İsrailli tedarikçi BMC’nin iflasını istedi

İsrailli Hatehof'un BMC'den toplam 40 milyon dolarlık alacağı olduğu belirtiliyor. Ancak, İsrailli firma ilk etapta 4 milyon euro ve 1.8 milyon dolar tutarındaki alacağı için hukuki süreç başlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sedat ALP 

İZMİR - BMC'ye bir icra işlemi de, Türk Silahlı Kuvvetleri için ürettiği 'Kirpi' araçlarını ortaklaşa geliştirdiği İsrailli Hatehof Industries Limited'den geldi. Kirpi'nin tasarım, Ar-Ge çalışmaları ile aracın zırhlı kapsüllerinin ana malzemelerinin tedariğini gerçekleştiren ve mayına dayanıklılık testlerini yapan Hatehof, alacaklarını tahsil etmek için bugüne kadar yaptığı girişimlerin sonuçlanmaması üzerine BMC'nin iflasını istemek zorunda kaldığını açıkladı.
 
Hatehof Industries Ltd.'nin BMC'den toplamda 40 milyon dolara yaklaşan miktarda alacağı olduğu belirtiliyor. Ancak, İsrailli firma ilk etapta 4 milyon euro ve 1.8 milyon dolar tutarındaki alacağı için hukuki süreç başlattı. 
 
DÜNYA Gazetesi'ne açıklamada bulunan Hatehof Industries Ltd.'nin temsilcisi Aydın Buğra İlter, Savunma Sanayi Müsteşarlığı için üretilen "Kirpi" isimli mayına ve patlamaya dayanıklı aracın, 21 Mayıs 2009 tarihinde imzalanan sözleşme uyarınca BMC ile Hatehoff Industries Ltd. tarafından yapılan ortak çalışma sonucu geliştirildiğini, sözleşme kapsamında aracın tasarım, Ar-Ge çalışmaları ile tüm mayın ve patlamaya dayanıklı zırh ve kapsül sisteminin mühendisliğinin ve malzemesinin İsrailli firma tarafından karşılandığını belirterek, " BMC, Savunma Sanayi Müsteşarlığı(SSM) ile 450 araç için sözleşme yaptı ve bugüne kadar 250 aracı teslim etti. BMC, SSM teslim ettiği araçların bedellerini tahsil etmiş olmasına rağmen sözleşme uyarınca Hatehof'a tahakkuk eden borçlarını ödemedi" diye konuştu. 
Aydın Buğra İlter, BMC'nin Hatehof'a 2010 ve 2011 yıllarından itibaren aşama aşama ödeme yapması gerektiğini ancak şimdiye kadar bu yükümlülüğünü yerine getirmediğini vurgulayarak, "İyi niyet çerçevesinde Hatehof tarafından BMC'nin borçlarının birden fazla kez ertelenmesine rağmen, şirket borçlarını ödemedi. Bu nedenle yasal işlemler başlatıldı. BMC aleyhine haciz ve iflas işlemleri dahil olmak üzere her türlü hukuki haklar kullanılacak. İlk etapta 4 milyon euro ve 1.8 milyon dolar tutarındaki alacak için hukuki süreç başlatıldı ancak firmanın alacağı bu miktarın çok üstünde. Sürecin devamında diğer alacakların da tahsili yoluna gidilecek" dedi. 
 
Askeri araçlar üretiyor 
 
1947 yılında kurulan Hatehof, askeri amaçlarla zırhlı araç üretimi konusunda uzman bir firma. Toplumsal olaylara müdahale, itfaiye ve kurtarma araçları da üreten firma, şimdiye kadar bir çok ülkenin silahlı kuvvetleri için özel araç tasarımları yaptı ve üretimlerinde yer aldı. Türkiye'nin savunma sanayisinde yerli üretime ağırlık vermesi ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacını karşılamak için açtığı mayına karşı korumalı araç ihalesini kazanan BMC, Hatehof ile birlikte Kirpi'yi geliştirdi. Aracın tasarım, Ar-Ge çalışmaları ile zırhlı kapsüllerinin ana malzemelerin tedariğini Hatehof firması gerçekleştirdi. Aracın patlama testleri, dayanıklılık testleri Savunma Sanayi Müsteşarlığı yetkilileri ile BMC yetkililerinin de gözetiminde İsrail'de firmanın bünyesinde gerçekleştirildi. 
 
Bankalar da icra işlemi yaptı 
 
BMC için açılmış çok sayıda icra işleminin bulunduğu belirtiliyor. İsrailli Hatehof'un başlattığı işlem, tutar olarak BMC'ye karşı açılan en büyük dava. Bunun dışında Norm Elektronik ve bazı bankaların açtığı davalar bulunurken, bazı bankaların da takipte olduğu yönünde bilgiler var. Bu arada BMC'de çalışan yaklaşık 2 bin 300 çalışanı da yaklaşık 1 yıldır maaş alamadıkları için ayakta. Uzun süredir çeşitli eylemlerle seslerini duyurmaya çalışan işçiler, İzmir, Ankara ve İstanbul'da eylem yaparak alacaklarının ödenmesini için baskı oluşturuyor.