İş bırakma eylemi başladı

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK, MEMUR-SEN, TÜRKİYE KAMU-SEN ve KESK saat 08.00 itibariyle, "Anayasa'nın kendilerine tanıdığını çalışmama hakkını" kullanmaya başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK, MEMUR-SEN, TÜRKİYE KAMU-SEN ve KESK'in aldığı karar doğrultusunda, Tekel işçileriyle dayanışma amacıyla "çalışmama hakkını kullanma" eylemi başladı.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, yaptığı açıklamada, 6 işçi ve memur konfederasyonunun aldığı karar doğrultusunda saat 08.00 itibariyle çalışanların, "Anayasa'nın kendilerine tanıdığını çalışmama hakkını" kullanmaya başladıklarını söyledi.

Eylem kararına ortak olan tüm konfederasyonların en yüksek katılımı sağlama konusunda teşkilatlarını bilgilendirdiklerini ifade eden Kumlu, şöyle konuştu:

"Eylemimiz diğer işçi ve memur konfederasyonlarının da desteği ve katılımıyla başlamıştır. Bu çağrıya kulak veren, Tekel işçilerinin sorununu kendi sorunuymuş gibi gören tüm işçilere, memurlara teşekkür ediyorum. Eylemimiz akşam saat 17.00'a kadar sürecektir. Bu süreçte başından beri bize destek olan, bugün de bize anlayış gösteren halkımıza teşekkür ediyorum. Unutulmaması gereken, bu eylem, taleplerimizin kabul edilmesi yönünde önemli bir uyarıdır. Umuyorum ki hükümet bu uyarıyı dikkate alacaktır."

Karar doğrultusunda eyleme katılan konfederasyonlar, illerde kararlaştırılan ortak etkinliklere katılacak.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, eylemlerinin 52. günündeki Tekel işçilerini ziyaret edecek. Kumlu, Türk-İş Genel Merkezi önünde Tekel işçilerine hitap edecek.

Ayrıca eyleme katılacak DİSK, KESK ve meslek örgütlerinin üyeleri, Kızılay Ziya Gökalp Caddesinde toplanıp basın açıklaması yapacak.

TÜRK-İŞ, DİSK, KESK, HAK-İŞ, TÜRKİYE KAMU-SEN ve MEMUR-SEN'in, TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla düzenlediği, "Bir günlük çalışmama hakkını kullanma" eylemi İstanbul'da da başladı.

Emekli-Sen üyesi bir grup açlık gtrevi başlattı

Ayrıca Emekli-Sen üyesi bir grup, Tekel işçilerine destek amacıyla açlık grevi başlattı.

Sendika Genel Başkanı Veli Beysülen, sendika genel merkezinde, açlık grevi öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın merkezinde devam eden Tekel eylemini ilk gününden bu yana desteklediklerini söyledi. Ankara halkının ve etraftaki esnafın eyleme verdiği desteğin her türlü takdirin üzerinde olduğunu belirten Beysülen, şöyle konuştu:

"Bu destekle Türkiye emekçi halkının dayatılan uluslararası sermaye programını reddettiği açıkça ortaya çıkmıştır. Bütün bu gerçeklere gözünü kapatan hükümet ise girişimlere rağmen sorunun çözümü konusunda gerekli adımlar atmayarak 4/C'yi dayatmaya devam etmiştir.

Bir emekli örgütü olmamızdan dolayı üyelerimizin iş bırakarak destek verme olanağı yoktur. Bunu dikkate alan Merkez Yürütme Kurulumuz, çalışanların iş bırakmak suretiyle destek verdikleri bugün, başta genel merkezimiz olmak üzere tüm şube temsilciliklerinde 1 günlük açlık grevi yapılmasını kararlaştırmıştır."

Beysülen, iş bırakma eylemi kapsamında düzenlenen çeşitli etkinliklere katıldıktan sonra açlık grevini sendika genel merkezinde sürdüreceklerini söyledi. 

Eyleme Edirne ve Kırklareli'nden katılım

Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK'in, TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla kararlaştırdığı "çalışmama hakkını kullanma" eylemine Edirne ve Kırklareli'nde de katılım olduğu bildirildi.

Türk-İş İl Temsilcisi ve Tes-İş Edirne Şubesi Başkanı Adnan Bayraktar, yaptığı açıklamada, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da örgütlü oldukları DSİ ve elektrik kurumlarında 1070 işçinin işe gitmediğini söyledi.

DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday da TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla İl Özel İdaresi, DSİ, belediye ile sendikalarının örgütlü olduğu iş yerlerinde iş bırakıldığını ve PTT Edirne Başmüdürlüğü önünde saat 12.30'da basın açıklaması yapılarak TEKEL işçilerinin yanında olduklarını göstereceklerini belirtti.

Yol-İş Sendikası 2 no'lu Şube Genel Sekreteri Nejat Şevik ise TEKEL işçilerinin eylemine destek vermek amacıyla bir günlük iş bırakma eylemi yaptıklarını ifade etti.

Edirne'de sendikalarına üye 220 işçinin iş bırakma eylemine destek verdiğini ifade eden Şevik, "Kanuni haklarımızı kullanıyoruz. TEKEL işçilerinin haklı mücadelesine destek oluyoruz" dedi.

BES üyeleri de iş bıraktı

Danıştayda çalışan Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri iş bırakma eylemi yaptı.

Danıştay önünde toplanan memurlar, ellerinde "Tekel işçisi yalnız değildir", "sözleşmeli köle olmayacağız" yazılı pankartlar taşıyarak, çeşitli sloganlar attı.

Basın açıklamasına katılan Danıştay çalışanları, daha sonra Türk-İş'in düzenlediği mitinge katıldılar.

Bu konularda ilginizi çekebilir