İş Yatırım'dan 68,5 milyon lira kâr

Aracı kurum konsolide net karını 2008'e göre yüzde 53 artırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İş Yatırım, 2009 yılında 68,5 milyon lira konsolide kar açıkladı.

İş Yatırım açıklamasında, konsolide net karını bir önceki yıla göre yüzde 53 oranında artıran, 119 milyon 387 bin liralık çıkarılmış sermayeye ve 334,2 milyon liralık özkaynağa sahip olan kuruluş, 2,5 milyar liralık aktif büyüklükle sektörün toplam büyüklüğünün yaklaşık yüzde 40'ını temsil ediyor.

Halen İMKB'de işlem gören ve kredi derecelendirmesi yapılan tek aracı kurum olan İş Yatırım, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından verilen AAA (tur) uzun vadeli ulusal kredi notu ile durağan görünüme sahip. İş Yatırım'ın ortalama özkaynak getiri oranı ise yüzde 22,5 oldu.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İş Yatırım, İMKB Hisse Senetleri Piyasası ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsasında (VOB) en fazla işlem hacmi gerçekleştiren aracı kurum olma özelliğini kesintisiz bir şekilde 2009 yılında da devam ettirdi.

İş Yatırım, 2009 yılında İMKB Hisse Senetleri Piyasasında 76,6 milyar liralık işlem hacmiyle en fazla işlem yapan aracı kurum olurken, yüzde 7,9 piyasa payı elde etti. İş Yatırım, 2003 yılından bu yana İMKB Hisse Senetleri Piyasası'nın lideri durumunda. İş Yatırım, 2009 yılında Takasbank Ödünç Pay Senedi Piyasasında da 1,6 milyar liralık işlem hacmi ve yüzde 38 pazar payıyla da en aktif kurum oldu.

İş Yatırım, kuruluşundan bu yana beş yıldır kesintisiz bir şekilde en fazla işlem hacmi gerçekleştiren şirket olduğu VOB'da da 88 milyar liralık işlem hacmi ve yüzde 13,2'lik piyasa payıyla liderliğini devam ettirmeyi başardı. VOB, hızla artan toplam işlem hacmiyle dünyanın en hızlı büyüyen borsaları arasında yer alıyor.

Öte yandan İş Yatırım, Tahvil ve Bono Pazarı'nda ise 2009 yılında gerçekleştirdiği 17,3 milyar liralık işlem hacmi ve yüzde 12,9'luk piyasa payıyla, aracı kurumlar arasında ikinci sırada yer aldı."

Kar payı dağıtımı teklif edilecek

İş Yatırım Yönetim Kurulu, dağıtılabilir karın yüzde 30'unun nakit temettü olarak ortaklara dağıtılması yönünde Genel Kurula teklif sunma kararı aldı.

Genel Kurulun onay vermesi halinde İş Yatırım hissedarlarına kar payı olarak 19,9 milyon TL dağıtılacak.

2009 yılı mali sonuçlarına ilişkin bir açıklama yapan İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç, küresel krizin olumsuz etkilerinin ekonominin genelinde hissedilmeye devam edilmesine rağmen 2009 yılının İş Yatırım açısından son derece başarılı bir yıl olduğunu belirterek, "Küresel kriz ve yurtiçi piyasalardaki dalgalanmalara rağmen elde edilen sonuçlar 2009 yılındaki başarılı performansın göstergeleridir. İş Yatırım, krize rağmen büyümesini ve karlılığını devam ettirdi" ifadesini kullandı.

Yeni şirket için çalışmalar sürüyor

Şube ağını genişletmeye devam edeceklerini, büyüme politikasına uygun olarak sekizinci şube olan Levent Şubesini Mart ayı sonu itibarıyla yatırımcıların hizmetine sunduklarını kaydeden Koç, Bursa şubesinin de faaliyete geçeceğini kaydetti.

Uluslararası piyasalardaki etkinliği artırmak amacıyla Londra'da kurulu iştirakleri Maxis Securities'ten sonra Dubai'de de yine sermayesinin tamamına sahip olacakları bir şirket kurma çalışmalarının devam ettiğin idile getiren Koç, İş Yatırım hisse senetlerinin değerinin 2009 yılında yüzde 284 oranında artış gösterdiğini ve İMKB-100 Endeksi'nden yüzde 96 oranında daha iyi bir performans sergilediğini vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir