İşsizlikte hedef yüzde 10

Bakan Ergün, Türkiye'nin işsizlik rakamlarında yüzde 10'un altına çekebilecek bir performansı gösterme imkanına sahip olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, trendin bu şekilde devam etmesi halinde Türkiye'nin işsizlik rakamlarını 2011 yılında yüzde 10'lar seviyesine çekebileceğini söyledi.

Ergün, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen "Yeni Türk Ticaret Kanunu: Sorumluluklarınızı Biliyor Musunuz?" konulu seminerin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Özel sektörün üretim ve ihracatta göstermiş olduğu performansın işsizlik rakamları üzerinde son derece olumlu etkiler meydana getirdiğini ifade eden Ergün, işsizlik rakamının yüzde 11 gibi bir rakamda olmasının son derece sevindirici olduğunu anlattı.

Bakan Ergün, Orta Vadeli Programda (OVP) 2010 yılının tamamı için yüzde 12,2'nin hedeflendiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bu trendin bu şekilde devam etmesi halinde Türkiye işsizlik rakamlarını 2011 yılında yüzde 10'lar seviyesine çekebilecek. Belki bunların altına çekebilecek bir performansı gösterme imkanına sahiptir. Dolayısıyla Türkiye ekonomisine uluslararası güvenin var olduğu gibi iç piyasa aktörlerinin de güvenmesi gerekiyor."

Bağımsız denetim geliyor

Semirde yeni kanunun en önemli düzenlemelerinden birinin bağımsız denetim olduğuna işaret eden Bakan Ergün, bağımsız denetimin güven duygusu, yönetimde kalite ve kurumsallaşmanın önünü açacağını söyledi.

Halktan izinsiz para toplayanlara hapis cezası verilecek

Yeni kanunla özellikle ortaklar arasında sorun yaşanmayan küçük aile şirketlerinin genel kurul toplantılarını, hükümet temsilcisine ihtiyaç olmadan da rahatlıkla yapılabileceğini anlatan Ergün, Sermaye Piyasası Kurulundan (SPK) izin almaksızın, özellikle yurt dışında bir anonim şirket kurmak veya sermayeyi artırmak amacıyla halktan para toplanmasına engel olmak amacıyla halktan izinsiz para toplayanlara hapis cezası gibi ağır cezalar getirildiğini söyledi.

Boyner: Mikro reformlara ağırlık verilmeli

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner de yabancı yatırım çekmek için kaybedecek zaman olmadığını belirterek, "Pazara yeni oyuncular girerken ve tüm oyuncular yeni oyunlarını kurarken, bizim dışarıda kalıp bekleme lüksümüz yok" dedi.

Boyner, Türkiye'nin, büyüme ivmesini makro reformlar ile ateşlediğini belirterek, "Ancak büyümenin sürdürülebilir kılınması çoğu zaman ateşlemekten daha zor ve uzun bir süreç gerektiriyor. Bunun için mikro reformlara ağırlık verilmesi gerekmekte" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir