İşsizliği çözmek için girişimcilik desteklenmeli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - İstanbul Genç Girişimciler Derneği (İSGİD) Başkanı İnanç Kabadayı, Türkiye'deki girişimciliğin yeterince desteklenmediğini savunarak, cari açık ve işsizliğe çözüm bulmak için girişimciliği daha fazla desteklemek gerektiğini bildirdi.

Kabadayı, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki eğitim sisteminin ve vergi oranlarının girişimciliği destekleyecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
Girişimcilerin daha ilk yıllarında vergi yükü altında ezildiğini iddia eden Kabadayı, başarılı şirketlerin kurulması ve büyümesi için girişimcilere ilk 2 yıl vergi teşviki getirilmesi gerektiğini ifade etti.
İSGİD olarak girişimciliği desteklemek ve gençlerin önünü açmak adına projeler geliştirdiklerini aktaran Kabadayı, açıklamada şu görüşlere yer verdi:

"Üniversiteden mezun olan her genç girişimci olmak istiyor, fakat bu hayalini gerçekleştirenlerin sayısı daha kısıtlı kalıyor. Devletin girişimci gençlere vergi avantajı sağlaması gerek. İlk yıl vergiden muaf tutma ve 2. yılda ise düşük vergi oranlarıyla işini büyütme imkanı sağlanmalı. Daha ilkokul çağlarından itibaren eğitim sistemi girişimciliği teşvik eden bir yapıya dönüşmeli.

Türkiye olarak bizim cari açığımızın altındaki en büyük sebep petrol ve doğalgaz ithalatı. İthalatımızdaki en büyük kalem de petrol. Madem ki petrolümüz yok, bizim Türkiye olarak katma değerli inovatif ürünler üretme noktasında girişimciliği desteklememiz gerek. Ekonomimizin büyümesi ve dünya liginde üst sıralara yükselmek için girişimcilerimiz bize yeter. Eskiden ABD fırsatlar ülkesi olarak anılırdı, ama bugün ise Türkiye de fırsatlar ülkesi olarak adlandırılmaya başlandı. Global kriz sonrası tüm dünya bir dar boğazda iken, Türkiye elde ettiği başarıları girişimcilikle taçlandırmalı."

"Gençler hemen rahat ve bol maaşlı bir iş istiyor, girişimciliğin ilk şartı tecrübe"

Türkiye'nin dünyada teknolojiyi en çok kullanan ve yakından takip eden ülkeler arasında yer aldığını belirten Kabadayı, teknoloji üretme noktasında ise çok gerilerde olduğunu savundu.
Türkiye'nin bir telefon, otomobil, uçak üretiminin olmamasının çok büyük eksiklik olduğuna işaret eden Kabadayı, bunun da girişimciliğin yeterince desteklenmemesinden kaynaklandığını ileri sürdü.

Gençlerin aldıkları eğitimi daha uygulamaya sokmadan, hemen rahat ve bol maaşlı bir iş istediğini dile getiren Kabadayı, girişimciliğin ilk şartının o alanda tecrübe kazanmak, her aşamasının çilesini çekmek olduğunu vurguladı.
Bu sorunu gidermek için İSGİD olarak üniversitelerde girişimcilik dersleri vermeye başladıklarını hatırlatan Kabadayı, şunları kaydetti:

"İlk olarak Aydın Üniversitesi ile başladığımız dersleri diğer üniversitelerle yaygınlaştıracağız. Gençlerin iş kurarken veya yeni bir fikri ticarete döktüğü zaman karşılaşacakları sorunları anlatan bir girişimcilik kitabı hazırlıyoruz. Bir taraftan da girişimciliği yurt dışına taşımak adına AB projeleri geliştiriyoruz. 18-30 yaş arası gençleri girişimciliğe hazırlamak adına projeler geliştiriyoruz. Girişimciler için bilişim, perakende, ulaşım, inşaat, tekstil ve imalat sanayinde büyük fırsatlar var. Gençler global düşünerek yurt dışındaki fırsatları kovalayabilmeli."