IŞİD, Başika'ya saldırdı

IŞİD Başika kampına havan topu ile saldırdı. Saldırı da 2 kişi ölürken, 4 Türk askeri dahil 6 kişi yaralandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Musul'un Başika'da bulunan eğitim üssüne, terör örgütü IŞİD'in kontrol ettiği bölgeden havan atışı yapıldığı, ilk ateş sırasında 4 askerin yaralandığı bildirildi.

Şırnak'a tahliyeleri gerçekleştirilen askerlerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Ayrıca yerel güçlerden 2 kişinin öldüğü ve 2 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Reuters'a konuşan Peşmerge Genel Sekreteri Cabbar Yaver, roket saldırısının, 'Musul'un kuzeyindeki Kürt mevzilerine karşı harekete geçen IŞİD'in geniş kapsamlı taarruzunun bir parçası olduğunu' söyledi.

435345.jpg

TSK: Misliyle karşılık verildi

Genelkurmay Başkanlığı, IŞİD'in Irak'ın Başika bölgesine yaptığı saldırıyla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi:

16 Aralık 2015 tarihinde; DEAŞ Terör Örgütü ile Peşmerge güçlerinin karşılıklı çatışmaları esnasında, saat 15.10 sularında, DEAŞ Terör Örgütü'nün Peşmerge tarafına attığı KATYUŞA ÇNRA mermilerinin bir kısmı Türk askerlerinin de konuşlu bulunduğu BAŞİKA'daki Üs Bölgesine düşmüştür.Üs Bölgesine düşen mermilerden dolayı dört Kahraman silah arkadaşımız hayati tehlikeleri olmayacak şekilde yaralanmış ve süratle Şırnak Devlet Hastanesi'ne tahliye edilmişlerdir.Tespit edilen DEAŞ Terör Örgütü hedeflerine obüsler ile misliyle karşılık verilmiştir.Yaşanan bu saldırı birlik güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur.Bu saldırıda yaralanan Kahraman silah arkadaşlarımıza acil şifalar temenni ediyoruz.Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

3213215-002.jpg

Türkiye'nin Başika'daki askeri kampı

Dışişleri Bakanlığı: Irak'a elimizden gelen desteği vereceğiz

Dişişleri Bakanlığı açıklamasında, Başika/Zelikan'da Musul Ulusal Muhafızları'nın çekirdeğini oluşturacak gönüllülerin eğitimi amacıyla faaliyette bulunan kampın bulunduğu bölgeye, DAEŞ unsurlarınca düzenlenen saldırıda dört TSK personelinin yaralandığı, yaralıların Türkiye'ye tahliyesinin gerçekleştirildiği ve konu hakkında askeri makamlara açıklamada bulunulduğu belirtildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Bu saldırı ülkemizin Irak'a DAEŞ ile mücadelesi kapsamında verdiği desteğin önemli bir unsuru olan Başika/Zelikan kampının güvenliği konusundaki endişelerimizin ne kadar yerinde ve buraya konuşlandırmak istediğimiz koruma unsurunun da ne kadar gerekli olduğunu ispat etmektedir. Maalesef söz konusu kampta tamamen Irak'a destek amacıyla uzun bir süredir yürütülen faaliyet, bazı çevrelerin maksatlı olarak yaydığı abartılı haberler sonucunda Irak ve Türkiye arasındaki dostluğa ve DAEŞ'a karşı aramızdaki işbirliğine yakışmayan bir sorun haline getirilmiştir. 

Bu kampanyalar, söz konusu kamp ve içindeki personeli terör örgütü nezdinde görünür kılmış, hedef haline getirmiş ve maalesef terör örgütünü cesaretlendirmiştir. Türkiye zor gününde her zaman Irak'ın yanında olmuştur. Bu ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğü konusunda en fazla hassasiyet gösteren ülkelerin de başında gelmektedir." 

Açıklamada ayrıca son gelişmelerin, dost ve kardeş Irak ile ortak düşman DAEŞ'e karşı mücadeleye teksif edilmesi gereken enerjinin ve dikkatin dağılmasına sebep olduğuna dikkat çekilerek şunlar kaydedildi: 

"Dileğimiz, önceliğin tekrar DAEŞ ile ortak mücadeleye verilmesidir. Bu anlayışla ortak düşmanımız olan DAEŞ'e  karşı mücadelesinde gerek Irak'a elimizden gelen desteği verme, gerek ortak güvenlik çıkarlarımızı savunma yönündeki çabalarımızın, tam aksi yönde gizli bir faaliyetmiş gibi takdim edilmesi veya yorumlanması bizi ziyadesiyle üzmektedir." 

'Yaklaşık 130 havan topu isabet etti'

Irak'ta Musul'un Başika bölgesinde bulunan eğitim üssüne terör örgütü IŞİD'in düzenlediği saldırıya kentin eski valisi Esil Nuceyfi tanıklık etti. Nuceyfi, saldırının 3 saat sürdüğünü ve eğitim gören Haşdi Vatani güçlerinden hayatını kaybedenler olduğunu söyledi. 

Eski vali Nuceyfi, tanıklık ettiği anları şöyle anlattı: 

"Saldırı anında bizzat kamptaydım. Başika'daki eğitim kampına IŞİD havan topları ile yaklaşık 3 saat boyunca saldırdı. Saldırıda 3 Haşdi Vatani askeri hayatını kaybetti. Bu güçlerden 3 kişi de yaralandı. Aynı zamanda saldırının ilk anlarında 4 Türk askeri hafif şekilde yaralandı. Kampın bulunduğun bölgeye yaklaşık 130 havan topu isabet etti."   

Saldırının kamp bölgesine oldukça yakın bir yerden düzenlendiğini belirten Nuceyfi, 'IŞİD'in saldırısı bir sürpriz değildi çünkü böyle bir saldırı yapacaklarını tahmin ediyorduk. Bizim, kampla ilgili güvenlik tedbirlerinin artırılması konusunda ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. Artık IŞİD tehdidin ortadan kaldırılması için tüm çabaları sarf edeceğiz"  diye konuştu.