İş konseyi için 12 isim netleşiyor

Çağlayan, ABD ile oluşturulacak iş konseyi için Haluk Dinçer ile Emin Sazak isimlerinin netlik kazandığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi" kapsamında iki ülkenin iş adamlarından oluşacak iş konseyi için Türkiye'nin seçeceği 12 ismin önümüzdeki günlerde belli olacağını, ancak listede yer alacaklardan Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer ile Yüksel İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Üst Yöneticisi (CEO) Emin Sazak'ın isimlerinin netlik kazandığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Aralık ayındaki Washington ziyaretinde, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından temelleri atılan "Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi"ne değinen Çağlayan, çerçeveyi "4 ayaklı masa"ya benzeterek, bu ayakları "sorunların çözülüp ticaretin önünün açılması, ticaret hacminin geliştirilmesi, yatırımların karşılıklı artırılması ve yatırımların üçüncü ülkelerde de geliştirilmesi" olarak tanımladı.

Çağlayan, stratejik işbirliği çerçevesi kapsamında oluşturulacak iş konseyi için ABD tarafının 8 isim bildirdiğini, kendilerinin de ABD ile ticaretin artırılabileceği 12 alan belirleyerek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'ndan (TUSKON) 12 sektörden birer isim önermelerini istediklerini anlattı.

Konseyin, ABD'ye ihracatın çok daha fazla yapılmasını ve daha çok yatırımcı çekilmesini sağlayacak bir ekipten oluşmasını istediklerini belirten Çağlayan, konseydeki 12 kişi belirlenirken, sektörü, firması, firmadaki görevi, eğitim ve dil bilgileri, firmanın faaliyet alanları ve dış ticareti ve ABD'ye ihracatı gibi konulara bakıldığını anlattı.

Önerilen kişilerden, Türkiye'nin ABD ile ticaretini geliştirmesi için ne yapabileceklerine yönelik sunumlar istediklerini dile getiren Çağlayan, konseye seçilecek kişilerin daha çok ABD ile ticaret yapanlardan oluşacağını kaydetti.

Çağlayan, konseyde her bir sektör için yedek isimlerin de belirleneceğini ve konseydeki kişilerin 2 yılda bir güncellenebileceğini söyledi.

Çağlayan, konseyde yer alacaklardan şimdiye kadar Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer ile müteahhitlik alanında asıl isim olarak Yüksel İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO'su Emin Sazak ile yedekte Yüksel İnşaat Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Candemir'in adlarının kesinlik kazandığını söyledi.

Diğer isimlerin de yaklaşık 1 hafta içinde belirleneceğini belirten Çağlayan, iş konseyinin yılbaşından önce toplantı yapmasının planlandığını kaydetti.

Çağlayan, daha önce, kurulacak bu iş konseyi için adı geçen Coca Cola Şirketinin CEO'su Muhtar Kent'in ise konseyde bulunmayacağını, ancak dışarıdan destek vereceğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir