İsrail, Lübnan'dan yola çıkan gemiler için harekete geçti

İsrail, Gazze'ye yardım için Lübnan'dan yola çıkan geminin durdurulması için BM'ye başvurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
TEL AVİV - İsrail, Gazze'ye yardım için Lübnan'dan yola çıkan geminin durdurulması için Birleşmiş Milletler'e başvurdu. 
Gemi yolculuğunu "provokasyon" olarak nitelendiren İsrail, BM Büyükelçisi Gabriela Şalev aracılığıyla BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'a ilettiği mektupta, bu gemi seferi nedeniyle tüm Ortadoğu'da güvenliğin zarara uğrayabileceğini ifade etti.
Lübnan, İsrail'in düşman olarak addettiği ülkeler arasında yer alıyor.
Mektubunda Lübnan'ı da "sorumlu davranmaya" davet eden Şalev, uluslararası toplumu, "bölgede gerilimi artıracak provokatif gemi seferi" olarak nitelediği bu seferi engellemeye çağırdı. Şalev,  "Lübnan gemisinin deniz ablukasını kırarak Gazze'ye erişmelerini önlemek için, İsrail'in uluslararası yasalar doğrultusunda her türlü yolu kullanma hakkını saklı tuttuğunu" dile getirdi.
"Lübnan'da gemi seferini düzenleyenlerin niyetlerini alenen 'şehit olmak' olarak açıkladıklarını belirtip, bunların muhtemelen Hamas eylemcileri ile bağlantılı olduklarını" ileri süren Şalev, "teröristlerin veya silahların da söz konusu gemiyle Gazze'ye kaçırılmasının çok muhtemel olduğunu" iddia etti.
Şalev, mektubunda, "İsrail'in Gazze deniz ablukasına, İsrailli asker Gilad Şalit'in uluslararası Kızılhaç tarafından hiçbir erişim imkanı tanınmadan halen Gazze'de tutulmasına rağmen, ülkesinin Gazze'ye günlük bazda insani yardımları transfer etmeyi sürdürdüğünü de" öne sürdü.
Bu konularda ilginizi çekebilir