Işıklar Askeri Hava Lisesi'nde öğretim yılı başladı

Işıklar Askeri Hava Lisesi Türk ordusuna 164 yıldır subay adayı yetiştiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA - Türk ordusuna 164 yıldır subay adayı yetiştiren Işıklar Askeri Hava Lisesi'nde 2009-2010 eğitim öğretim yılı törenle başladı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Güler'in katılımıyla düzenlenen tören, Işıklar Askeri Hava Lisesi tören alanında saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Okul Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay Mehmet Eldem, öğrenci ailelerinin de hazır bulunduğu törende, 2008 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı ailesine katılan Işıklar Hava Lisesinin 3 Temmuzda ilk mezunlarını başarıyla uğurladığını belirterek, "Bugüne kadar bu şanlı kartal yuvasına girmeye hak kazanmış en genç 200 yavru kartalı sevgiyle ve coşkuyla bağrımıza basmanın heyecanını yaşıyoruz" dedi.

Vatan savunmasında görev almak için hava kuvvetlerinin saflarına katılan 200 öğrencinin, hava lisesine girmek için çağrılan toplam 5 bin aday arasından çok zorlu seçim aşamalarını ve intibak eğitimini tamamlayarak seçildiğini ifade eden Eldem, genç havacılara ve ailelerine seslenerek, şunları kaydetti:

"Yavrularınızın bu mutlu ve anlamlı güne ulaşmaları sizlerin değeri ölçülmez emekleri sayesinde olmuştur. Evlatlarınızı çağdaş bir kuruluşa, emin ve profesyonel ellere teslim ettiğiniz için huzurlu ve rahat olmanızı diliyorum. Onlar şu şanlı yuvada, sizlerden aldıkları terbiyeyi, hava kuvvetlerimizin temel değerleriyle bütünleştirerek erdemli davranışlara dönüştüren, bilgi ve becerisiyle çağıyla yarışan çağdaş birer havacı subay adayı olarak yetiştirileceklerdir.

Sevgili öğrenciler, bu kutsal yuvada başlayan günleriniz sizin bundan sonraki uzun ve onurlu yolculuğunuzun ilk adımları olacaktır. Hedefiniz 2050 yılında Türk Hava Kuvvetlerini yönetecek komutan olarak vizyonunuzu geliştirmek, icra edeceğiniz görevler ile hava kuvvetlerimizi daha da ileriye götürmek, Atatürk ilkeleri ışığında daha çok çalışmak ve elinizden gelen çabayı göstererek, geleceğe hazırlamak olacaktır."

Konuşmanın ardından Hava Pilot Kurmay Binbaşı Levent Toprak, okula yeni giren 200 "yavru kartal" ve diğer öğrencilere, Türk Bayrağı üzerine "Şeref Yemini" ettirdi.

Tören geçişinin ardından öğrenciler, aileleriyle bir araya geldiler. Bu sırada bazı velilerin gözyaşlarını tutamadıkları gözlendi. Genç havacılar aileleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Eğitim öğretim yılı açılışı dolayısıyla okulun sinema salonundaki törende ise okul Komutanı Albay Erdem, kısa bir konuşma yaparak okulun faaliyetleri ve başarıları hakkında bilgi verdi.

Sınıflarında dönem birincisi olan öğrencilere ödüllerinin verildiği törende daha sonra emekli Hava Korgeneral Şadi Ergüvenç, öğrencilere "Atatürk ve askerlik" başlıklı ilk dersi verdi.

Işıklar askeri lisesi

Kuruluşundan bugüne kadar her alanda emsallerine örnek teşkil eden, Genelkurmay Başkanlığının 27 Haziran 2008 emriyle Hava Kuvvetleri Komutanlığına devredilerek Işıklar Askeri Hava Lisesi adını alan kurum, Türkiye'deki 4 askeri liseden biri.

Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesi, 164 yıllık eğitim-öğretim yaşamında Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) 11 genelkurmay başkanı, çok sayıda kuvvet ve ordu komutanı yetiştirmenin gururunu taşıyor.

1845 yılında "Mektebi Fünunu İdadi" adıyla kurulan, 1893'de "Işıklar" adını alan askeri lise, ilk mezunlarını verdiği 1853 yılından bugüne kadar, Gazi Ahmet Muhtar Paşa'dan, eski Genelkurmay Başkanları Orgeneral Hilmi Özkök ve Hüseyin Kıvrıkoğlu'na kadar çok sayıda komutanın askeri eğitime başladığı ilk okul oldu.

Redif Ahmet Paşa, Esat Paşa, Harbiye Nazırı Abdullah Paşa, Ömer Rüştü Mekkevi Paşa, Mehmet Saadettin Paşa gibi mareşal rütbesine kadar yükselen ve o dönemde "Serasker" sıfatıyla genelkurmay başkanlığı yapan subayların mezun olduğu okul, "93 Harbi"nin başarılı komutanı Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın da ilk "İrfan yuvası" oldu.

Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın yanı sıra okuldan çeşitli tarihlerde mezun olan Orgeneral Cemal Tural, Orgeneral Nurettin Ersin, Orgeneral Necdet Üruğ de TSK'nın en üst kademesi olan genelkurmay başkanlığına kadar yükseldi. Mezunlardan Refik Yılmaz, Eşref Akıncı, Ali Keskiner, Namık Kemal Ersun, Necdet Öztorun, Kemal Yamak ve Hikmet Köksal orgeneral rütbesiyle çeşitli dönemlerde Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevinde bulundu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı ise yine bu okulun mezunları arasında olan Orgeneral Muzaffer Ergüder, Tahsin Şahinkaya, Halil Sözer, Siyami Taştan ve Ahmet Çörekçi'ye teslim edildi. Jandarma Genel Komutanlığı yapmış olan Orgeneral Haydar Sükan, Orhan Yiğit, Fikret Oktay, Burhanettin Bigalı da askerlik eğitimlerine Işıklar Askeri Lisesinde başlayan komutanlar arasında yer alıyor.

Askeri lise, 1. Ordu Komutanlığına Faik Türün, Adnan Ersöz ve Çevik Bir, 2. Ordu Komutanlığı'na Vecihi Akın, İsmail Hakkı Akansel, Kemal Yavuz, 3. Ordu Komutanlığı'na da Sabri Yirmişeoğlu, Nezihi Çakar, Orhan Yöney gibi orgeneralleri de kazandırdı. Işıklar'dan mezun olan çok sayıda subay ise halen TSK bünyesinde korgeneral, tümgeneral ve tuğgeneral rütbesiyle görev yapıyor.