İstanbul alışverişe doyacak

Bu yıl ilki düzenlenip 40 gün sürecek İstanbul Shopping Fest'te 10 milyon turist hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul'u bölgesinde bir alışveriş ve eğlence merkezi haline getirmeyi hedefleyen İstanbul Shopping Fest, "40 Gün 40 Gece Alışveriş ve Eğlence" sloganıyla 18 Mart-26 Nisan 2011 tarihleri arasında düzenlenecek.

İstanbul Shopping Fest, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan AMPD Başkanı Mehmet Nane, İstanbul'un sadece tarihi ve turistik kısmıyla değil, dünya başkentine yakışacak şekilde alışverişiyle, eğlencesiyle, gastronomisiyle nasıl bütünleştirebileceklerini ele almak istediklerini ifade etti.

Proje her kesime kazanç sağlayacak

Nane, "Bu proje artık İstanbulluların, projesi oldu. Çünkü bu işten kestanecimiz de mağazamız da kokoreççimiz de taksicimiz de dolmuşçumuz da otobüsümüz de vapurumuz da hepimiz pozitif etkileneceğiz. Amaç İstanbul'u dünya başkenti olarak taçlandırmak. Sizinle bir hayal paylaşacağız. Bu hayalimizde sizlerden büyük beklentiler var. Bu turistler bir kere gelmeyecek, bir kere geldiği zaman yüzyıllarca kalacak bir şekilde gelmesi lazım. Almanya'da yapılan October Fest döneminde 2 milyon turist gidiyor. Ve yaklaşık 2 haftalık süreç... Bunu artırmak bizim elimizde" dedi.

Hedef 10 milyon turist

Rusya'nın alışverişte harcama tutarının yüzde 11, Arap ülkelerinin yüzde 23, İran ve Azerbaycan gibi ülkelerde yüzde 10'a varan oranlarda olduğunu belirten Nane, şu bilgileri verdi:

 "Bu dönemde hedef 10 milyon turiste çıkmak. Bundan sonraki hedefimiz, Paris'i, Londra'yı, Roma'yı geçmek. Bunun başlangıcı olan bu yıl önemli. Bütün bu operasyonları yaparken İstanbul'da konaklama ve gıda haricinde 420 dolar turistler para harcıyorlar. Bizim hedefimiz 2015 yılına kadar bin dolara çıkarmak. 2010'da yabancı turistler 300 milyon dolar harcama yaptı. İlk hedefimiz 2015'de bunu 1,5 milyar dolara getirmek, daha sonra 2023'de Cumhuriyetin 100. yılında 4 milyar dolara çıkarmak. Yerli turisti kattığımızda da toplam 10 milyar dolara çıkarmak."

50 milyon liralık yatırım

Bu yıl ilk kez düzenlenen projenin yatırım bedeli ise 50 milyon lira. İstanbul'u dünya alışverişinin merkezi haline getirmesi amaçlanan festivalin yurt dışı tanıtımlarına  20 milyon dolarlık bir bütçe ayrıldı. Ayrıca İstinye Park ve Torium Alışveriş Merkezleri 250 bin dolar destek ile projeye katkıda bulundu. Yapılan anlaşmayla Kıvanç Tatlıtuğ da etkinliklere katılacak.

50 bin kişi istihdam edilecek

BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz da, 14 milyon nüfusu olan İstanbul'un  mevcut 93 alışveriş merkezi sayısının 4 yıl içinde 140'a çıkacağını anlattı. Yılmaz, Sofya'da 5, Tahran'da 4, Atina'da 4, Şam'da 2 tane olduğunu ve sadece İstanbul'un çevre ülkelerindekinin 7 katı alışveriş merkezine sahip olduğunu kaydetti.

Shopping Fest süresince ilave insan kaynağına da ihtiyaç duyulacağına işaret eden Yılmaz, perakendecilerin bu konuda hazırlıklarını hemen yapmaları gerektiğini, 40-50 bin kişilik yeni bir istihdam oluşacağını söyledi.

Festival hakkında

İstanbul Shopping Fest, 18 Mart 2011'de açılış etkinlikleriyle başlayacak ve 40 gün boyunca akşam 20.00'den sonra perakendeciler gün içerisinde yaptıkları indirime ek olarak yeni kampanyalar düzenleyecek.  İstanbul'u 40 gün boyunca bir alışveriş ve eğlence merkezine dönüştürmeyi hedefleyen festivalde, AVM'ler ve cadde mağazaları gece saat 23.00'e kadar açık kalacak. Açılış ve kapanış gecelerinin yanı sıra her cumartesi Anadolu ve Avrupa yakasından 2 AVM gece yarısı 02.00'a kadar 9 Nisan'da ise tüm AVM'ler ve caddeler gece 24.00'e kadar açık olacak. Etkinlik kapsamında çeşitli çekilişler etkinlikler pariler düzenlenecek.

 Katkıda bulunanlar

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Valiliği himayesinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Kalkınma Ajansı ve İstanbul Ticaret Odası'nın desteğiyle, AYD, AMPD ve BMD koordinasyonunda, THY işbirliğiyle Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (TUROB), Tescilli Markalar Derneği (TMD), Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD), Tepe Akfen Havalimanları (TAV) ve İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı.

Bu konularda ilginizi çekebilir