İş Yatırım varantları borsada

İş Yatırım İMKB 30 Alım ve Satım Varantları, bu sabah çalınan gong ile birlikte Borsada işlem görmeye başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İş Yatırım İMKB 30 Alım ve Satım Varantları İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem görmeye başladı.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, İş Yatırım Aracı Kuruluş Varantlarının İMKB'de işlem görmeye başlaması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bu yıl halka arzlarda çok büyük gelişme yaşadıklarını ifade ederek, yapılan halka arzlar sonucunda 2010'da bugüne kadar ekonomiye 2,6 milyar liralık kaynağın sağlandığını bildirdi.

Erkan, Borsada 17 varant olduğunu, bunlardan bir tanesinin vadesinin dolduğunu hatırlatarak, bugünkü varantlarla birlikte sayının 18'e çıkacağını, varantlarda işlem hacminin gün geçtikçe arttığını anlattı.

İş Yatırım'ın bugün bir alış, bir satış varantını halka arz ettiğini hatırlatan Erkan, "Satış varantımız 400 bin adet, alış varantımız da yine 400 bin adet. Toplamda 800 bin adet" dedi.

Erkan, 2011 yılının kendileri, Türkiye, özellikle de sermaye piyasası için yeni halka arzlara vesile olacak gibi gözüktüğünü ifade ederken, "Çok sayıda başvuru ve çok büyük çapta halka arzların geleceği gözüküyor. Halka arz seferberliği çerçevesinde 23-24 Kasım'da Bursa'da halka arz zirvesi yapacağız. Özellikle Marmara bölgesindeki şirketleri davet etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Daha gideceğimiz çok yol var"

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray da Türkiye sermaye piyasalarının hak ettiği yerde ve büyüklükte olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Hem büyüklük hem de enstrüman çeşitliliği olarak daha gideceğimiz çok yol var, ama 2010 yılı bizim inancımızı ve umudumuzu artırdı. Tahmin ediyorum ki 1-2 yıl içerisinde Türkiye sermaye piyasaları dünyada hak ettiği yerde olacak. Halka arzlarla ilgili çok olumlu gelişmeler bekliyoruz. İşler iyi gidiyor. Halka arzlar fevkalade başarılı gidiyor."

Akgiray, zaman içerisinde Türkiye'deki varant piyasasının çok hızlı büyüyeceğini ifade ederek, SPK'nın bu gelişmelerin arkasında olduğunu söyledi.

"Varantlar ikinci nesil ürünlerin ilk adımı olacak"

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdürü İlhami Koç ise varantların derinleşen piyasalarda yatırımcılar için yeni bir finansal enstrüman olacağına işaret ederek, "Varantlar yenilikçi ve ikinci nesil ürünlerin ilk adımı olacak" dedi.

Aracı kuruluş varantlarını yatırımcılara sunan ilk Türk şirketi olarak sektördeki öncü konumlarını da koruduklarını ifade eden Koç, hisse senetleri gibi İMKB'de işlem görmeye başlayan İş Yatırım Aracı Kuruluş Varantları için Türk yatırımcısının alışkın olduğu enstrümanlara pek benzemeyen bu ürünün yatırımcının her türlü talebine karşılık verebilecek düzeye gelmesini hedeflediklerini kaydetti.

Bir türev finansal araç olan varantların özellikle küçük yatırımcılar ve sermaye piyasalarından uzak duranlar tarafından ilgi çekeceğini düşündüklerini dile getiren Koç, varantlar ile yatırımcıların hem risklerini minimize edeceklerini hem de fiyat riskini alarak getirilerini artırabileceklerini söyledi.

Koç, varantlarla ilgili olarak şunları kaydetti:

"İsteyen yatırımcıya koruma isteyen yatırımcıya beklentileri üzerine yatırım yapma imkanı sağlayacak. Varant hem günlük al-sat ile kısa vadeli yatırımlarda hem de uzun vadeli portföy yatırımları için kullanılacak. Yatırımcılar kendi ana para korumalı portföylerini oluşturabilecek. Sadece uzun yada kısa pozisyon alınmayacak hem uzun hem de kısa pozisyon aynı anda alınabilecek.

Konuşmaların ardından İş Yatırım İMKB 30 Alım ve Satım Varantları, çalınan gong ile birlikte Borsada işlem görmeye başladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir