ticaretin geliştirilmesiyle ilgili nelerin yapılabileceği konusunun ele alınacağını bildirdi.
Konferansa yaklaşık 30 ülkeden 200'den fazla kişinin katıldığını belirten Demiray, konferansın karşılıklı bilgilenme ve görüş alışverişi için platform niteliği taşıdığını kaydetti.