İşadamları 5 yıla kadar Schengen vizesi alabilecek

İTO ile İtalya'nın İstanbul Başkonsolosluğu arasında imzalanan anlaşma ile işadamları 5 yıla kadar çok kolay vize alabilecekler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile İtalya'nın İstanbul Başkonsolosluğu arasında imzalanan "Vize Kolaylaştırma Anlaşması" ile işadamları, İTO'dan alacakları "tanıma mektubu"yla 5 yıla kadar Schengen vizesi alabilecek.

Anlaşmanın imzalanması için düzenlenen toplantıda imzaların atılmasından önce İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş'a Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkilerin gelişimine yaptığı katkılardan dolayı İtalya Cumhurbaşkanı tarafından layık görülen "İtalyan Devlet Nişanı" takdim edildi. Nişanı Yalçıntaş'a İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili verdi.

Murat Yalçıntaş, uluslararası ticaretin önündeki en büyük engellerden birinin, vize problemi olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İşadamlarımız, İtalyan Konsolosluğu'na bizden alacakları "tanıma mektubu"yla müracaat ettiklerinde 5 yıla kadar ve çok daha kolay vize alabilecekler. Bu mektubu verirken tabii ki çok titiz davranacağız. Bize başvuran firmalarda belirli kriterlere bakacağız. Bu kriterleri sağlayan firmalara vereceğiz."

Yalçıntaş, işadamlarının İtalya'dan aldıkları vizeyle diğer tüm "Schengen Ülkeleri"ne girebileceklerini söyledi. Bir gazetecinin, İTO'nun, hangi kriterlere bakacağını sorması üzerine de Yalçıntaş, başvuran firmanın, öncelikle devamlı bir firma olup olmadığına bakılcağını söyledi. Yalçıntaş konuşmasına şöyle devam etti:

"İkinci olarak ta firmanın devlete ve bize karşı yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğine dikkat edeceğiz. Firmanın bizdeki kayıtları düzgünse, devlete karşı vergilerini aksatmadan ödeyen bir firmaysa küçük veya büyük bir işletme olması bizim için önemli değil, mektubu verebiliriz. Bu kolaylıktan ayrıca sadece firmanın sahipleri değil, üst düzey çalışanları da yararlanabilecek."

Rustico: 100 bin vize vermeye hazırım

Schengen vizesi için başvuruda bulunan işadamlarına, bu başvuruyu bir kabus haline getirmemek için çalıştıklarını belirten İtalya'nın İstanbul Başkonsolosu Massimo Rustico süreci mümkün olduğunca hızlandırmak istediklerini söyledi.

2005 yılında yılda 8 bin civarında vize verdiklerini, ancak prosedürlerinde yaptıkları değişiklikle bu sayıyı çok yukarılara taşıdıklarını dile getiren Rustico, "Geçen yıl 50 bin vize verdik ama bunu yeterli görmüyoruz. Ben 100 bin vize vermeye hazırım" dedi.

Rustico, Schengen vizelerinin 5 yıla kadar verilebildiğini belirterek, "Uzun süreli ve iyi iş ilişkileri içerisinde olduğumuz firmalara 5 yıla kadar vize verebiliriz. İTO ile yaptığımız anlaşmayla bize İTO'dan aldığı mektupla başvuran firmalar için önceliğimiz olacaktır. Bu firmaların arasından tabii ki herkese 5 yıl vize vermemiz söz konusu değil ama iyi ilişkiler içerisinde olduğumuz firmalara bu imkanı sağlayabiliriz" ifadelerini kullandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir