İş konseyleri gelişmeleri konuştu

İş konseyleri başkanları Afrika, Ortadoğu ve Körfez bölgelerinde yaşanan son gelişmelerin Türkiye ekonomisine yansımalarını görüştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Afrika, Ortadoğu ve Körfez bölgelerinde son dönemde yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisine yansımalarını ve alınabilecek önlemleri değerlendirmek üzere bölgedeki iş konseyleri başkanları, İstanbul'da bir araya geldi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında gerçekleştirilen basına kapalı toplantının sonunda bir bildiri yayımlandı.

Hisarcıklıoğlu, DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Ortadoğu İş Konseyleri Koordinatör Başkanı/Lübnan İş Konseyi Başkanı Mehmet Habbab, Türk-Afrika İş Konseyleri Koordinatörü Başkanı, Türk-Güney Afrika İş Konseyi Başkanı Tamer Taşkın, Türk-BAE ve KIK İş Konseyi Başkanı Korhan Kurdoğlu, Türk-Suriye İş Konseyi Başkanı Ruhsar Pekcan, Türk-Ürdün İş Konseyi Başkanı Şerif Egeli, Türk-Bahreyn İş Konseyi Başkanı Osman Yıldırım Coşkun, Türk-Yemen İş Konseyi Başkanı Sadık Yıldız, Türk-Fas İş Konseyi Başkanı Banu Anıl Antonetti, Türk-Tunus İş Konseyi Başkanı Levent Soylu, Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla, Türk-Sudan İş Konseyi Başkanı Abdülkadir Taçyıldız imzasıyla yayımlanan bildiriyi okudu.

Bildiride, Türk-Afrika-Ortadoğu ve Körfez iş konseyleri başkanları ile Tunus'la başlayıp Mısır ve Libya ile devam eden olayların ekonomik ilişkilere etkisinin ele alındığı, olaylar baş gösterdiği andan bu yana DEİK'in, ilgili ülkelerde faaliyette bulunan üyelerle yoğun temas halinde olduğu, aynı şekilde Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) tarafından kurulan kriz masalarında etkin bir biçimde yer alarak üyelerle kriz masası arasındaki irtibatı sağladığı ifade edildi.

DEİK'in üye profilinin, yurt dışı yatırımcılardan müteahhitlere, bankacılardan sigorta kuruluşlarına, lojistik firmalarından hukuk danışmanlarına kadar geniş bir yelpazeden oluştuğu hatırlatılan bildiride, söz konusu çeşitliliği barındıran iş konseylerinin yürütme kurulları ile yaşanan olaylara ilişkin görüşleri paylaşmaya ve çözüm önerileri geliştirmeye yönelik toplantılar düzenlendiği bildirildi.

Banka kredi ödemelerinde kolaylık sağlanmalı

Bildiride, bölgedeki siyasi karmaşadan zarar görmüş şirketlerin banka kredi geri ödemelerinde kolaylık sağlanması gerektiğine dikkat çekildi. Bildiride, "Bu kredilerin vadeleri uzatılmalı ve faiz oranları yeniden değerlendirilmelidir. İhtiyaç halinde bankaların firmalara köprü finansman imkanı sağlaması gündeme gelmelidir. Ayrıca, Eximbank'ın köprü kredi programının kapsam ve limitlerinin genişletilmesi imkanı da değerlendirilmelidir. Bu kredilerin maliyetlerinin de daha uygun hale getirilmesini beklemekteyiz" denildi.

Bildiride, TOBB ve DEİK olarak yapılabilecekler, şirketlere mesajlar ve kamu kuruluşlarından beklentilere yer verildi. Libya'da yaşanan olaylar aşıldığında ülkeye ilk olarak Türk müteahhitlerinin geri döneceği belirtilen bildiride, "Hatta diğer ülke müteahhitlerinin yarım bırakmış olduğu işlere de talip olacaklardır. Bu nedenle şirketlerimizin Libya'daki işlerinin başlarına tekrar dönmek üzere hazırlık yürütmeleri önemlidir" denildi.

Mısır'da yaşanan karmaşanın ardından varlık fiyatlarının yüksek oranda düştüğü ifade edilen bildiride, şirketlerin, istikrara kavuşacaklarına ve yüksek büyüme performansı sergileyeceğine inandıkları bölge ülkelerinde fırsatları değerlendirmeyi düşünmelerinde fayda görüldüğü vurgulandı.

İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları genişletilmeli

Bildiride, yurt dışında çalışan, ancak ülkede yaşanan kriz durumları nedeniyle Türkiye'ye dönmek zorunda kalan işçilerin işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının genişletilmesi gerektiği, Eximbank tarafından "siyasi risk sigortası" enstrümanlarının oluşturulmasına yönelik çalışmaların ivedilikle sonuçlandırılmasında fayda görüldüğü kaydedildi.

DEİK'in, leasing, sigorta ve bankacılık sektörleriyle sayılan bütün sorunların çözümü için bir arada çalışacağının vurgulandığı bildiride, 12 Mart'ta Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile iş konseyleri başkanlarının bir araya gelerek konuyla ilgili karşılıklı istişarede bulunacağı bildirildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir