İsmini beğenmedi, değiştirilmesini istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Erdoğan, "Türkiye'nin istikametini milli irade belirler. Türkiye'nin rotasını sadece ve sadece millet çizer" dedi.

Küçükçekmece Belediyesi tarafından Halkalı'da yaptırılan "Arenamega" adlı gösteri ve sanat merkezinin açılış töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 30 dönüm arazi üzerinde, bu muhteşem sahnesi, kendine has mimarisi, dünyaya örnek olacak ışıklandırma ve ses sistemiyle, kapalı spor salonuyla bu güzel eserin inşallah hem İstanbul'un hem Türkiye'nin önemli bir sanat merkezi olacağını söyledi.

Açılışını yaptıkları kamu ya da özel sektör yatırımlarında, Türkçe isimler verilmesi konusundaki hassasiyeti her fırsatta dile getirdiğini hatırlatan ve Türkçe'nin son derece zengin bir dil olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi:  

"Eserlerimize isim koyarken, asla yokluğunu ve yoksunluğunu hissetmeyeceğimiz bir tarihimiz, kültürümüz, medeniyetimiz var. Tabi her şey birbirine karıştı diyorum ya... 'Kültür' diyoruz o da Türkçe değil ama hani onu da 'Türkçeleşmiş Türkçe' olarak kabul ediyoruz. 'Türkçe'nin Sırları'nda', Nihat Sami Banarlı'nın güzel bir tespiti var; 'Ketebe, yektübü Arab'ındır; kitap, katip benimdir' der. Son zamanlara kadar hala daha geçerlidir Dışişleri Bakanlığımızda, bugün sekreter olarak ifadesini bulan katiplik vardır. Sekreter Türkçe mi? O da değil. Hep bu tür ithal kelimelerle maalesef Türkçemiz mahvedildi. Çok büyük darbe yedi. Biz şimdi bunu mümkün olduğunca hassasiyetle ele almak suretiyle; tabi Kültür ve Turizm Bakanımıza da parantez içinde hatırlatıyoruz, gereği neyse yapması lazım. Milli Eğitim Bakanlığımız, aynı şekilde bunu yapması lazım. El ele bir dayanışmayla bunun adımlarını atmamız lazım. Bir çocuğa ya da bir çocuk kadar değerli olan bir büyük esere isim koyarken, başka dillere, başka simge ve sembollere hiç ihtiyaç duymadan, kendi dilimizi ve kendi medeniyetimizi yaşatacak bir anlayışı sürdürmemiz gerektiğine inanıyorum. Dolayısıyla, bugün açılışını yaptığımız, Türkiye'nin ve Avrupa'nın her açıdan bu büyük eserine -Aziz kardeşim, iki anlamda aziz kardeşim, ismiyle müsemma olsun- ve inşallah 'Arenamega' yerine, daha bizden, daha bir bizim kültürümüzden isim düşünülmesini de sizlerin takdirlerine ve fikirlerine sunuyorum."

Türkiye'nin istikametini milli irade belirler

Kendileri üst üste büyük başarılar elde ederken, büyük sevinçleri yaşarken, en kronik sorunları çözüm yoluna koyarken, içerde ve dışarda Türkiye'nin hasımlarının da boş durmadığını belirten Erdoğan, Türkiye'nin bu kutlu yürüyüşünü engellemek, yavaşlatmak, akamete uğratmak için yoğun çaba sarf edildiğini çok net olarak gördüklerini söyledi.

"Türkiye, 2002 sonunda başlattığı kutlu yürüyüşünü hız kesmeden sürdürüyor ve kararlılıkla sürdürecek. Buna hiç kimse mani olamaz. Hiç kimse, Türkiye'nin büyümesini, yükselmesini durduramaz, yavaşlatamaz" diyen Erdoğan, bundan 10 yıl önce, bir anayasa kitapçığı fırlatıldığı için Türkiye tarihinin en büyük krizlerinden birinin yaşandığını, milletin çok ağır faturalar ödediğini, Türkiye'yi hala o günlerdeki kadar zayıf, çelimsiz, en küçük rüzgarda savrulan bir ülke zannedenler varsa çok büyük bir yanılgı içinde olduklarını aktardı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şunu bir kere herkesin bilmesini, herkesin her an hatırında tutmasını özellikle rica ediyorum. Biz, partimizi kurarken, 3 Kasım seçimlerine girerken bir şey söyledik: 'Yeter, söz de karar da milletindir' dedik. 10,5 yıllık iktidarımız süresince, demokrasiyi, milli iradeyi, milletin söz ve kararını yüceltmek, güçlendirmek için sürekli, ama sürekli gayret gösterdik. Türkiye'de artık buradan geriye gidiş yok. Türkiye'nin istikametini milli irade belirler. Türkiye'nin rotasını sadece ve sadece millet çizer. Ne medya, ne sosyal medya, ne sermaye ne de terörize edilen sokaklar değil, Türkiye'nin geleceğini sadece millet, sadece sandık belirler.

Millet sandıkta neyi, kimi işaret ediyorsa, herkes buna boyun eğmek, bunu kabullenmek, bunun gereğini yapmak zorundadır. Millet eğer bize 'git' derse, boynumuz kıldan incedir, gideriz; millet eğer bize 'kal' derse, milletin emanetini de namus bilir, şeref bilir, son nefesimize kadar o emaneti koruruz."

Kültür merkezinin ismini özellikle söylemediğini belirten Erdoğan, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve belediye meclis üyelerinin, birlikte kültür merkezinin yeni ismine karar vereceklerine inandığını ifade etti.