İspanya'da krize karşı 'Las Vegas' modeli

Ekonomik krizin pençesindeki İspanya'da, Madrid ve Barcelona, "Avrupa'nın Las Vegas"ı olabilmek için yarışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
MADRİD - İspanya'da ekonomik krize ve işsizliğe karşı çareler aranırken, ülkenin iki büyük kenti Madrid ve Barcelona, "Avrupa'nın Las Vegas"ı olabilmek için yarışıyor.
İlk olarak Madrid özerk yönetimi başkanı Esperanza Aguirre, arkasından da Katalonya özerk yönetimi ekonomik işler sorumlusu Andreu Mas-Colell'in, Las Vegas'taki kumarhaneler zincirinin benzerini kurmak için girişimde bulunduğu ortaya çıktı. İspanyol basınında yer alan haberlerde, Las Vegas Sands kumarhanelerinin sahibi Sheldon Adelson'un uzun zamandır İspanya pazarına girmeyi düşündüğü ve şu anda istediği ortamı yakaladığı savunuldu. Madrid özerk yönetimi başkanı Aguirre, Madrid'de bir Las Vegas yaratılması önerisini "karanlık anlarda gelen bir ışık" olarak yorumladı.
Konuyla ilgili ilk elden bilgi almak isteyen Katalonya özerk yönetimi ekonomik işler sorumlusu Mas-Colell'in ise geçtiğimiz Kasım ayında Las Vegas'a gittiği ve Sheldon ile görüştüğü belirtildi. Mas-Colell, "Barcelona, bu proje için çekici bir destinasyon olmaya devam ediyor" dedi.
Bu arada El Pais gazetesi de, Adelson'un Madrid'de bir kumarhaneler zinciri oluşturmak için bazı şartlarının olduğunu iddia edip, bunları "yabancı işçilerin 2 yıl tüm vergilerden ve sosyal güvenlik sigorta priminden muaf tutulması, kumarhanelerin kurulacağı bölgenin alt yapısının sağlanması, reşit olmayanların da kumarhanelere girmesine izin verilmesi, içeride sigara içilmesine müsaade edilmesi ve devletin 25 milyon avroluk kredi vermeyi garanti etmesi" şeklinde sıraladığını yazdı.
Şu anda sadece varsayım olarak tartışılan projenin hayata geçirilmesinin 10 yılı alabileceği ve gerçekleşmesi halinde 200 bin kişiye iş imkanı sağlanacağı iddia edildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir