İspanya'nın kurtarılmaya ihtiyacı yok

Zapatero, "İspanya'nın kesinlikle finansmanını idare etmesine yardımcı olması için dış yardıma ihtiyacı olmayacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, ülkesinin kurtarmaya ihtiyacı olmayacağını söyledi.

RAC 1 radyosuna demeç veren Zapatero, "İspanya, AB'den yardımı kabul etmeyecek mi?" sorusuna Zapatero, "İspanya'nın kesinlikle finansmanını idare etmesine yardımcı olması için dış yardıma ihtiyacı olmayacak" yanıtını verdi.

Ek mali önlemler almayı planlamadıklarını ve yatırımcıların İspanya'ya karşı bahse girme konusunda iki kez düşünmesi gerektiğini ifade eden Zapatero, "İspanya'ya karşı açık pozisyon alanlar yanılacaklar" dedi. Zapatero, İspanya'nın bütçe açığını azaltma planının yolunda olduğunu ve toplam borcunun halen Avrupa ortalamasının yüzde 20 altında bulunduğunu belirtti.

Ne Avrupa Komisyonu ne de Avrupa Merkez Bankasının (ECB), İspanya'dan, 2013 yılına kadar bütçe açığını Avro Bölgesi limitlerine çekme hedeflerini karşılamak için ek önlem almasını istediğini kaydeden Zapatero, "Avrupa Komisyonu İspanya'dan herhangi bir şey istemedi, AMB herhangi bir şey istemedi, ne dün ne de önceki gün" diye konuştu.

Hükümetin yıl başında yüzde 1 oranında artırdığı KDV'de yeni bir artış planlamadığını söyleyen Zapatero, "KDV yükselişi bütçe açığımızı azaltmaya katkısı büyük oldu. Mali konularda yeni taahhütler olmayacak" dedi.

İspanya'nı bütçe açığı ekim ayında yıllık bazda yüzde 47,3 gerilemişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir