İşlemlerin yüzde 66'sı 20 aracı kurumdan

TSPAKB, 85 aracı kurumun 2011 yılının ilk yarısına ait performanslarını ele alan raporu yayınladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği'nin (TSPAKB), 85 aracı kurumun 2011 yılının ilk yarısına ait performanslarını ele alan raporuna göre hisse senedi işlemlerinin yüzde 66'sını 20 aracı kurum gerçekleştiriyor.

Rapora göre, aracı kurumlar varlık büyüklüklerine göre sıralandığında, ilk sıradaki aracı kurum tek başına sektörün yüzde 31'ine, ilk 20 aracı kurum ise yüzde 85'ine sahip.

Aracı kurumların işlem hacmi sıralamasına bakıldığında ise; ilk 20 aracı kurum hisse senedinde yüzde 66, vadeli işlemlerde ise yüzde 77 paya sahip. Sektörün en önemli gelir kaynağı olan komisyon gelirlerinde de ilk 20 aracı kurum toplam komisyonların yüzde 68'ini üretirken, ilk sıradaki kurum net komisyon gelirlerinin yüzde 9'unu elde etti. Bu kurumun elde ettiği gelir, son 44 aracı kurumun toplam komisyon gelirine eşit.

Yatırımcı kategorilerine göre işlem hacmine bakıldığında, yabancı yatırımcıların işlemlerde yabancı kökenli aracı kurumları tercih ettiği gözlenirken, bu yatırımcılar hisse senedi işlemlerinin dörtte üçünü, VOB işlemlerinin de yüzde 80'ini yabancı aracı kurumlar aracılığıyla yaptı.

İlk 20 kurum, net karın yüzde 85'ine sahip

Analiz edilen 85 aracı kurum 2011 yılının ilk yarısında 277 milyon lira kar ederken, net dönem karına göre ilk 20 aracı kurum, sektörün net karının yüzde 85'ini elde etti. Banka kökenli 25 aracı kurum ilk 6 aydaki net dönem karının yüzde 72'sini paylaşırken, varlıkları 25 milyon liranın üzerinde olan 41 büyük ölçekli kurum da net dönem karının neredeyse tamamına sahip.

İlgili dönemde aracı kurum sektörünün öz sermaye karlılığı yüzde 16 olarak gerçekleşirken, karlılıkları diğerlerine göre daha yüksek olan yabancı aracı kurumlarda ise bu oran yüzde 19 seviyesinde bulunuyor.

TSPAKB Başkanı Attila Köksal, Türkiye'de sermaye piyasasının, fırsatları ve büyüme potansiyelini beraberinde getiren yeni bir dönemden geçtiğini, bu fırsatları yakalayabilmek için piyasanın güçlü ve zayıf yönlerini iyi tahlil ederek uygun adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir
VOB