İsrail 20 milyon dolarlık tazminatı yatırdı

İsrail Mavi Marmara baskınında hayatını kaybedenlerin ailelerine ödenecek 20 milyon dolar tazminatı Adalet Bakanlığı hesabına yatırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İsrail, Mavi Marmara baskınının ardından bozulan ilişkilerin normalleşmesine dair anlaşmanın öngördüğü 20 milyon dolarlık tazminatı yatırdı. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili anlaşmanın Adalet Bakanlığı hesabına yatırıldığını doğruladı. 2010 yılında Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskında 10 Türk hayatını kaybetmiş, bu olay Türkiye ilişkilerinde ciddi bir krize neden olmuştu.

Türkiye'nin özür talebinin 2013'te İsrail tarafından karşılanmasının ardından Ankara'nın diğer talepleri olan tazminat ve Gazze ablukasının kaldırılması konularında uzun süredir devam eden müzakerelerin sonucunda iki ülke arasında normalleşme anlaşması 28 Haziran'da imzalanmıştı. 

Anlaşma İsrail hükümetinin Mavi Marmara olayında yakınlarını kaybeden ailelere tazminat olarak Türk hükümeti tarafından açılacak bir hesaba 20 milyon dolar ödeme yapılmasını öngörüyordu.

Anlaşma metninde bu meblağın anlaşmanın yürürlüğe giriş tarihini takip eden 25 işgünü içinde hesaba havale edileceği belirtilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir