İş, ticari kredilerde en yakın rakibine 1 milyar dolar fark attı

İş, ticari kredilerde en yakın rakibine 1 milyar dolar fark attı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

Yıldız DOĞRUER

AFYONKARAHİSAR - İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Türkiye İş Bankası'nın ticari kredilerde en yakın rakibine 1 milyar dolar, ondan sonra gelen iki rakibine ise 7'şer milyar dolar fark attığını söyledi.

Afyonkarahisar'da yapılan İş'le Buluşmalar toplantısının açılışında konuşan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, konuşmasına ilin İş Bankası ve Türkiye tarihi için önemine değinerek başladı.

Bali, 1 Nisan'da Genel Müdürlük görevini Ersin Özince'den devraldığını da belirterek "Bu onurlu görevi devraldıktan sonra Afyon'da ilk İş'le Buluşmalar toplantısı benim kişisel kariyerim açısından da unutulmayacak bir yeri olacak" dedi.

Bali, İş Bankası olarak son yıllarda müşterileriyle olan ilişkilerini daha da yakın olmak stratejisi üzerine oturttuklarını kaydederek geçen yıl 250 iş gününün 136 iş gününü sahada müşterileri ile birebir temasla geçirdiklerini aktardı. Bali, 45 ili en az bir kez ziyaret ettiklerini ve bu rakama bireysel ve ticari bankacılıktaki temaslarının da dahil olmadığını belirtti.

 Bali şöyle devam etti: "Nakdi ve ticari kredilerde açık ara önde olmamıza rağmen bunu çok fazla sunumunu yapan bir banka olmadık. Toplam kredilerde üç aşağı beş yukarı yakınmış gibi göründüğümüz en yakın rakibimizden ticari kredilerde 1 milyar dolar, sonraki 2 rakibimizden ise 7'şer milyar dolar daha yukardayız. Bu ülkenin ticaretine ve sanayicisine taahhüdümüzü bu farklarla ifade ediyoruz. Biz olağan dönemlerin olağan rekabet anlayışı ile çalışan bir bankası değiliz. Olağanüstü dönemlerde de üzerimize düşen görevleri elimizden gelen çabayı gösteriyoruz."

Artık ekonomi rayına girdi

Bali, IMF'in yaptığı bir hesaba göre Türkiye'nin yıllık ortalama yüzde 5 büyümesi halinde GSYİH bakımından 1 trilyon 330 milyar dolarlık Kanada'yı yüzde 2017 yılında eğer yıllık ortalama yüzde 7 büyüme sağlarsa Kanada'yı 2015'te İspanya'yı 2016 ve İtalya'yı 2020 yılında geride bırakabilecek bir ülke olduğuna dikkat çekti.

Bali, Türkiye ekonomisinin 2010 yılında yüzde 8.9 büyüdüğüne ve sanayi üretiminin bu yılın ilk iki ayında yüzde 16.5 arttığını hatırlatarak "Artık ekonomi rayına girmiş durumda. Artık otorite bankacılık kesimini de ilgilendiren değişik tedbirler almakta. Bundan olumsuz etkilenen finansal sektör söylemi gündemin asıl noktasını oluşturmamalı. Asıl nokta finansal istikrarın sağlanmasıdır. Finansal istikrar herkese lazımdır. Finansal istikrar finans sektörüne en önce lazımdır. Biz sağlıklı büyümeyi gerçekleştirme ödevinde olması gereken kuruluşlarız" değerlendirmesinde bulundu. 

'Krizden az etkilendik' söylemi yetmemeli

Türkiye'nin geçmişte krizlerden büyük zararlar görmüş ama bu krizlerden de çok önemli dersler çıkartmış bir ülke olduğunu söyleyen Bali, global krizde ise ortaya konulan performansın ise örnek gösterildiğini kaydetti.

Bali, "Biz hep krizlere ‘bu defa yarattığımız değerleri ne kadarı bir gecede bir haftada gidecek?' diye düşünürken bu krizde göreceli olarak farklılaşmanın avantajlarını yaşıyoruz. Bunun Türk sermayeli tüm kuruluşlar için çok önemli bir fırsat önemli bir mola olduğunu düşünüyorum. 2008'den kısa süre önce bu ülke ciddi bir şekilde sermayenin el değiştirme olgusu yaşıyordu ve değişik kilit sektörlerde ‘acaba yabancı sermayenin hakim, kilit hale gelmesi sürdürülebilir performanslar ya da istihdam da ne tür sonuçlar yaratır' kaygılarını yaşıyorken, tartışıyorken ‘bu krizde biz az etkilendik' söylemi yetmemeli.

Çünkü bütün kuruluşlarımıza fark katabileceğimiz bir dönemi yaşıyoruz. Milli sermayeli kuruluşların Pazar paylarını artıracak, perçinleyecek, yabancı sermaye ile rekabetin normalleşeceği döneme bu müktesebatla girmek için önemli. Biz İş Bankası olarak bu atılımın finans tarafında üzerimize düşen misyonun farkındayız" diye konuştu.

Serteser: Marka şehir olma yolunda ilerliyoruz

 Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ise ilin top yekün bir kalkınma seferberliği içinde çalıştığını kaydederek "Marka şehir olma yolunda emin ve bilinçli adımlarla ilerlemekteyiz. 2004 yılında yatırım ve istihdamı teşvik kapsamında çıkan kanundaki 49 il arasında Afyon yatırıma en uygun il seçilmiştir. Geçen yıllar bu özelliğini pekiştirmiş ve yatırımcıların tercih ettiği bir il olmuştur" dedi. Afyonkarahisar'da öne çıkan sektörler hakkında da bilgi veren Setreser, özellikle doğaltaş ve mermer de dünyanın aranan markalarından biri olduklarını anlattı

Gerekirse bu ülkenin paratoneri oluruz, zemini kaydırmayız

Milli sermayeli bir kuruluş olarak İş Bankası'nın olağan dönemlerde de olağanüstü dönemlerde de Türk girişimcisinin yanında olduğunun altını çizen Genel Müdür Adnan Bali, İzmir İktisat Kongresi'nin ürünü olan İş Bankası'nın ihtiyatı elden bırakmadan büyümeye destek olacağını kaydetti. Bali, Türkiye ekonomisine verdikleri ve verecekleri desteği anlatırken, "İşler sıkıntıya girdiğinde biz burada olacağız her zaman hazır olacağız yeri gelir biz bu ülkenin paratoneri oluruz, yeri gelir bu ülkenin istinat duvarı oluruz ama hiçbir zemini kaydırmayız" diye konuştu.

Boydak: Artık dünyayı şehirler yönetiyor

Boydak Holding İcra Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, toplantıda yaptığı konuşmada artık dünya ekonomisine ülkelerin değil şehirlerin yön verdiğini ve ‘marka' şehir olmanın önemine dikkat çekti. Boydak, ‘sürdürülebilirlik' kavramına da vurgu yaptı. Boydak, Afyon'un özellikle lojistik alanında önemli bir potansiyel barındırdığını ve bu avantajını çok daha iyi kullanabileceğini aktardı. Boydak, Afyon'a İspanya'nın Saragosa şehrini örnek gösterdi. Boydak, işadamlarına birleşme çağrısı yaparken "Birleşmek kültür ve alt yapı meselesi hemen olmaz ama en azından bölünmeyelim" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir