İslam Konferansı: İsrail topluca Gazze Şeridi'nden çekilmeli

İKÖPAB İcra Komitesi olağanüstü toplantısı sona erdi. Toptan, toplantının ardından kabul edilen deklarasyonu okudu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB) İcra Komitesince yayınlanan bildiride, "Gazze'ye İsrail saldırılarının acilen sona erdirilmesi, ateşkesin derhal tesisi ile İsrail güçlerinin topluca Gazze Şeridi'nden çekilmesi" istenildi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırısını değerlendirmek için bir araya gelen İKÖPAB İcra Komitesi olağanüstü toplantısının ardından kabul edilen deklarasyonu okudu.

Deklarasyonda, "binlerce Filistinli'nin öldürülmesine ve yaralanmasına, evlerin, sivil tesislerin, alt yapının, ibadet yerlerinin büyük ölçüde yıkılmasına neden olan, uluslararası hukuku ve sözleşmeleri apaçık ihlal eden İsrail'in, silahsız Filistin halkına karşı saldırıları ile Filistin halkına karşı işlenen savaş suçları ve uluslararası alanda yasaklanmış silahların kullanımı" şiddetle kınandı.

"Gazze'ye İsrail saldırılarının acilen sona erdirilmesi, ateşkesin derhal tesisi ile İsrail güçlerinin topluca Gazze Şeridi'nden çekilmesi" talep edilen deklarasyonda, "gerekli yardımın sağlanması amacıyla uluslararası anlaşmalar uyarınca tüm geçişlerin açılması dahil olmak üzere İsrail'in Gazze Şeridi üzerindeki ablukasının şartsız ve sürekli kaldırılması" talebinde bulunuldu.

Acil insani yardım sağlama çağrısı

Deklarasyonda, ayrıca, Gazze'nin inşası ve yeniden yapılandırılması hususlarında İsrail'in sorumlu tutulması gerektiği vurgulandı.

Tüm dünya parlamentolarına, "Filistin'in acısını hafifletmek için gerekli tedbirleri alma" çağrısı yapılan deklarasyonda, hükümetlere Filistin'deki ve özellikle Gazze şeridindeki saldırılarına son vermesi amacıyla İsrail üzerinde baskı oluşturma ve Filistin halkına acil insani yardım sağlama çağrısında bulunuldu.

Sivil halkın refahı ve güvenliğinin elzem ve yüksek önceliğe haiz olduğu vurgulanan deklarasyonda, Filistin halkına yardım amacıyla gerekli adımların atılmasının önemi üzerinde duruldu. Bu bağlamda İKÖPAB Genel Sekreteri'ne, Gazze'de yaşayan halkın ihtiyaçlarının karşılanması için üye parlamentolardan mali yardım toplamak amacıyla sivil toplum örgütleriyle çalışmalarını yoğunlaştırması tavsiye edilen deklarasyonda, bölgesel ve uluslararası kuruluşlar, "bu toprakların gerçek sahipleri Filistin halkının acılarını hafifletmek amacıyla daha fazla yardımda bulunmaya" çağrıldı.

"Uluslararası topluluğa, başta BM sistemi olmak üzere ilgili örgütleri ve insan hakları kuruluşlarının Gazze'deki İsrail saldırılarının engellenmemesi halinde inandırıcılıklarının zedeleneceği" hatırlatılan deklarasyonda, İsrail'in, insan hakları ihlallerini araştırmak amacıyla uluslararası bir "fact finding" misyonu oluşturulmasının destekleneceği vurgulandı.