İstanbul Barosu'ndaki 'durumu' Konya Barosu açıkladı

Konya Barosu Başkanı Kayacan, ''Konya Barosu Başkanlığı ne Adalet Bakanlığı'na ne de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na doğrudan doğruya bir suç duyurusunda bulunmamıştır'' açıklaması yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
 
KONYA - Konya Barosu Başkanı Fevzi Kayacan, İstanbul Barosu hakkında suç duyurusunda bulundukları iddiasıyla ilgili, ''Konya Barosu Başkanlığı ne Adalet Bakanlığı'na ne de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na doğrudan doğruya bir suç duyurusunda bulunmamıştır'' dedi.
Kayacan, Konya Barosu Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, 6 Nisan 2012 tarihinde İstanbul Barosu ve yönetim kurulunun Silivri'de 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yönelik yaptıkları eylemin akabinde haklarında kamu davası açıldığını hatırlattı.
Son dönemlerde bu kamu davasıyla ilgili kamuoyunda tartışmalar yaşandığına dikkati çeken Kayacan, Konya Barosu Başkanlığı'nın bundan önce olduğu gibi bundan sonra da hukukun üstünlüğü, demokrasi, insan hak ve özgürlükleriyle ilgili hassasiyetini her daim kamuoyuyla paylaşacağını dile getirdi.
İstanbul Barosu Başkanı ve yönetim kurulunun 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki eyleminin öncesinde basına haber verildiğini öne süren Kayacan, şöyle devam etti:
''İstanbul Barosu Başkanı ve yönetimi, devam eden bir yargılamaya müdahil oluyorlar ve deklarasyonu mahkemeye sunuyorlar. Daha da önemlisi bunu, öncesinde basına haber veriyorlar. İstanbul Barosu ve yönetimi bu eylemlerini kamuya mal etti. Nihayet bu eylemle ilgili bazı barolardan da İstanbul Barosu'na destek geldi. Konya Barosu da kendi ölçütleri içerisinde kamuoyuna bu yapılan eylemi tasvip etmediğimizi 'yargıya muhtıra verilmez' başlığı altında kamuoyuyla paylaştık. Yapılan eylemin esasen Türk Ceza Kanunu açısından suç oluşturduğunu kamuoyuyla paylaştık.''
Açıklamalarının Adalet Bakanlığı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca ihbar olarak kabul edildiğini aktaran Kayacan, ''Konya Barosu Başkanlığı ne Adalet Bakanlığı'na ne de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na doğrudan doğruya bir suç duyurusunda bulunmamıştır. Sayın başkanın 'Konya Barosu bizi şikayet etti' veya 'bizi ihbar etti' şeklindeki açıklamalarını son derece yersiz buluyoruz'' diye konuştu.
Davanın açılmasıyla birlikte İstanbul Barosu Başkanı ve yönetiminin görevlerinin düştüğünü öne süren Kayacan, ''Kamu davasının açılmış olmasıyla birlikte sayın başkan ve yönetim kurulunun üyelikleri kendiliğinden sona ermiştir. Kamu davasının açılmasıyla birlikte İstanbul Barosu'nun ve yönetim kurulunun hukuki sıfatları sona ermiştir. Bundan sonra şunu açıklıkla ifade edebiliriz ki alacağı kararların hukuki açıdan kanaatimce bir geçerliliği yoktur, aldığı kararlar yok hükmündedir.''
''Balyoz Planı'' davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin suç duyurusu üzerine Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma sonucunda 30 Ocak tarihli iddianameyle İstanbul Barosu Başkan ve yöneticileri hakkında ''yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs'' suçu kapsamında kamu davası açılmıştı.