İş kadınlarımız Suriye ile ilişkilerini güçlendiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSKENDERUN'DAN / Yıldız DOĞRUER

iskenderun@dunya.com

Geçen hafta Türk ve Suriyeli iş kadınları, Hatay Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Yasemin Mıstıkoğlu ile Halep Sanayi Odası İş Kadınları Komitesi Başkanı Bedour Taha liderliğinde ve Halep Valisi Dr. Tamer Al-Hacceh'in ev sahipliğinde ekonomik ilişkileri geliştirmek adına bir araya geldiler.

Tarihi ve kültürel birçok ortak değere sahip olan iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırabilmek adına farklı sektörlerden bir araya gelen kadın girişimcilerin yaptıkları çalışmaların olumlu sonuçlar vereceğine inançları tam görünüyor. Suriye'de 22 Türk yatırımcının bulunduğunu belirten Halep Valisi Tamer Al-Hacceh, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın talimatlarıyla iş kadınlarının önündeki engellerin kaldırılarak büyük kolaylıklar sağlandığı, dileklerinin Türk iş kadınlarının ülkelerinde yatırım yapması olduğunu söylüyor. Turizm sektöründe İki ülke arasındaki ilişkilerin istenilen düzeyde olduğunu, hatta daha da iyi olacağını kaydeden Hacceh; "Halep Sanayi Odası ile birlikte yatırım haritası hazırladık. Buna göre tekstil, kozmetik, gıda ve turizm sektörlerinde yatırım yapılabilir" diyor.

Adana, Ankara, Antalya, Eskişehir, Hatay ve İstanbul'dan farklı girişimci iş kadınları derneklerinden katılan 54 Türk işkadını ile Halep'e gittiklerini söyleyen Hatay Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Yasemin Mıstıkoğlu da yapılan ikili görüşmelerden memnun. Amaçlarının kadını iş hayatına kazandırmak, kadına yeni iş imkanları sağlamak olduğunu vurgulayan Mıstıkoğlu, "Suriyeli iş kadınları ile Türk iş kadınlarının birbirlerine aktaracak pek çok iş deneyimi olduğu düşünüyorum. Bizler benzer coğrafyalarda yaşayan ancak farklı kültür, eğitim altyapısı ve yaşam şekline sahip kişileriz. Bir ülkenin ekonomisinin iyi olması için kadınların iş hayatında daha aktif olması gerekiyor. Bu organizasyonun bu anlamda çok olumlu sonuçlar getireceğine inanıyorum. Bu toplantı sayesinde iki komşu ülkenin farklı sektörlerde çalışan kadınlar birbirlerini tanıyacaklar, belki de yeni iş alanları yaratacak adımlar atacaklar" diye konuşuyor.

Toplantı sonunda yayınlanan deklarasyonla Türkiye-Suriye işbirliği ile Mayıs 2009'da tüm Doğu Akdeniz ülkelerindeki iş kadınlarının da davet edileceği tekstil, ev tekstili ve ev dekorasyonu fuarı yapılması öngörüldü. Ekonomik ve sosyal anlamda kadının bir yere gelmesi ve toplumu erkeklerle birlikte kucaklamasını amaçlayan Hataylı kadın girişimcilerin dünya ticaretinde bulunan kadınlarla buluşmalarının olumlu sonuçlarının artması, sadece ekonomiye ve istihdama katkılar sağlamayacak; bunun yanında bölgemizin de sesini duyurmuş olacağız.